ישראל מאיימת: נפרוש מהוועדה אם ייחקרו חיילים
באן קי-מון אמר כי אין מניעה שוועדת האו"ם לבדיקת אירועי המשט הטורקי תחקור מפקדים בצה"ל, נתניהו הגיב בתקיפות: "לא נשתף פעולה ולא נקח חלק בשום פאנל שיחקור חיילים". היום: 4 חברי הוועדה בפגישה ראשונה בלשכת מזכ"ל האו"ם
הוועדה עוד לא קמה, אבל ישראל כבר מאיימת לעזוב אותה. שעה קלה לאחר שמזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הכחיש כי קיים הסכם חשאי שימנע מוועדת האו"ם לבדיקת אירועי המשט הטורקי לחקור את חיילי צה"ל, איימה ישראל בפרישה מהוועדה, אם אכן תהיה כוונה לחקור מפקדים. היום (ג') אמורים ארבעת חברי הוועדה לקיים פגישת עבודה ראשונה בלשכת מזכ"ל האו"ם.
"ישראל לא תשתף פעולה ולא תיטול חלק בשום פאנל שיבקש לחקור את חיילי צה"ל", אמר נתניהו בעקבות דברי באן במסיבת עיתונאים במטה האו"ם בניו-יורק.
בירושלים טענו גם כי ישראל הסכימה להצטרף לוועדה, רק בתנאי שלא יתאפשר שום מפגש, תשאול או חקירה של חיילי צה"ל.
"זה היה ונשאר תנאי הכרחי להשתתפות ישראל בוועדה", אמר בכיר בירושלים בתגובה להכחשת מזכ"ל האו"ם. לטענתו, הסיכום היה כי כל פנייה של הפאנל לבירור או לקבלת מידע נוסף מישראל ומטורקיה, תיעשה אך ורק על-ידי פנייה לגורם שהמדינות עצמן יקבעו מי הוא יהיה.
ארבעת חברי הוועדה יגיעו היום לפגישה ראשונה בלשכת מזכ"ל האו"ם ויחליטו על דרכי העבודה שלהם. באן הודיע במסיבת העיתונאים כי הוא מעוניין שדו"ח ראשון של ועדת הבדיקה יוגש באמצע חודש ספטמבר. לדבריו, צוות החקירה ייבחן את החקירות הפנימיות של ישראל וטורקיה בנושא תקרית המשט.
"לצוות החקירה יש מנדט רציני. עליו לבחון
ולזהות את העובדות, הנסיבות וההקשר של התקרית, כמו גם להמליץ על דרכים למנוע תקריות בעתיד. זהו מנדט מאוד חשוב", אמר.
"התפקיד שלי הוא להקים את הצוות, אבל העבודה תהיה שלהם והם ידווחו לי על ממצאיהם העצמאים", סיכם מזכ"ל האו"ם. בגוף החקירה יושבים ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר, ג'פרי פלמר המשמש כיו"ר הוועדה, סגנו הקולומביאני אלוורו אוריבה, הנציג הישראלי יוסף צ'חנובר והנציג הטורקי אוזדם סאנברק.