תרגיל אווירי: רוסיה וארה"ב ליוו יחד מטוס חטוף
שתי המעצמות השאירו את המלחמה הקרה מאחוריהן כדי לערוך תרגיל אווירי מורכב שנוהל משני עברי האוקיאנוס השקט. המטרה: להתכונן יחד למקרה של חטיפת מטוס. גם קנדה הצטרפה
עוד סימן לשיפור ביחסי ארצות הברית רוסיה בעידן אובמה: שתי יריבות העבר איחדו כוחות בתרגיל המדמה חטיפת מטוס על ידי גורמי טרור. שיתוף הפעולה הנדיר, שבו השתתפו גם קצינים קנדיים, נועד להוכיח כי שני הצבאות, שחוסר האמון עתיק היומין ביניהם עדיין לא שכך לחלוטין - מסוגלים להתמודד מול מה שמוגדר כאיום המשותף על וושינגטון ומוסקבה.
זה קרה השבוע: מטוס אמריקני מסוג "גאלפסטרים", הנושא את שם הקוד "פנסינג-1220", המריא ממדינת אלסקה שבארה"ב והפך "חשוד" כאשר החל לשגר אותות מצוקה. זמן קצר אחר-כך כבר היה ברור לשני הצדדים כי מדובר ב"חטיפה".
קולונל בלף מביט במטוסי סו-27 רוסיים (צילום: AP)
שבעה מטוסי קרב משני הצדדים עלו לאוויר וליוו מקרוב את הסכנה המדומה. קצינים רוסים ואמריקנים תיאמו והחליפו מידע, באמצעות רשת הרדיו והטלפון. רגע המבחן היה במסירת האחריות בין הכוחות האמריקניים לרוסים, כאשר
המטוס התקדם לעבר השטח האווירי של רוסיה. כל המטוסים, כך סוכם מראש בין הצדדים, היו לא חמושים, ועם זאת התרגיל הסתיים בהצלחה כאשר האיום הוסר.
"אני חש יראת כבוד", סיפר מייקל המפריז, כיום דובר הרשות הצפון אמריקנית להגנה על המרחב האווירי, ובימים מתוחים יותר בעבר - בעצמו טייס של "פנסינג-1220" ."התרגיל המשותף תוכנן ובוצע בצורה יוצאת מגדר הרגיל".
שיתוף הפעולה הרוסי-אמריקני זוכה אמנם לעיקר תשומת הלב בשל ההיסטוריה המתוחה של המעצמות בימי המלחמה הקרה, אך גם שיתוף הפעולה בין קנדה לרוסיה אינו מובן מאליו.
הקולונל הקנדי טוד בלף, מפקד אזור אלסקה ברשות הצפון-אמריקנית להגנה על המרחב האווירי, התייחס לעיתוי של התרגיל המשותף: זמן של מתיחות בין קנדה לרוסיה, לאחר שמטוסי קרב רוסיים "בחנו" את קנדה כאשר התקרבו מאוד לגבולות האויריים הצפוניים שלה.
אויב משותף. הקצינים מרוסיה, קנדה וארה"ב (צילום: AP)
בלף הודה כי "זה עלול להיראות בלתי הולם". עם זאת, "כאשר האיום של אל-קאעידה נמצא מול עיננו, ואיום המורדים הצ'צנים מול עיני הרוסים - המאבק נגד הטרור חוצה גבולות".
חלקו השני של התרגיל יתבצע בשבוע הבא, כאשר המטוס יעשה את הדרך ההפוכה אל מקום מוצאו באלסקה, בתקווה שהרוסים, האמריקנים וגם הקנדים - יוכיחו שוב שיתוף פעולה פורה, לפחות כאשר מדובר בתרגיל.