כבר לא אויבים: המשחתת "מקיין" עגנה בווייטנאם
35 שנים אחרי שצבא ארה"ב עזב את המדינה, שבה אליה משחתת הקרויה על שם החייל השבוי שהפך לסנאטור מצליח. שתי יריבות העבר יערכו תרגיל כשעיניהן נשואות לאיום משותף
משחתת אמריקנית עגנה היום (ג') במרכז וייטנאם כדי לערוך תרגיל משותף עם חיל הים המקומי. הגעת הספינה לחופי המדינה מסמלת את המפנה שהתחולל ביחסים בין וושינגטון להאנוי מאז המלחמה הקשה שהותירה פצעים פתוחים בשתי המדינות.
וייטנאם וארה"ב מקיימות קשרים דיפלומטיים זה 15 שנים על אף שהן חלוקות בנושאים רבים, למעט עמדתן התקיפה נגד שאיפותיה הטריטוריאליות של סין. הממשל האמריקני פועל להרחיב את השפעתו הצבאית באזור, ולכן החליט לקיים תרגיל עם וייטנאם אחרי שקיים תמרון דומה עם דרום קוריאה.
המלחים האמריקנים התקבלו בפרחים (צילום: AP)
המשחתת "USS ג'ון מקיין", שעגנה הבוקר בנמל דה-נאנג, צפויה להישאר בשטחי וייטנאם במשך שבוע כדי לתרגל מבצעי חילוץ והצלה. לעיר זו יש משמעות היסטורית חשובה לשתי המדינות, מאחר שבשטחה פעל בסיס אמריקני גדול בזמן מלחמת וייטנאם עד אפריל 1975 כשכוחות הצפון הקומוניסטי כבשו אותה ואיחדו את המדינה מחדש. גם לשם הספינה יש משמעות חשובה, מאחר שהסנאטור ג'ון מקיין הוחזק בשבי בווייטנאם במשך חמש שנים בזמן המלחמה.
ההכנה לתרגיל יצאה לדרך כבר שלשום, כשמשלחת של בכירי צבא וייטנאם הגיעו לסיור בנושאת המטוסים "USS ג'ורג' וושינגטון" שעגנה במים בינלאומיים לא
הרחק מהמדינה. ספינות סיניות תועדו בעת שעקבו אחר הספינה מרחוק. "לסין יש את הזכות לפעול במים בינלאומיים, וגם לנו יש הזכות הזו וכך גם כל מדינה בעולם", אמר מפקד הספינה דיוויד לאוסמן.
רק בחודש שעבר ביקרה בווייטנאם מזכירת המדינה האמריקנית כדי לציין 15 שנים לנרמול היחסים. הילרי קלינטון הכעיסה את המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג כשאמרה שזה אינטרס לאומי של ארה"ב שסין תפתור את הסכסוכים הטריטוריאליים עם שכנותיה, בהן וייטנאם.