קהיר מציגה: מואזין אחד בשביל כולם
לשלטונות במצרים נמאס מ"הכאוס הווקאלי" השורר בעיר הבירה. כל מואזין "שר" מתי שבא לו ואיך שבא לו. לשם כן, החלו הרשויות ביישום תוכנית שאפנית שתאחד ותסנכרן בין הקריאות מיותר מ-4,000 מסגדים. לא כל המתפללים אוהבים את הרעיון
האם אפשר לחייב יותר מ-4,000 מואזינים לזמר אותו דבר? בקהיר סבורים שכן. ממשלת מצרים החלה ביישום תוכנית לתזמון וסנכרון הקריאות לתפילה באלפי מסגדים בבירה קהיר, כך ש-18 מיליון תושביה ייקראו להתפלל באופן אחיד.
התוכנית, עליה שוקד הממשל מזה 6 שנים, היתה אמורה לצאת אל הפועל בשכונותיה הצפוניות של בירת מצרים ביום רביעי - היום הראשון של חודש הרמדאן - אולם תקלות במערכות הכריזה ובשעונים שאמורים לדאוג לכך שכריזת המואזין תעשה בו זמנית - דחו את השקת הפרויקט ב-24 שעות.
"למצרים יש בעיה עם עמידה בזמנים", אמר שייח סאלם אבו אל-גליל, העומד בראש הפרויקט במשרד הדתות המצרי. "מטרתנו היא ליצור אחידות מלאה בזמני התפילה, כך שהמואזינים יקראו באותו זמן. המטרה המשנית שלנו היא שאיכות הכריזה ואיכות שירתו של המואזין תהיה גבוהה".
קהיר שרויה ב"כאוס" של קריאות מואזין. הקריאות לתפילה נעשות בזמנים שונים, בסגנונות שונים וקיימים הבדלים משמעותיים בין איכות שירתם של המואזינים בשכונות השונות. כעת, עם יישום התוכנית החדשה מקווים בבירה המצרית שכל זה ישתנה.
בעלות של 175 אלף דולר יצויידו אלפי המסגדים בקהיר במקלט שישדר באופן מסונכרן את שירת המואזין מאולפן הנמצא במרכז העיר. "אנו נמצאים בעידן של מחשבים ניידים וטכנולוגיה מתקדמת שיכולה לשלוט על נושאים כאלה טוב יותר מבני אדם", הסביר אל-גליל והוסיף כי עד לסיום חודש הרמדאן יהיה מקלט בכל מסגד בבירה המצרית.
סנכרון מסגדים הוא פרויקט שבוצע כבר בהצלחה בערים בסוריה, איחוד האמירויות וטורקיה, אולם בקהיר המשימה קשה הרבה יותר בשל הכמות האדירה של המסגדים הלא רשומים. ומה עם המואזינים? עבורם הפרויקט הוא בגדר פגיעה בכבוד המקצועי, ללא קשר לאובדן הפרנסה.
"במסגד שלנו אנשים מתחרים כדי לשמש מואזינים ונהנים מאוד לעשות זאת. השיטה החדשה תמנע מאיתנו להעניק למאמינים התנסות שהם מאוד רוצים בה", אמר שייח יוסף סלאח, המואזין הראשי במסגד אל-נור שבשכונת העוני אימבאבה. "אין ספק שהמסגד שלנו ייאבד מהרוח השורה עליו, וקהיר כולה תשנה את פניה".