מסר פייסני: ממשלת יפן החרימה מקדש המריבה
שבוע אחרי שהתנצל בפני אזרחי דרום קוריאה על שנות הכיבוש, החליט ראש ממשלה קאן לא לשלוח אף נציג לטקס במקדש יסוקוני, המנציח חללים ואף פושעי מלחמה
יפן ציינה את יום השנה ה-65 לכניעתה לבעלות הברית ולתום מלחמת העולם השנייה. לראשונה זה חצי יובל בחרה הממשלה לא לשלוח נציג רשמי למקדש יסוּקוּני בטוקיו, המנציח קורבנות מלחמה יפנים ואף 14 פושעי מלחמה.
מקדש יסוקוני הוא אתר דתי, אך אין בו מצבות וקברים אלא לוחות שעליהם חקוקים שמותיהם של כ-2.5 מיליון חללי המלחמות המרובות שניהלה יפן במרוצת השנים, רובם ממלחמת העולם השנייה. ביקורים באתר מצד גורמים רשמיים לעתים מעוררים ביקורת באסיה מאחר שהמקדש מנציח גם בכירים שהוגדרו במערב כפושעי מלחמה מהדרגה הגבוהה ביותר.
החלטת ראש הממשלה, נאוטו קאן, לא לבקר ביאסוקוני או לשלוח נציג רשמי לטקס במקדש, היא עדות למהפך הפוליטי שהתחולל במדינה. זו למעשה הפעם הראשונה שמפלגת השמאל-מרכז הדמוקרטית נמצאת בשלטון בעת יום השנה למלחמת העולם. קאן והקיסר אקיהיטו, שאביו נכנע לפני 65 שנים, הלכו לטקס אחר בטוקיו ונשבעו שיפן לא תשתתף בעוד מלחמות.
נכחו בטקס אחר. קאן קד קידה, הקיסר והקיסרית יושבים (צילום: AP)
"במהלך המלחמה גרמה יפן נזק וכאב למדינות רבות, ובייחוד לעמי אסיה. אני מביע צער עמוק על כך ומביע תנחומים כלפי הקורבנות ובני משפחותיהם", אמר קאן בטקס בטוקיו. "במקום הזה אני מביט אחורה על ההיסטוריה ומביע תקווה שאסונות המלחמה לא יתרחשו שנית", הוסיף הקיסר בנאום.
קאן וחברי ממשלתו נשבעו לאורך השנים שלא ייכנסו למקדש יאסקוני, אולם במשך עשורים ארוכים ישבה המפלגה הדמוקרטית באופוזיציה. זו הפעם
הראשונה מאז 1985 - כאשר הממשלה החלה לשמור רישומים בנושא - שלא נשלח שר או ראש ממשלה לטקס במקדש.
החרמת המקדש היא רק צעד נוסף של קאן הפועל לפייס את מדינות אסיה שסבלו תחת עול הכיבוש היפני במחצית הראשונה של המאה ה-20. רק בשבוע עבר הוא התנצל בפני העם הדרום קוריאני על 30 השנים שבהם הגברים נאלצו לשרת בצבא היפני ולהתייצב בקו החזית, אזרחים נשלחו לעבודות כפייה ונשים נאנסו לעבוד כזונות עבור הצבא היפני.