שתף קטע נבחר

 

שוטוקאן קרטה דו - 40 שנות קרטה בישראל

500 אנשי קרטה, מן הארץ ומהעולם, יתכנסו בשבוע הבא למשך שלושה ימים של קרבות, הדגמות, אימונים ומבחנים. הכינוס - מאירועי הקרטה הגדולים ביותר שהתקיימו בישראל - מציין 40 שנה לעמותת הקרטה הגדולה והוותיקה בישראל

הכינוס הגדול לציון מלאות 40 שנה לשוטוקאן ישראל ייפתח ביום ראשון הקרוב (15 באוגוסט). במהלך שלושת ימי הכינוס יתקיימו תחרויות קרטה, הדגמות, מופעים וסדרות של אימונים מיוחדים. בנוסף לאנשי הקרטה הישראלים יגיעו לאירוע קרטיסטים בכירים מ-30 מדינות, מקצתם בין הטובים בעולם בתחומם. בין השאר צפויות להגיע נבחרות קרטיסטים מארצות הברית, יפן, גרמניה, ספרד, צרפת, איטליה, יוון, בלגיה, מרוקו, גבון ועוד.

 

האורח הבכיר ביותר הוא מאסטר צוטומו אושימה בן ה-80 - ראש שוטוקאן קרטה-דו העולמי, מאנשי הקרטה הבכירים בעולם. סנסיי אושימה נשלח למערב, בשנת 1954, במטרה מוצהרת להפיץ את הקרטה בעולם. אושימה היה היפני הראשון שהביא את הקרטה לארצות הברית ומאוחר יותר לאירופה. תלמידיו הרבים המשיכו והקימו מועדוני שוטוקאן ברחבי העולם, כולל בישראל.


אימון נוער בהדרכת מיקי דותן (דאן 5)   

 

שוטוקאן קרטה בישראל

שוטוקאן קרטה דו הוא גוף הקרטה הגדול והוותיק ביותר בישראל. הוא כולל כ-2000 מתאמנים פעילים ב-45 דוג'ואים (אולמות אימונים לקרטה) בכל רחבי הארץ. תחילת שוטוקאן ישראל בדוג'ו שהוקם בתל-אביב ובירושלים בידי מאיר יהל ז"ל לפני 40 שנה.

 

יהל למד את יסודות הקרטה אצל מאסטר אושימה, בהיותו שליח הסוכנות בצרפת. הוא קיבל חגורה שחורה, הוסמך ללמד, חזר ארצה ב-1969 ופתח בתל-אביב את דוג'ו הקרטה הראשון בישראל.


אירוע שוטוקאן במלאת 35 שנה לדוג'ו רעננה (צילום: karate.org.il)

 

סנסיי אושימה - שהפיץ את הקרטה בכל אירופה ואמריקה באופן דומה, באמצעות תלמידים בכירים שהוסמכו על-ידו ללמד - המשיך ללוות את התפתחות הענף בישראל שנים רבות. הוא נהג להגיע ארצה לאימונים מיוחדים ולמבחני הסמכה לבעלי חגורות שחורות. בשבוע הבא, במקביל ליום הולדתו ה-80, הוא מגיע ארצה לאחר שנות היעדרות רבות.

 

בחלוף השנים עברו עשרות אלפי אנשים ברחביי הארץ אימוני קרטה בבתי הספר של אגודת שוטוקאן קרטה דו בישראל ברמות שונות, והענף כולו הפך לפופלארי ביותר.

 

ביום שני (ה-16 באוגוסט) יתקיים בירושלים אימון כללי בהדרכתו של סנסיי אושימה ובהמשך, לאורך כל היום: קרבות ותחרויות, הדגמות של קאטות (סדרת תנועות קבועה נגד יריב מדומה) והופעות של הנבחרות מרחבי העולם.


רבבות התאמנו בבתי הספר של אגודת שוטוקאן קרטה דו בישראל

 

למחרת היום יתקיימו בירושלים המבחנים הנדירים לגודאן (דאן 5) הדרגה הבכירה ביותר האפשרית בשוטוקאן, בראשותו של אושימה. היום יסתיים באימון כללי בהיפודרום הרומי בקיסריה מול הים, בהדרכתו של אושימה סנסיי. ביום רביעי יתקיים אימון ענק באצטדיון אוניברסיטת גבעת רם בירושלים , לרב משתתפי הכינוס, בהדרכת בכירי שוטוקאן העולמי.

 

שוטוקאן - סגנון הקרטה הנפוץ והוותיק בעולם המערבי

שוטוקאן היא שיטת הקרטה הנפוצה ביותר בעולם. למעשה מדובר בסגנון הבסיס, המסורתי, של אמנות הלחימה הזו, שממנו צמחו שיטות וסגנונות קרטה שונים. יסודות השוטוקאן ניכרים גם באמנויות לחימה אחרות.

 

מקור הקרטה באיים היפניים של אוקינאווה שבמשך מאות בשנים הייתה ממלכה עצמאית בזיקה חזקה לסין. באי התפתחו מסורות לחימה ביד ריקה, כלומר בלא נשק, בהשפעה של אמנויות לחימה סיניות ועל רקע האיסור היפני לשאת נשק. משמעותו המילולית של המונח "קרטה" הוא "יד ריקה" (קרה=ריק טה=יד).

 

היפנים נחשפו לקרטה רק בשנות ה-20 של המאה שעברה לאחר שאבי הקרטה המודרני, מאסטר פונאקושי, הקים בטוקיו, בהזמנת בית המלוכה, דוג'ו ללימוד אומנות הלחימה המסורתית הזו. למעשה חילץ פונאקושי את הקרטה, במו-ידיו הריקות, מהמסתורין שאפף אותו מאות בשנים.


ניתן להתאמן בכל מקום ואין צורך במתקנים מיוחדים 

 

פונאקושי הוא זה שמיסד לראשונה שיטת הדרכה ואימון שעשו את אמנות הלחימה הזו לזמינה לכל, בלא הבדלי גיל, מין או כישורים פיזיים וספורטיביים. ניתן להתאמן בקרטה בכל מקום ואין צורך במתקנים מיוחדים.

 

עד מהרה נפוץ הקרטה ביפן ובעולם כולו, לא רק מחמת כישורי הלוחמה שהוא מעניק למתאמנים, אלא גם בשל תרומת האימונים לבריאות הגופנית ולשלוות הנפש.

 

המונח שוטוקאן הינו חדש יחסית ונקבע באמצע המאה ה-20, עוד בימיי חייו של מאסטר פונקושי, על ידי תלמידיו. המונח מורכב משתי מילים: "שוטו"- השם הספרותי של מאסטר פונקושי, ו"קאן" שמשמעותו בית וגם תפיסה/הבנה. כלומר: דרכו או ביתו של שוטו (הלוא הוא פונקושי).


אושימה, מפיץ הקרטה המסורתי במערב. בתמונה עם אלי כהן (דאן 5) 

 

אחד מבכירי תלמידיו של פונאקושי היה מאסטר צטומו אושימה, כיום בן 80, שאמור להגיע ארצה בימים הקרובים. אושימה היה בצעירותו קפטן נבחרת הקרטה של אוניברסיטת וואסאדה בטוקיו. אחרי מלחמת העולם השנייה הוא נשלח ליצור

קשר עם תרבויות המערב, החל ללמד קרטה בקליפורניה וצרפת, ולמעשה יצר את התשתית לקרטה המסורתי שהתפשט בכל אירופה ואמריקה.

 

במהלך השנים יצר אושימה קדר של אלפי מורים בכירים לקרטה שמלמדים אותו ברוח המסורתית של שוטוקאן. ביניהם היה המייסד בישראל מאיר יהל ז"ל (דאן 5), שהקים לפני 40 שנים את דוג'ו הקרטה הראשון בישראל, אלי כהן (דאן 5) - לשעבר ח"כ ושגריר ישראל ביפן, גלעד שר (דאן 5) - לשעבר מנהל לשכת ראש הממשלה ורבים אחרים. נשיא העמותה המכהן כיום הוא פול אלעזרא (דאן 5) מרעננה ונשיא מועצת החגורות השחורות הוא דני עמית (דאן 5) מתלמי מנשה.

 

למעוניינים לחזות בקרבות ובאימונים: ביום שני ה-16 באוגוסט בין השעות 11:00-16:00 תתקיימנה תחרויות - לנבחרות ולבודדים - וכן הדגמות של מורים מהארץ ומרחבי העולם. האירוע ביום זה יהיה פתוח לקהל הרחב ויתקיים באולם הכדורסל בגבעת רם באוניברסיטה העברית בירושלים.

פורסם לראשונה 11/08/2010 20:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטוקאן - סגנון הבסיס של אמנות הקרטה
מומלצים