החול כלול
חבר מביא חבר וכך עשרות משפחות יוצאות מדי שנה יחד ל"חופשה סביבתית" בחוף הבונים. הלינה באוהל, יש תורנות מטבח ושירותים וגם משימה: לנקות את חופי האזור. לא נשמע מפתה? בואו לראות איך אפשר להנות (ולשמור) על הטבע
יש מי שנוסע לכרתים, יש כאלה שמעדיפים לרבוץ בבריכה בסגנון "הכל כלול" ויש גם מי שמחליט שלא מספיק רק לדבר על איכות הסביבה, אורז את כל המשפחה ויוצא לנופש חינוכי-סביבתי בחוף הבונים הצפוני, כשעל הדרך מנקה את חופי האזור.
סוף השבוע, תחת הכותרת "ים של אהבה" כולל פעילויות מגוונות כמו בניית צעצועים וכלי נגינה מחומרים ממוחזרים, ארוחות בריאות אורגניות וגם: תקשיבו טוב ילדים - ניקיון החופים הלא מוכרזים באזור. השנה התקיים האירוע בסוף יולי, וכמו בכל קיץ, המשפחות הגיעו מכל רחבי הארץ וביניהם לא מעט מוסיקאים, כמו להקת סומסום והלהקה האפריקנית גאנה-מה שהגיעו למקום כדי לעשות שמח.
הכל התחיל בקיץ 2004, אז השיק היזם - קוין סמית, עם אשתו איילה ושלושת ילדיהם מקיבוץ מסילות, מסורת מבורכת שצוברת תאוצה משנה לשנה - סופשבוע משותף תחת הכותרת "ים של אהבה". משפחת סמית הזמינה כמה עשרות משפחות של חברים, וחברים של חברים כדי לקיים סוף שבוע של מודעות לסביבה ולטבע. האירוע הראשון התקיים לפני שש שנים באיזור שאינו נגיש לכלי רכב ולכן כדי למנוע כניסה מיותרת של ג'יפים לחוף, מביא קוין למקום טרקטור עם עגלה גדולה כדי שיסיע את המשתתפים מהחניון ועד למאהל שהוקם לטובת האירוע.
ההתארגנות המופתית כוללת את האוהל הבדואי הענק, שירותים אקולוגיים (עם נסורת ולא שירותים כימיים מזהמים) אוכל שיספיק לכולם, כשלא משתמשים כאן בכלים חד פעמיים רגילים ואפילו סבון הכלים הוא אקולוגי, יש תורנויות מטבח, ניקוי שירותים, חלוקת אוכל - הכל עושים המשתתפים בניצוחה של משפחת סמית. כל אחד תורם כפי יכולתו - אחד מרוקן את השירותים, אחד מצלם ושולח לכולם את התמונות אחרי האירוע, אחד מנגן ומנעים את הזמן לכולם, אחד מפעיל סדנה לגילוף בעץ ואחר שוטף כלים.
ויש גם מוזיקה (צילום: אביב פרץ)
חבורת האנשים שעד אותו אירוע לא הכירה אחד את השני הפכה בתוך שבוע ל"חברים לכל החיים", אשר מצטרפים למשפחה חדשה (שרק הולכת וגדלה עם השנים).
"יותר מהנה מטורקיה וקפריסין"
בראש ה"משפחה" עומדים כאמור קוין ואיילה, שביומיום מגדלים תמרים אורגניים סמוך לגבול עם ירדן. קוין מספר על מה שדחף אותו לפרויקט: "כואב לי הלב לראות אנשים שמשאירים את הזבל בחופי הרחצה הלא מוכרזים אחרי שנהנו כל כך מהמקום. אנשים סומכים על כך שמישהו אחר יאסוף את האשפה שלהם במקומם וזה עצוב. מכאן בעצם נולד הרעיון של האירוע המיוחד הזה, אנחנו צריכים להיות יותר מודעים לעובדה שיש לנו כאן טבע מדהים ושמשפחות נהנות בסוף השבוע הזה בחוף הרבה יותר מאשר היו נהנות במלון מפואר ומנוכר בטורקיה או בקפריסין".
משפחת סמית בהרכב מלא (צילום: רוני כנעני)
מה גם שהביזבוז והשפע המוגזם שנהוג ומקובל במלונות הפאר או הכל כלול
למיניהם הורס לנו את העולם ומכביד עליו. בשלושה ימים של כיף בחוף הבונים השתמש כל אחד מבאי האירוע בממוצע בשבעה ליטר מים בלבד, וזה כולל שתיה, מקלחת קצרה (לא חובה) צחצוח שיניים ושטיפת כלים. מיותר לציין שכל האשפה נאספת (כולל השירותים ותכולתם), כשהחוף נשאר נקי הרבה יותר אחרי האירוע מאשר לפניו.
אז לפני שאתם מתחילים לתכנן את החופשה המשפחתית בטורקיה, קחו בחשבון את סגנון החופשה האלטרנטיבי והמקסים הזה וצאו לכמה ימים של כיף בטבע הנפלא והמגוון של ארצנו - כשעל הדרך תשתתפו במאמץ לשמור עליו.
- לאתר של עמוס פרידלין
- סייעו בהכנת הכתבה: אורי ויותם עינב
ים של אהבה. חוף הבונים
צילום: אביב פרץ
המאהל
צילום: אביב פרץ
מומלצים