שתף קטע נבחר
 

שוק הסחורות העולמי רותח - האם כדאי להיכנס?

מחיר החיטה זינק בשבועות האחרונים בעשרות אחוזים, כאשר גם הסחורות האחרות רושמות עליות. האם זו צפויה להיות המגמה? איך מתנהל המסחר בסחורות אלה? האם כדאי להשקיע כעת ואיך עושים זאת? תירס, חיטה, זהב, קפה ובשר - הכירו את השוק, בלי לגעת בידיים

החום הכבד והשריפות המשתוללות ברוסיה פגעו קשה ביבולי החיטה במדינה. העובדה שרוסיה היא היצואנית הגדולה ביותר של חיטה והחשש ממחסור, הביאו בשבועות האחרונים לזינוק במחירי הגרעינים.

 

עליות מחירים נרשמו גם בסחורות מזון אחרות, בתקופה האחרונה. כך עלו מחירי הקפה בגלל תנובות מאכזבות בקולומביה - אחת מיצרניות הקפה הגדולות בעולם, כאשר גם כאן, הגורם העיקרי היה מזג אוויר בעייתי.

 

שוק הסחורות במגמת עליה: הגרעינים מטפסים

חוסר היציבות האקלימי בעולם – שריפות ברוסיה, שיטפונות באסיה, והוריקנים בארה"ב, פוגע מן הסתם בכל סחורות המזון, הקרויות גם סחורות רכות, שכן מדובר בגידולים קרקעיים שהצלחתם מותנית, בין היתר, בתנאי מזג אוויר מתאימים.

 

"אם נבחן את חודש יולי נמצא מתאם חיובי בין מרבית הסחורות הרכות", אומר דן אליס מיחידת המחקר בבנק הבינלאומי. "מחיר החיטה זינק בקרוב ל-40%, מחיר התירס עלה ב-16% ומחיר הסויה הוסיף כ-10%. כך גם מחירי הסוכר והקפה שעלו ביותר מ-10% בחודש המדובר".

 

אולם, גידול בביקוש ועלייה במחירים, לא נרשמים רק בתחום סחורות המזון, בתקופה האחרונה אנו עדים לזינוק גם בסחורות האחרות כמו מתכות (זהב) ואנרגיה (נפט וגז).

 

"בחודשים האחרונים תחושת חוסר הביטחון בעולם הכלכלי והפיננסי נמצאת במגמת עליה", מציין אליס. "זה החל עם פרוץ משבר החובות באירופה וממשיך עם סימנים לכך שצמיחת כלכלת ארה"ב מאיטה. חולשה בכלכלה הריאלית צפויה לפגוע בביקושים לסחורות ולמרות זאת, שוק הסחורות רותח".

 

עושים שוק - על הנייר

מחיריהם של משאבי טבע רבים ושונים בעולם נקבעים על פי רמת ההיצע והביקוש שלהם. ההיצע והביקוש הללו מתרכזים במספר אתרי מסחר. קל לדמיין שוק גדול עמוס בשקי חיטה או במטילי זהב, אך למעשה במרכזי המסחר הללו לא עובר אפילו גרם אחד של סחורה.

 

כל הפעילות נעשית באמצעות חוזים של קניה ומכירה בדומה למסחר במניות בבורסה. גם אתר הסחר של הסחורות הללו נקרא בורסה – הבורסה לסחורות. הבורסה המובילה לסחורות נמצאת בשיקאגו ונקראת Chicago Board of Trade או בקיצור CBOT. בורסות נוספות לסחורות נמצאות בניו-יורק ובלונדון.

 

כאמור, ישנו מגוון רב של סחורות ועל מנת לעשות קצת סדר, יש המחלקים את שוק הסחורות ל-6 שוקי משנה: השוק הגדול ביותר הוא שוק האנרגיה – נפט וגז מסוגים שונים. השוק השני הוא המתכות – אלומיניום, פלדה, עופרת, נחושת ועוד. השלישי הוא המתכות היקרות – זהב, כסף, פלטינה ופלדיום.

 

השוק הרביעי הוא שוק הגרעינים – חיטה, תירס, סויה, אורז, כותנה וכו'. השוק החמישי הוא שוק לסחורות רכות – סוכר, קקאו, קפה ורכז תפוזים והשוק האחרון הוא שוק הבשר, הכולל סוגים שונים של בשר בקר.

 

הפעילים המרכזיים - ספקולנטים

מחיר של סחורה מסויימת אמור לבטא את רמת הביקוש לאותה סחורה. כך לדוגמא, אם הצריכה של תירס בעולם עלתה בצורה חדה ויש ביקוש, מחיר התירס אמור לעלות.

 

ואולם, במציאות, מי שמבצע את רוב הפעילות בבורסת הסחורות אלו אינם גורמים שהסחורה רלוונטית לגביהם (כלומר כאלו שזקוקים לתירס או כאלו ששינוי במחירו עלול להשפיע באופן ישיר על עסקיהם), אלא דווקא ספקולנטים – אנשים המעוניינים לעשות רווחים בשוק. הם נשענים על הערכות ומגמות ומקווים "לעשות כסף".

 

תהליך ההשקעה בסחורות גם נהיה נגיש מאד וקל במהלך השנים. חברות פיננסיות יצרו מכשירים פיננסיים באמצעותם יכול כל משקיע, אפילו בסכום קטן "להחזיק" בסחורה. המכשירים הפיננסים הללו הנקראים ETF והם מאפשרים למשקיע לעקוב אחרי כל סחורה כמעט ואפילו אחרי תמהיל של מספר סחורות. גם בישראל קיים מוצר דומה שצבר תאוצה בשנים האחרונות - תעודת הסל (עליה נרחיב בהמשך).

 

במציאות כזו שבה הפעילות בסחורות הפכה כה נגישה, לא פלא, שרוב הפעילות מתבצעת על ידי ספקולנטים. "מחירי הסחורות מושפעים לא רק מהיצע וביקוש עכשוויים כי אם גם מפעילות של משקיעים המנסים להרוויח ממסחר בחוזים עתידיים על סחורות", מציין אליס.

 

"המשקיעים הללו מנסים לרכוב בהצלחה על מגמת עלית המחירים הנוכחית ובעצם כניסתם לשוק הם מגבירים אותה", זו הסיבה לדבריו גם לזינוק החד במחירים. עם זאת אליס מדגיש כי מדובר בשוק מסוכן וכי המגמה החיובית הזו עשויה להשתנות: "צריך לזכור כי המחזוריות משחקת כאן תפקיד מרכזי והמגמה החיובית עשויה להשתנות בכל רגע נתון".

 

כיצד צפוי להתנהל שוק הסחורות?

לטענת האנליסטים בטווח הקרוב המגמה החיובית עשויה להמשיך אולם בדומה לשוקי ההון ההפכפכים גם במקרה של הסחורות קשה לדעת מה ילד יום. בנוסף, עליות המחירים האחרונות מגדילות את ההסתברות ליציאה של משקיעים מהמשחק במטרה לממש רווחים.

 

גם בטווח הארוך ישנן מגמות גלובליות ארוכות טווח שתומכות בהמשך עליה במחירי מרבית הסחורות. ניתן למנות מספר מגמות, כגון, גידול מתמשך באוכלוסיית העולם וכן עליה ברמת החיים ושינויים בהרגלי התזונה של מיליונים, הכוללים עלייה בצריכת הבשר.

 

כל אלו צפויים להגביר את הביקוש לסחורות החקלאיות ולנפט. המתכות התעשייתיות תלויות, בין השאר, בקצב הצמיחה העולמי שמובל כיום על ידי המדינות האסייתיות.

 

אז האם כדאי לי להיכנס כעת להשקעה כזו?

"נראה שבעת הזו כדאי להמתין עם ביצוע השקעה בסחורות למצב בו נקודת הכניסה תהיה נוחה יותר" טוען אליס.

 

עם זאת, לחסרי הסבלנות שביננו, הסחורות המעניינות כרגע הן אלו שיש להן קשר חזק לכלכלה הריאלית ואשר עשויות להגיב בעליות לנוכח המשך מגמת הצמיחה בכלכלה העולמית.

 

"להערכתנו, הסחורות המעניינות בעת הזו הן הנפט, אשר מגיב חזק לשוקי ההון וצפוי בטווח הקרוב להמשיך ולהתחזק והמתכות התעשייתיות (כגון, אלומיניום, נחושת, ניקל) שמחיריהן מטפסים בעקבות התחדשות הביקושים.

 

הזהב, שמהווה מקלט למשקיעים בתקופות של אי וודאות רבה נראה יקר מדי וכך גם הסחורות החקלאיות, שמחיריהן נסקו לאחרונה כך שהסיכון למימושים בהן הוא רב", אומרים בבנק הבינלאומי.

 

אם אני רוצה להשקיע, איך ניתן לעשות זאת?

חשוב לציין שההשקעה בסחורות מתאפיינת בסיכון רב עקב המאפיינים של שוק הסחורות והפעילים בו ולכן אין היא מתאימה למשקיע הסולידי, שונא הסיכון.

 

כפי שפירטנו קודם, בשנים האחרונות פותחו כלי השקעה נוחים, גם למשקיע הקטן וכיום ניתן להשקיע בסחורות בודדות, או בסלים של סחורות באמצעות מגוון רב של מכשירים פיננסיים זרים כגון ETF וכן באמצעות תעודות סל בישראל. מכשירים אלו עוקבים אחר סחורות או מדדים ואמורים לחקות את ביצועיהם.

 

ה-ETF הוא מכשיר פופולרי בחו"ל, דמי הניהול הכרוכים בהחזקתו נמוכים יחסית והוא בהחלט עשוי להתאים. עם זאת, יש לזכור כי הוא נרכש במטבע זר ולכך עשויות להתווסף עלויות המרה. בנוסף, העלות הכרוכה ברכישת נייר ערך זר גבוהה יחסית לרכישת נייר מקומי.

 

תעודות הסל היא מכשיר פיננסי פשוט שהפופולאריות שלו בקרב משקיעים בישראל הולכת וגדלה. 

 

קיים מגוון רב של תעודות סל העוקבות אחר סוגים שונים של סחורות – מתכות, אנרגיה, סחורות רכות ועוד (בתחילת השנה השיקה חברת תעודות הסל קסם, תעודה העוקבת אחר מחירי 7 הסחורות החקלאיות הנסחרות בארה"ב ובלונדון). תעודת הסל נרכשת בשקלים, אין עלויות המרה ודמי הניהול ועמלות הרכישה נמוכים יחסית. עם זאת, ישנה חשיפה למטבע הזר בו נקוב חוזה הסחורה.

 

האם תעודת הסל עוקבת אחרי המדדים באופן מדוייק? תעודת סל מחקה בדרך כלל באופן מאד קרוב את הנכס אחריו היא עוקבת, אבל לפעמים קורה שנוצרים הבדלים בין שני השווקים (ממספר סיבות), במיוחד בתעודות שעוקבות אחרי נכסים בחו"ל.


פורסם לראשונה 14/08/2010 18:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיטה - החשש ממחסור מעלה את המחיר
צילום: Index open
מתכות יקרות. אפילו גרם של סחורה לא מגיע לזירת הסחר
צילום: Index open
רוב ההוראות מגיעות מספקולנטים
צילום: AP
מומלצים