עדות ברק: סתר את רה"מ והטיל אחריות על צה"ל
שר הביטחון אמר בעדותו בוועדת טירקל כי הוא מקבל אחריות לאירועי המשט, אך גלגל אותה לצה"ל. לדבריו, ההחלטה לעצור את ה"מרמרה" הייתה נכונה, אך היה פער בביצוע. הוא סתר את דברי נתניהו והבהיר כי השרים דנו הן בהיבט הצבאי והן בהיבט התקשורתי של המבצע: "כל האלטרנטיבות הועלו"
שר הביטחון, אהוד ברק, העיד הבוקר (יום ג') בפני ועדת טירקל וסתר את טענותיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שאמר אתמול לחברי הוועדה לבדיקת אירועי המשט לרצועת עזה כי פורום השביעייה עסק לפני עצירת המשט בסיקור התקשורתי של האירוע ולא בהיבט המבצעי.
ברק גלגל את האחריות לאירועי המשט לצמרת צה"ל, וטען כי הדרג המדיני קיבל החלטה נכונה. "במקרה שלפנינו לא אמר הדרג הצבאי שלא ניתן לבצע. אמרו 'קשה, אך נבצע'. לא אמרו איך צריך לבצע ובצדק. אמרו שיהיו תמונות קשות. אך לא אמרו שלא ניתן לבצע ואפילו ההיפך". לדבריו, "אם ההחלטה נכונה, אז מקור הפער בין מה שרצינו למה שיצא זה בביצוע".
ברק מעיד בפני ועדת טירקל, הבוקר (צילום: מרק ישראל סלם)
"ההחלטה לעצור את המשט, שהתקבלה על-ידי, על-ידי ראש הממשלה ועל-ידי שרי השביעייה התקבלה אחרי בחינת כל המצב והדילמות - לעצור את המשט או לאפשר לו להגיע", אמר ברק והבהיר כי "הדיון שהתקיים בשביעייה עסק לא רק בהיבט התקשורתי של עצירת המשט, אלא גם בהיבט הצבאי". לדבריו, לפני המשט היו מאמצים בתחום המדיני, המודיעיני והצבאי, שכללו הכנות להשתלטות.
שר הביטחון אמר כי הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי וראש חטיבת מחקר השתתפו בדיון והשיבו לכל שאלות השרים, שנגעו לכל ההיבטים המקצועיים של המבצע. "במהלך הדיונים, הרמטכ"ל, שחזר לא פעם על דאגתו מהמשמעות הציבורית-תקשורתית של השימוש בכוח לעצירת המשט, הדגיש באוזני השרים: זה לא יהיה פשוט - אך נבצע את המשימה", סיפר ברק לחברי הוועדה.
"בצבא אמרו - קשה, אך נבצע"
במהלך דיון השביעייה, טען ברק, עלו "במפורש ובצורה צבעונית ופלסטית האלטרנטיבות". לדבריו, היו כאלה שהציע לא לעצור את המשט אלא לתת לו להיכנס לעזה. "לא היה מצב שאנשים לא הבינו מה המצב. שרים בלי תיק אך עם הרבה שכל ישר העלו שאלות". בסופו של דבר, העיד, תמכו השרים בעצירת המשט למרות כל המשמעויות. "הבחירה לא הייתה בין טוב לרע, אלא בחירה בין שתי רעות".
הוא הבהיר כי הוא עדיין עומד מאחורי החלטת השביעייה, שהיא לדבריו "נכונה וסבירה". הוא הזכיר
כי ההחלטה אף קיבלה חיזוק בישיבת ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, כולל מגורמי אופוזיציה. "מה שיעמוד לנו לפעם הבאה, הוא הפקה שיטתית של לקחים, תחקירים וביקורת בונה - ולא התעלמות ממציאות לא קלה".
"ביליתי רוב חיי במבצעים", אמר ברק בהתייחס לתוצאות הקטלניות של ההשתלטות על המשט. "ההבדל בין הצלחה להסתבכות הוא כחוט השערה. כאן הושגה מטרת העצירה. אני מצדיע ללוחמים של צה"ל ומצפה מהם להפיק את כל הלקחים מהתחקירים. יש לנו צבא ורמטכ"ל מצויינים ולוחמים מצוינים".
ברק מעיד. "שרים עם שכל ישר העלו שאלות" (צילום: מרק ישראל סלם)
זמן קצר לאחר ששר הביטחון החל את עדותו ב-9:00, הוא כבר הודיע כי הוא מקבל על עצמו את האחריות לאירועים. "אני נושא באחריות הכוללת לכל מה שמתרחש במערכות הכפופות לי", אמר ברק. "אני לוקח אחריות להוראות הדרג המדיני כפי שניתנו במשט".
"כאן זה לא אמריקה"
ברק טען בעדותו כי המשט היה "פרובוקציה מתוכננת שנועדה להביך את ישראל" וסיפר כי עדיין מתארגנים משטי מחאה נוספים לרצועה. "ישראל נאבקת על זכותה להתקיים באחת הפינות הקשות בעולם", אמר שר הביטחון, "זו לא אמריקה, זה לא צפון אירופה".
ברק סיפר כי כבר ב-22 באפריל שאל את אנשי הצבא במהלך דיון "מה נכון לעשות ואם יודעים לעשות". לדבריו, הקצינים השיבו כי הצבא ערוך ויודע חרף הקשיים לטפל גם במשט הזה, כמו במשטים הקודמים. ב-6 במאי הנושא עלה שוב, וברק הנחה "לשלב גורמים נוספים כדי למנוע המשט". הוא הגדיר את ההיערכות כ"מיוחדת".
"מאווי מרמרה", שעל סיפונה נהרגו תשעה פעילים (צילום ארכיון: אבי רוקח)
השופט טירקל קטע את דבריו של ברק ושאל "האם רק מודיעין חיל הים שולב ולא ארגונים נוספים?" שר
הביטחון השיב: "לא הייתי מודע שיש קושי בקשר בין אמ"ן לבין ארגונים אחרים. רק בדיעבד נחשפתי לזה".
כשנשאל אם הסגר על רצועת עזה תואם את כללי המשפט ואם הפעולות לשמור עליו היה בהתאם לחוק, הפנה ברק את חברי הוועדה לשלושה מסמכים - מכתב של עמוס גלעד הסוקר את הנסיבות להטלת הסגר בהתייחס לכוונת מארגני המשט, מסמך של היועץ המשפטי על הסגר, וסקירה של האלוף איתן דנגוט בנוגע למצב האזרחי בעזה.
ברק ציין כי בזמן השתלטות חמאס על רצועת עזה, היו בידי הארגון כמה מאות טילים - וכעת יש בידיו 5,000. "הסגר חיוני למנוע את הפיכת עזה למחסן נשק גדול שיפעל נגד אזרחי המדינה", הסביר.