אבנים מהשמיים: לילה של רומנטיקה ומטאורים
בפארק תמנע, בסטונהנג' באנגליה ובשמי ספרד: רומנטיקנים וחובבי אסטרונומיה מכל העולם ראו לפנות בוקר את מטר הפרסאידים. צפו בתמונות הנהדרות
נשארתם הלילה בבית? הפסדתם. מטר המטאורים הגדול של השנה נראה הלילה בין 2:30 ל-5:00 לפנות בוקר והופיעו בו עשרות מטאורים בשעה. מאות חובבי אסטרונומיה, צעירים ומבוגרים, עלו על הסעות מאורגנות מתל-אביב לפארק תמנע, כדי לא לפספס את האירוע החד-פעמי. גם בשאר העולם המטר נראה בבירור - סוכנויות הידיעות העבירו תמונות מדהימות של מטאורים מעל הסטונהנג' באנגליה, בשמי ספרד ובמכסיקו, בין היתר.
ה"כוכבים הנופלים" הם למעשה חלקיקי אור, הנראים לרגע קט בשמים כאשר חודר לאטמוספירה גרגר אבק או גוש אבן מן החלל. למרות היותם כה קטנים, הם יוצרים חום עצום כשהם חודרים לאטמוספירה במהירות של 216 אלף קילומטר לשעה. בחצי הכדור הצפוני קל יותר לראות אותם, בגלל שיפוע ציר הסיבוב של כדור הארץ.
NASA העבירה בשידור חי את המהום המטאורים
הצופים במטר בבריטניה חלקו את החוויות שלהם בטוויטר, והממצאים שלהם יפורסמו במפה מיוחדת שתכין הוועדה האסטרונומית הבריטית. ב-NASA האמריקנית העבירו בשידור חי את המהום המטאורים, שנפלו בחוף המזרחי ב-11 בערב שעון מקומי.
בגלל שמטר ה"פרסאידים" חצה את השמיים במהירות ונצפה על פני שטח רחב, הדרך הטובה ביותר לראות את המטאורים היתה פשוט להרים את המבט לשמיים. למרות זאת, הישראלים לא ויתרו על המשקפת והטלסקופ, וחלקם גם לא על נשיקה רומנטית אל מול המראה הרומנטי לכשעצמו.
"זה מגניב, יפה ורומנטי. חתיכות מהשמיים לא נופלות עליך כל יום", אמר ברוך וכיטוב, שהגיע למצפה רמון מצפת הרחוקה. הוא גם ניתח את הפרופיל של היורדים דרומה: "אני מודה שזה תחביב של חנונים. זו תופעה מדהימה שאי אפשר לראות במרכז הארץ בגלל התאורה בערים, ולכן צריך להגיע למקום חשוך ונמוך".
על האוטובוס לתמנע היה גם אפיק מבית-אל, שסחב טלסקופ מקצועי על הגב, מזרונים, מזון - ואת חבריו. "זה תחביב מסקרן מאוד. פעם בשבוע אני פותח את הטלסקופ ומסתכל על כוכבים". צה"ל בכל זאת ניסה להחזיר את הצופים לשמיים לקרקע המציאות, והזהירו אותם מכניסה לשטחי אש. "הכניסה לאזורים המשמשים כאזורי אימון אסורה ומסוכנת", כתבו בהודעה. זה לא מנע מהמביטים למעלה ליהנות מחוויה מיוחדת.