העוקץ האוקראיני: במקום הלוואות - הכסף נעלם
מאות ישראלים גילו בדרך הכואבת שאין מתנות - או הלוואות בתנאים משופרים - חינם. ישראלי לשעבר שברח לאוקראינה ניהל משם את העוקץ, ונעלם עם "דמי הניהול"
הלוואות נוחות כנראה עדיף לקבל ישירות מהבנק: מאות אזרחים מכל רחבי הארץ נפלו בתקופה האחרונה קורבן לנוכל ישראלי-אוקראיני שהציע מעל דפי העיתונות הלוואות בתנאים מפתים, אך בפועל לקח את כספי הפונים אליו - ונעלם. מהמשטרה נמסר כי באזור הצפון בלבד רומו כ-70 בני אדם. במשטרה מאמינים שהחשוד, ישראלי לשעבר, שברח לפני ארבע שנים לאוקראינה, הוא שעומד מאחורי מעשי המרמה.
בחודשים האחרונים התקבלו במחלק ההונאה במחוז הצפוני שורה של תלונות המצביעות על שיטת פעולה זהה: אדם נהג לפרסם מודעות בעיתונות בשפה הרוסית, בהן הציע הלוואות נוחות, בשם בנק מסד כביכול. הקורבנות שהתקשרו, התבקשו למסור את פרטי חשבון הבנק שלהם. לאחר מספר ימים בהם "נבדקו" החשבונות, קיבלו תשובה שבקשתם להלוואה אושרה.
המודעה שהובילה להונאה (צילום: זום אאוט הפקות)
ראש מחלק ההונאות במחוז הצפוני, רב-פקד אהרון גלאור, סיפר ל-ynet כי הנוכל פעל על פי החשד בשתי שיטות עיקריות. "בחלק מהמקרים התבקשו הקורבנות להפקיד 'דמי ניהול' או עמלות בחשבון בבנק הדואר, ולאחר שהעבירו את הכסף, נותרו ללא ההלוואה. אחרים קיבלו המחאה מזויפת ובה סכום הגבוה מזה שביקשו ללוות.
"לאחר מכן קיבלו טלפון, בו נאמר להם כי חלה טעות בחישוב. הם התבקשו למסור לשליח את ההפרש בין סכום ההלוואה לסכום שנרשם בהמחאה. רק לאחר שכבר שילמו את ההפרש, גילו שההמחאה שהפקידו מזויפת", הסביר רב פקד גלאור.
מי שעומד מאחורי פרשת ההונאות - על פי החשד - הוא ישראלי לשעבר, שברח לפני ארבע שנים לאוקראינה, לאחר שהוגש נגדו כתב אישום על עבירות מרמה. "אנחנו חושדים שמשם הוא מנהל את תרגילי העוקץ ומפעיל רשת של עוזרים בארץ" - אמר גלאור.
הוא הוסיף כי תלונות על מקרים רבים נוספים הוגשו גם באזורים אחרים בארץ, ובקרוב תחל חקירה משותפת שתאחד את כל התלונות. במשטרה ביקשו להזהיר את האזרחים לא לפנות במקרים דומים למספרי הטלפון שבמודעות, כדי להימנע מהונאות מסוג זה.