האנדלוסית החדשה משיקה עונה ראשונה
מוזיקה ספרדית ופלמנקו, נגיעות של גנאווה מדברית, שנסונים ופיוט עברי מחכים לקהל בעונת הביכורים של התזמורת. "חשוב לנו להופיע במקומות שלא מכירים אותנו", אומר המנהל האמנותי, תום כהן
התזמורת האנדלוסית החדשה משיקה עונת מנויים ראשונה שכוללת סדרה של חמישה קונצרטים שינדדו ברחבי ישראל. העונה תיפתח ב-13 באוקטובר בהיכל התרבות בנתניה, בקונצרט "פלמנקו תור הזהב" שיוקדש למוזיקה הספרדית ולפלמנקו שהשפיע והפרה את המוזיקה האנדלוסית לדורותיה.
תום כהן. לשמר ולטפח את המורשת (צילום: קתרינה בר יהודה)
בקונצרט ישתתפו הטנור שמעון סיבוני ולצדו ילד הפלא, יעקב אלקובי. ילווה אותם כאמן אורח נגן הנאי והקלרינט הטורקי, אמיר שהסר.
בראש התזמורת האנדלוסית החדשה, שאומצה לאחרונה על ידי העיר אשקלון, עומד המנהל האמנותי, המנצח ונגן המנדולינה, תום כהן, שאומר: "העונה מורכבת משלושה מאפיינים מרכזים של התזמורת האנדלוסית החדשה, והכוונה לנתינת מקום של כבוד לתרבות ולמורשת האנדלוסית שבאה לידי ביטוי בקונצרט 'שירת הבקשות', שבו נבצע מוזיקה אנדלוסית קלאסית ובמקביל נגיעות של מוזיקת עולם, עם קונצרט שמוקדש למוזיקה הברברית בהשתתפות הזמר רביד כחלני".
הרב לוק. כבוד גדול (צילום: יוסי לוק)
כהן מוסיף כי מופיע בכל העולם. "אפשר לומר שתפסנו אותו רגע לפני פריצה בינלאומית". כמו כן, יינתן דגש לתחום הפיוט העברי שיבוא לידי ביטוי בקונצרט "לשוננו רנה", שבו ישתתפו הפייטן אמיל זריהן, שמעון בוסקילה בשירי משוררים שמתכתבים עם פיוטים ובתווך המשורר ארז ביטון יקרא משיריו".
הקונצרט השני בעונה, "קזבלנקה", מבוסס על טהרת המוזיקה המגרבית. ישתתפו בו האחים מייק וסמי קרוצ'י, הסולן סימו לוי, עולה חדש ממרוקו שהצטרף לאחרונה לתזמורת והאמן האורח, נגן הקמאנצ'ה, מארק אליהו.
מהרב לוק ועד הצלילים הבֶּרְבֵּרִים
הקונצרט הבא בסדרה יוקדש, כאמור, לשירת הבקשות מתוך פרשת "זכור" בשילוב קטעים אנדלוסיים קלאסיים. בקונצרט זה ישתתפו הרב חיים לוק ובנו, הפייטן משה לוק, שילוו על ידי הפסנתרן עומרי מור המשלב בביצועיו מוזיקת ג'אז ומוזיקה אנדלוסית.
כחלני. רגע לפני הפריצה הגדולה (צילום: זוהר רון)
"הרב לוק הוא סמל עבורנו וזה כבוד גדול בשבילנו לחלוק איתו במה", אומר כהן, "כל הופעה שלו היא מתנה לקהל ונכס למוזיקה האנדלוסית שראוי לנצור". הקונצרט הרביעי בסדרה יביא את הצלילים הבֶּרְבֵּרִים מדרום מדבר סהרה.
הקונצרט האתני ישלב מקצבים בסגנונות השלוח והגנאווה בעיבודים מודרניים ובו ישתתפו סולן התזמורת, בנימין בוזגלו והזמר רביד כחלני. את העונה ינעל הקונצרט "לשוננו רנה" שינוע בין שירת דוד המלך לשירת הרב דוד בוזגלו, מטקסטים של אברהם אבן עזרא לאלו של אברהם חלפי, ומשירת הרב יהודה הלוי ועד לשירתו של יהודה עמיחי.
אחרי שנתיים של מאבק הישרדות, עושה הרושם שנגני התזמורת האנדלוסית החדשה יכולים לנשום לרווחה. התזמורת, שאומצה על ידי עיריית אשקלון והמכללה הפועלת בעיר, זוכה לתקציב עירוני של כמיליון שקל ונתמכת גם על ידי משרד התרבות.
שהסר. אורח מטורקיה (צילום: אסנת רום)
בשנה שעברה זכתה התזמורת לתקציב ממשלתי של 1.4 מיליון שקל בהתאם לקריטריונים המתייחסים אליה כאל הרכב קולי. השנה מקווים בתזמורת לעמוד בקריטריונים לתמיכה כתזמורת קאמרית לכל דבר ועניין. דרישות הסף לתמיכה בתזמורת קאמרית כוללות בין היתר מינימום של 50 קונצרטים בשנה.
קול קורא לנדוד
בתזמורת האנדלוסית החדשה לא קופאים גם במובן זה על השמרים, ובמהלך העונה הקרובה מתוכננים הנגנים לנדוד בין באר שבע, קרית גת, אשקלון, יבנה, תל אביב, ירושלים, כפר סבא, נתניה וחיפה.
"חשוב לנו להופיע בערים ויישובים שונים ובכלל זה גם במקומות שלא מכירים אותנו ואת המוזיקה האנדלוסית", אומר כהן, "בשבוע הבא למשל נופיע ברעננה, בבאר שבע ובדלית אל כרמל, ובכל אחד מהקונצרטים נציג חומרים שונים לגמרי – משנסונים ושירים של אנריקו מסיאס, דרך המוזיקה של ג'ו עמר ועד לקלאסיקה ערבית עם שירים של אום כולתום ופריד אל עטראש.
"התזמורת הוקמה במטרה לשמר ולטפח את המורשת האנדלוסית ולהנחיל אותה לדורות הבאים, ובו בזמן להפוך לבית רציני ומרכזי למוזיקת עולם בישראל. אנחנו חושבים שיש פה קרקע פורייה לשני התחומים האלה ולא רק במרכז הארץ".