שתף קטע נבחר

 

סורינם: הדיקטטור משנות ה-80 - שוב נשיא

דסי בוטרס ביצע שתי הפיכות צבאיות במדינה הדרום אמריקנית. הוא הורשע בשחיתות, כמי שעמד בראש "הקרטל הסורינמי", ובימים אלה נשפט בגין רצח 15 ממתנגדיו לפני 28 שנים. אך זה לא מנע ממנו לשוב לשלטון, ועוד בבחירות דמוקרטיות

דסי בוטרס, מי שכיהן עד 1992 כמנהיג החונטה הצבאית ששלטה בסורינם, נשבע היום (יום ה') בפעם השנייה בחייו לנשיאות במדינה הדרום אמריקנית. בוטרס, שהורשע בעבר כמי שעמד בראש "הקרטל הסורינמי" וחשוד במעשי רצח, הוכתר בטקס שבלט בהיעדם של מנהיגי אמריקה. אפילו נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, ביטל את השתתפותו ברגע האחרון.

 

בתום קמפיין בחירות פופוליסטי, זכה בוטרס, בן ה-64, ל-40% מהקולות והצליח להקים קואליציה. בנאום הניצחון שלו הצהיר בנאומו כי יילחם בשחיתות ויתחשב בעמדות כלל אזרחי המדינה, כולל אלה שלא הצביעו עבורו. "הנשיא הזה יהיה הנשיא של כל אזרחי סורינם, לא משנה מי הם", אמר בוטרס בהולנדית, שהיא השפה הרשמית במדינה שקיבלה את עצמאותה ב-1975.


חוזר אל כס הזהב. בוטרס (צילום: AP) 

 

בוטרס עלה לראשונה לשלטון בפברואר 1980, כשעמד בראש הפיכה צבאית שביטלה את החוקה ופיזרה את הפרלמנט. ב-1987 הסכים תחת לחץ בינלאומי להחזיר את הסמכויות למערכות השלטון האזרחיות, אך ב-1990 ביצע הפיכה צבאית נוספת. ב-1992 ויתר על סמכותו כמפק הצבא, אך נותר אחד הכוחות הפוליטיים המובילים בסורינם.

 

ב-1999 הורשע בוטרס שלא בפניו בשחיתות ובסחר בסמים בתום משפט שהתקיים נגדו בהולנד. הוא נשפט ל-11 שנות מאסר על-כך שעמד בראש "הקרטל הסורינמי", אולם חמק מריצוי העונש כיוון שלסורינם אין הסכם הסגרה עם פטרוניתה מהתקופה הקולוניאלית.

 

אך אם יש כתב אישום שמטריד את בוטרס, הוא זה שהוגש ב-2007 נגדו ונגד כ-20 מראשי שלטונו בגין עמידה מאחורי "טבח דצמבר" - שורת מעשי חטיפה והוצאה להורג שבוצעו נגד מתנגדי שלטונו של בוטרס בדצמבר 1982. לפחות 15 ממתנגדיו של בוטרס - חוסלו באירועים אלה.

 

באופן אירוני, היה אמור בוטרס להופיע מחר לראשונה לשימוע במשפט זה, אולם כעת, יידחה ככל הנראה השימוע לזמן לא ידוע.

 בוטרס אמנם קיבל בעבר "אחריות פוליטית" למעשי הרצח, אך הכחיש כי עמד מאחוריהם. מתנגדיו ומשפחות ההרוגים חוששים כי כעת, עם בחירתו, יחמוק בוטרס פעם נוספת וגם יעניק חנינה ליתר מעורבים.

  

עבור רבים מהתושבים, ובהם גם כאלה שהצביעו עבור בוטרס, מתקבלת חזרתו של הרודן בחשש שסורינם תחזור אל הימים האפלים בהם שימשה כ"רציף" לייצוא סמים לאירופה וארה"ב. "האם הוא השתנה? אני מקווה מאוד", אומר הנרי בהר, יועץ לניהול, שאחיו הצעיר נחטף בזמנו על-ידי אנשיו של בוטרס ונעלם. "אני רוצה לקוות שהוא יהיה שונה, אבל אולי אני תמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוטרס. קמפיין פופוליסטי
צילום: AP
מומלצים