שתף קטע נבחר

 

האחיות: לא נתייצב בבתי הספר ב-1 בספטמבר

מי שאמונות על מתן החיסונים לתלמידים וביצוע בדיקות ומעקבים מאיימות לא להופיע לפתיחת שנת הלימודים, משום שספק שירותי הבריאות החדש "נטלי" טרם חתם עמן על הסכם עבודה. "כרגע אין בשטח אחיות והכנות, משחקים בחיי הילדים"

האם ב-1 בספטמבר יוכלו התלמידים בבתי הספר לפנות לאחיות בעת צרה? נכון לעכשיו מסתמן כי בכל הקשור ל-1.2 מיליון תלמידים הלומדים בכיתות א' עד ט' התשובה שלילית, כשהאחיות מסרבות לחתום על הסכם עם הספק החדש של שירותי הבריאות, חברת "נטלי", שמחליפה את האגודה לבריאות הציבור.

 

"ב-1 בספטמבר לא יהיו אחיות בבתי הספר, אלא אם ייחתם איתנו הסכם", הודיעה יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור

בהסתדרות האחיות, מוריה אשכנזי. גם יושבת ראש הסתדרות האחיות, אילנה כהן, נשמעה נחרצת: "עד שלא יהיה הסכם שיבטיח שהאחיות יעבדו בתנאים בטוחים ובסביבה נאותה, האחיות לא יעבדו. זה מגיע להן בזכות ולא בחסד. גם בהפרטה ניתן לתת זכויות".

 

אחיות בתי הספר אחראיות למתן החיסונים, ביצוע בדיקות סקר כמו בדיקות ראייה ושמיעה, ביצוע מעקב גדילה ואיתור ילדים החשופים לסיכון ולהתעללות. האחיות מעוניינות לשנות את המצב העגום הנוכחי, שבו בין השאר אחות אחת מצאה עצמה אחראית על 2,250 תלמידים. בשנים האחרונות דווח גם על ירידה בשיעור הכיסוי החיסוני של התלמידים ועל כך שלא כל התלמידים עוברים את בדיקות השגרה. כך, למשל, רק שני שלישים מהתלמידים עברו בדיקת שמיעה. "היו מקרים של תקלות כמו הזרקה של מים במקום חיסון. ילדי ישראל הם לא עכברי ניסוי", מזכירה כהן.

 

אבי גור, חבר בארגון ההורים הארצי, אמר כי "כרגע אין בשטח אחיות ואין הכנות לקראת פתיחת שנת לימודים. לא היה מצב כזה באף שנה. מנהלי בתי ספר החלו לעבוד ב-1 באוגוסט, ואין להם שם של רופא או של אחות שאחראים על בתי ספר". לדבריו, "יש צורך לבדוק מסמכים והצהרות בריאות של הורים על רגישויות של הילדים, אלרגיות ומגבלות בפעילות גופנית, ואי אפשר לעשות את זה. מדובר בסיכון חיי תלמידים. בריאותם אינה משחק".

 

4,000 בתי ספר בשבועיים

הספק החדש שזכה במרכז למתן שירותי הבריאות לתלמיד, חברת "נטלי", יחל רק בשבוע הבא לעבור בין 4,000 בתי ספר ולערוך ביקורת בחדרי האחיות, שם אמורים להיות הציוד ותיקי הבריאות של התלמידים. המנהל הארגוני של "נטלי", ראובן דיכטר, הסביר כי בחברה עושים את כל המאמצים לעמוד בלוח הזמנים הצפוף.

 

"בתחילת יוני נסגר המכרז, שבעקבותיו הוגשה עתירה לבג"ץ. רק לפני חודש הוסר צו מניעה שהוציא בית המשפט, ואז התחלנו בהתארגנות. אנחנו עובדים מול ספקי ציוד, גורמים בתחום הלוגיסטיקה והשינוי של החיסונים. זה תהליך מורכב ורב זרועי".

 

בנוגע לתיקי הבריאות של התלמידים ולהיערכות בתי הספר, אמר דיכטר כי "עד 31 באוגוסט השירות עדיין באחריות הספק הקודם, האגודה לבריאות הציבור. הם קיבלו הנחיות להשאיר בחדרי האחיות בבתי הספר את כל הציוד ולמסור את המפתחות למנהלים. ב-15 באוגוסט נתחיל לבדוק את כל חדרי האחיות בצוות מתוגבר".

 

חשש נוסף בקרב האחיות נובע מהעובדה שמשרד הבריאות אישר באופן חריג במכרז הנוכחי להעסיק פרמדיקים לצד האחיות, לצורך מתן החיסונים לתלמידים וביצוע בדיקות השמיעה, הראייה והגדילה. חברת נטלי מעסיקה כבר היום פרמדיקים במסגרת מתן שירותי רפואת חירום לבתי הספר, אך מבקשת להרגיע.

 

פרמדיק יכול להזריק, אבל מה עם הרגש?

"אני לא רואה כרגע תרחיש שבו נגייס פרמדיקים לתפקיד, אלא אם ייווצר מחסור חמור באחיות", אומר דיכטר. "זה לא תרחיש רלוונטי. אם במקום 300 אחיות יהיו לי רק 50, אז אולי אעזר בפרמדיקים. כרגע אני לא רואה בזה תרחיש ריאלי". אלא שנכון להיום, כאמור, בנטלי לא חתמו עדיין על הסכמי עבודה עם האחיות או על חוזים עמן. 

 

יושב ראש החברה לרפואת ילדים בקהילה ולשעבר ראש המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, פרופ' יונה אמיתי,

פרש מתפקידו בין היתר לאחר שראה איך שירות אחיות בתי הספר הולך ומופרט בלחץ משרד האוצר. "זה לא נכון להמיר אחיות בפרמדיקים", הוא מדגיש היום. "אני מודאג. פרמדיק מסוגל לתת זריקות, אך אין לו הכשרה לכל שאר משימות השירות".

 

לדבריו, המהלך מבטא את התפיסה הנוכחית: "זה שירות של פרוצדורות ספציפיות כמו מתן חיסונים, מבלי להתייחס לכל מה שקשור לתפקוד מול תלמידים מבחינת רגישות אנושית וכישורים מקצועיים. פרמדיק יכול לתת זריקה, אבל זה הופך לשירות טכני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילנה כהן. "ההסכם מגיע לאחיות בזכות ולא בחסד"
צילום: ירון ברנר
מומלצים