מורידים פציעות: לוחמי צה"ל מגלים את הפילאטיס
רוקדים על צמיגים, מתמסרים בכדור ומקנחים במתיחות. לא, זה לא אימון פילאטיס בחדר כושר אלא אימוני הפיזיותרפיה המיוחדים של יחידות העילית בצה"ל. בצבא מרוצים: ומדווחים ל-"24 שעות" של "ידיעות אחרונות": אחוז הפציעות ירד משמעותית
שעת בוקר בבסיס אימונים של יחידת מגלן, אי שם בדרום. כ20- חיילים במדים מלאים, פלוס הנשק והנעליים הצבאיות, עומדים בחצר על חצאי צמיגי מכוניות ששקועים בחול ואוחזים שקים במשקל של 15 קילו האחד. לפקודה של המדריך ליאור כ"ץ הם מתחילים להניף בחוזקה את השקים קדימה ואחורה, מחממים את שרירי הכתפיים וגם את שרירי היציבה. מאחוריהם שבוע אימונים קשה, מעט אוכל ומעט שעות שינה, אבל הם עומדים בגבורה גם באימון הזה, שחלקם אפילו חיכו לו.
ברוכים הבאים לאימוני הפיזיותרפיה של יחידות העילית בצה"ל, אימונים שבהם מתייחסים לחיילים כמו לספורטאים מקצועיים ומסייעים להם לחזור ללא כאבי הברכיים, הגב או הרגליים, שמוכרים לכל חייל קרבי. בזכות האימונים האלו אחוזי הנשירה מהיחידות המיוחדות בשל בעיות בריאות ירד בכ12- אחוז במשך שנתיים, ובאוגוסט 2009 עמד על אחוז אחד בלבד.
בכלל, בשנים האחרונות עובר צה"ל מהפך בריאותי. זה התחיל בהעברת האחריות על האוכל לידי ספקי קייטרינג חיצוניים, המשיך בהפרטת שירותי הבריאות וסגירת חלק ממרפאות קצין העיר, וממשיך גם למערך אימוני הפיזיותרפיה שמותאמים לפעולות הייעודיות של החיילים ומרגילים את הצעירים לנחות בצורה נכונה על שתי הרגליים אחרי קפיצה, להתכופף נכון כדי להרים חפץ כבד או לפנות לצדדים עם הנשק בכריעה מבלי לפרק את החוליות. בשונה מאימון שגרתי של ריצות בטישרט ובנעלי ספורט, כאן מתאמנים כמו שנלחמים: עם הנעליים הצבאיות, עם הציוד על הגב, וכשהעייפות והרעב משתלטים על הגוף.
חיילי יחידת מגלן שאליהם הצטרפתי לאימון היו הראשונים לחוות את האימונים. מעט אחריהם התנסו גם חיילי שייטת ,13 שלדג, דובדבן ואגוז. בעקבות הנתונים על הצלחת האימונים נכנס מערך הפיזיותרפיה גם לבסיסי האימון של חטיבות החי"ר. עכשיו נסו אתם במשך דקה וחצי להפוך גלגלי משאית ענקיים על הקרקע ללא הפסקה, להקפיד על כיפוף נכון של הגב והברכיים ולעבור לעוד סדרה של תרגילים דומים. לא פשוט.
אמוני הפיזיותרפיה של מגלן, השבוע (צילום: אבי רוקח)
זורקים כדורים
אחרי החימום על הצמיגים עוברים החיילים לחלק הראשון - אימון פונקציונלי שמטרתו לחזק את מספר קבוצות השרירים בהתאם לתנועה המתבקשת, כמו הרמת מנשא או כריעה לירי. אחר כך הם ילכו לחדר שדומה לסטודיו בחדר הכושר, והגלגלים יתחלפו בספוגים קשיחים שעליהם הם ילכו במעגלים קדימה ואחורה ובפיט-בולים (כדורי אימון קלים וגדולים) שאותם יזרקו אחד לשני תוך כדי הליכה. הכל כדי להפעיל את שרירי היציבה כדי שיהיה קל יותר, למשל, ללכת בחושך באזור לא מוכר. בסוף כל אימון כזה משלבים גם מתיחות - כדי להחזיר את הגמישות לשרירים שעבדו.
בינתיים אנחנו בחוץ, בשמש, מדמים אימונים של לחימה עם גלגלים ושקים. "כל התרגילים שנעשה היום נועדו כדי שתוכלו להמשיך להיות בריאים," מסביר כ"ץ, פיזיותרפיסט ומדריך אמנויות לחימה שמפעיל את התוכנית בצה"ל. בהיותו סרן במיל' ביחידת סיור הוא מכיר היטב את מה שהחיילים עוברים בתרגולי היומיום, ומקפיד בכל מהלך האימון להסביר להם את החשיבות וההקבלה של העבודה לפעילויות הרגילות שלהם. יחד איתו מנחים את האימון מדריכה שהוכשרה לכך במיוחד וסרן א,' קצין האימון הגופני ביחידה.
כ"ץ נעמד מול החיילים ומסביר להם שלב אחרי שלב מה יכלול האימון. "העבודה תתרכז בפירוק התנועות, בחזרות בעצימות גבוהה בחמש תחנות, כדי לחזק כל אחת מהתנועות שתעשו בשגרה, ותעשו אותה נכון," הוא מאתגר. מאוחר יותר הוא מסביר לי שבכל יחידה מתאימים את האימון לצרכים שלהם וחלק מהעיקרון באימון הוא לעבוד על אותן קבוצות שרירים שעובדות יחד בתנועות שבשגרה.
מה בתפריט? כל מה שמדמה את מה שלוחמי יחידה כמו מגלן עושים. הפיכת הגלגל העצום אמורה לסייע לחיילים להרים חפצים כבדים בצורה נכונה, מבלי לפגוע בגב או בברכיים. תחנה אחרת, שבה קופצים על חמש-שבע מדרגות ברגליים צמודות, תוך הקפדה על נחיתה על שתי הרגליים ושמירה על הברכיים, אמורה להרגיל אותם לדלג בשטח בבטחה, מבלי לפגוע במפרקים. תחנה נוספת שבה מחזיקים שני גלגלים (כבדים) בשתי הידיים ומבצעים כריעות לשני הצדדים תוך הרמת הגלגלים בידיים אמורה להכשיר אותם לרדת נכון לירי, תוך שילוב של יציבה נכונה וכוח. הרבה כוח.
עוד שתי תחנות כוללות הנפות של שקי החול מהחימום 15-10) קילו) קדימה, אחורה ובסיבובים כדי לחזק את שרירי הכתפיים כהכנה, למשל, לזריקת ציוד כבד או רימון מבלי לפרוק את הכתף. התרגילים משלבים יחד חיזוק שרירי רגליים, יציבה, זרועות, כל מה שאפשר. עד כמה זה עובד? לדבריו של סרן א,' המלווה את היחידה כבר שנה, הצורך באימונים כאלו ביחידה היה ברור כיוון שכ30- אחוז מחיילי היחידה סבלו מפציעות שניתן היה למנוע, כמו פריצות דיסק בגב, בעיות ברכיים וכדומה.
"השינוי מדהים," הוא אומר. "מגלן ידועה בריצות רבות, מה שהביא פציעות אופייניות לחיילי היחידה. בשנה האחרונה, למשל, חלה ירידה של כ80- אחוז בפציעות ברצועות בין הירך לברך ,(ITB) מתוך הבנה שיש צורך לבצע מתיחה ספציפית לרצועה אחרי ניווטים, ריצות ועוד. בעקבות האימונים הפונקציונליים, ובייחוד אימון סחיבת פצוע, חלה ירידה של כ40- אחוז בפגיעות הגב. אימוני היציבה והמניעה הורידו את פגיעות הקרסול והנקעים כמעט ב90- אחוז ואת פגיעות הכתף בכ30- אחוז. נכון שבהתחלה החיילים תמיד מגחכים - זה די נראה מצחיק כל התרגילים האלה - אבל עם הזמן הם הבינו שזה רק לטובתם ועוזר להם מאוד, אז הם גם יותר משתפים פעולה. אימון כזה מתרחש בערך פעמיים בשבוע, בתוספת לאימוני הספורט הרגילים, ונותן להם המון."
סרן א' בעצמו סוחב פציעה בכתף, שהיום כמעט שאין לה זכר בזכות טיפול נכון. הוא מאמין מאוד בשיטה ומנחיל אותה למדריכים שלו ולחיילים. "המטרה היא לקרב את הלוחמים להיות ככל שניתן כמו ספורטאים מקצועיים," הוא ממשיך".ספורטאים כאלו מקבלים מערך שלם ומובנה של אימונים מותאמים לספורט שהם מבצעים, פיזיותרפיסט צמוד, תזונה נכונה ושעות שינה מספיקות כדי לתת לשריר להיבנות. אצל החיילים אין מה לעשות, יש מחסור בשעות שינה ואוכל, והמחסור בולט יותר כשנמצאים בפעילות מבצעית. אבל אנחנו מנסים לתת להם כמה שאפשר כדי להפוך אותם להיות כמו ספורטאי עילית. גם העובדה שיש טיפולי פיזיותרפיה בבסיס וביחידה, ולא צריך לצאת להיסחב באוטובוסים כדי להגיע לטיפול במקום אחר ולחזור, מסייעת לזה שהחייל חוזר מהר יותר ליחידה."
חוזרים מהר יותר לפעילות מלאה (צילום: אבי רוקח)
מסיימים בחיוך
אחרי כחצי שעה של אימון בשמש בחוץ, המגלניסטים מזיעים אבל מחייכים. באופן קצת מפתיע, גם אלה שציחקקו מעט בהנפת השקים (ומאוחר יותר בתרגילי היציבה) היו מאוד מרוצים מהאימון. י' התגייס למגלן והתחיל עם יחידה אחרת, אבל אחרי כחצי שנה סבל מקרע במניסקוס (רצועה בברך - ב.א.א) ונאלץ לעבור ניתוח. "הייתי בבית חודש ואז חזרתי ליחידה, ובזמן שחיכיתי לצוות שיצטרף ליחידה עברתי את השיקום פה," הוא מספר. "זה עזר לי לא להתנתק מהיחידה, והרגשתי שהשיקום פה היה הרבה יותר רציני ומקצועי ממה שקיבלתי בחוץ, כי הכירו אותי ובנו לי תוכנית אימונים רצינית שמתאימה לי."
היום הוא החלים כמעט לחלוטין ומשתתף באופן סדיר בכל הפעילויות. "האימון הזה נתן לי הרבה, הוא מספר, "ואני שם לב גם ביומיום כשאני מרים משהו בצורה לא נכונה ומנסה לשנות את התנוחה."
גם ס' סבל מבעיה בגב ומקרע בשריר, ובזכות האימונים המיוחדים החלים במהירות וחזר לפעילות רגילה. כחלק ממערך הפיזיותרפיה, חיילים כמותם מגיעים גם מאוחר יותר לאותו חדר פיזיותרפיה כדי לבצע יחד עם כ"ץ תרגילים מיוחדים שמותאמים לפציעה שלהם.
"אנחנו נותנים ללוחמים את כל מה שהם צריכים כדי לפעול נכון בשטח," אומר סא"ל אריה איפרגן, מפקד מערך הפיזיותרפיה בצה"ל. "המוטו שלנו הוא שהמקצוענות מתחילה בגוף, ואנחנו רוצים להנחיל את המונח הזה לכל הצבא. כל התחום מבוסס על מחקרים מעולם הספורט, ואנחנו מתמקדים בתנועות משולבות שהחיילים מבצעים בפעילויות השוטפות שלהם. קיבלנו את ברכתם של
קצין רפואה ראשי תא"ל ד"ר נחמן אש, רמ"ח כושר קרבי ומפקד משר"פ (מפקדת שירותי רפואה,( והתוכנית הזו עוזרת מאוד לחיילים."
ואם לרגע היה נדמה לכם שהאימון כאן זהה לחלוטין לזה שבחדר הכושר, כ"ץ ואיפרגן מדגישים שההבדל מאוד משמעותי".בחדר כושר עובדים בקווים ישרים, כיפוף דחיקה, כיוון אחד של עבודה," הם מחדדים".באימונים המותאמים לפיזיותרפיה זה אימון משולב, בסיבובים, בתנועות משולבות, כאלה שעוזרים בלימוד של תבנית תנועה. אז אולי אפשר לצחוק שבחלק מהאימונים החיילים עובדים לפי עקרונות של פילאטיס - אבל בתכל'ס, זה מה שנותן להם את היציבה והתנועה הנכונה."