רוסיה: הכור הגרעיני בבושהר יופעל בעוד 8 ימים
דובר סוכנות הגרעין הרוסית אמר כי הטכנאים הרוסים בכור יטעינו דלק גרעיני לכור, צעד משמעותי לקראת הפעלתו המלאה
הכור האיראני הראשון בדרך לפעולה: רוסיה הודיעה היום (ו') כי הכור הגרעיני בבושהר יחל לפעול בעוד 8 ימים. דובר סוכנות הגרעין הרוסית אמר כי הטכנאים הרוסים בכור יטעינו דלק גרעיני לכור הגרעיני בדרום איראן ב-21 באוגוסט.
"זוהי ההתחלה של ההפעלה הפיזית של הכור", צוטט סרגיי נוביקוב בסוכנות הידיעות הרוסית "איטרטס". הוא הוסיף כי מדובר בצעד משמעותי לקראת הפעלתו המלאה של הכור הגרעיני הראשון באיראן. עם זאת, נראה כי יעבור עוד זמן מה עד שהכור יחל להפיק חשמל.
ראש סוכנות הגרעין באיראן, עלי אכבר סאלחי, אישר את הודעתה של מוסקבה, ואמר כי "בעזרת האל, אנחנו מכינים עצמנו לכך שבשבוע הבא יועבר הדלק למבנה המרכזי בכור בבושהר".
השלמת בנייתו של הכור בבושהר, הנחשב לכור מיושן שאמור להפיק 1,000 מגה וואט חשמל, נדחתה כמה פעמים בעשר השנים האחרונות שבהן סייעה רוסיה לאיראן. הבנייה החלה ב-1975 על-ידי חברות מגרמניה, בהן חברת "סימנס", אולם הפרויקט הופסק ב-1980 עקב פרוץ מלחמת איראן-עיראק.
לאחר הטלת החרם האמריקני על אספקת טכנולוגיה עילית לאיראן נטשו החברות הגרמניות את הפרויקט - ורוסיה השתלבה בו בשנת 1994. לאחר 4 שנים חתמה על עסקת ענק בסך מיליארד דולר עם טהרן לסיום עבודות הבנייה בכור. על פי התכנון המקורי, בניית הכור הייתה אמורה להסתיים עד סוף 2006, אך חלו עיכובים רבים, בין היתר עקב ניסיונותיה של מוסקבה להשתמש בתאריך היעד לסיום העבודות כאמצעי לחץ דיפלומטי על איראן.
בעבר התנגדה ארצות הברית לבניית הכור, אך לאחר שהגיעה להבנות עם רוסיה בנוגע לשאריות הדלק הגרעיני שלו, היא הסירה את התנגדותה.
החשש העיקרי כיום בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן נובע מפעילות העשרת האורניום במתקן התת-קרקעי בנתנז,
שבו ממשיכה איראן להעשיר אורניום ברמה נמוכה. החשש במערב הוא כי איראן חותרת להעשיר אורניום ברמה גבוהה הדרוש לייצור חומר בקיע.
מנגד, טוענת טהרן כי תוכנית הגרעין שלה נועדה לצרכים אזרחיים בלבד, כמו הפקת חשמל, וכי היא פועלת במסגרת האמנה לאי הפצת נשק גרעיני ונתונה לפיקוח הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית.
Read this article in English