המלצה: ילדת בקיסרי? בפעם הבאה - לידה רגילה
המלצה חדשה של ארגוני המיילדות והגינקולוגיה בעולם: לעודד נשים שילדו בניתוח קיסרי בלידה הראשונה ללדת בפעם הבאה בלידה רגילה. מומחה ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות": "אם נראה שהסיכוי ללידה רגילה גבוה, יש טעם לנסות"
ניתן ללדת בלידה רגילה גם לאחר לידה בניתוח קיסרי - כך קובעת המלצה חדשה של האיגודים המקצועיים למיילדות וגינקולוגיה בעולם. ההמלצה התקבלה לאחר בחינת מאות מחקרים בנושא, שלימדו כי ברוב המקרים לידה רגילה, וגינאלית, לאחר לידה בניתוח קיסרי, הינה בטוחה.
כחמישית מהלידות בארץ מתבצעות בהליך של ניתוח קיסרי, מציין פרופ' מרק גלזרמן, מנהל בית החולים לנשים במרכז הרפואי בילינסון. אחת הסיבות השכיחות לכך היא לידה קודמת בניתוח קיסרי, וכן בעיות הקשורות לאם ולעובר, בהן מצוקה עוברית, אי-התאמה בין גודל העובר לאגן האם וכו.'
"לפני כ100- שנים נטבע המושג 'פעם קיסרי, תמיד קיסרי,"' מציין פרופ' גלזרמן, "והוא ליווה את הרופאים שנים רבות. למעשה, עד היום יש הסכמה כי לאחר ניתוח קיסרי המבוצע בחתך אורכי יש הכרח לבצע גם את הלידות הבאות בניתוח קיסרי. אלא שהזמנים השתנו והיום מבוצעים הניתוחים הללו בתנאים טובים יותר, בטכניקה אחרת, בחתך רוחבי וכשיש לרשותנו הרדמה ואנטיביוטיקה ובנק דם, ולא תמיד ניתוח קיסרי בלידה ראשונה מחייב ניתוחים גם בלידות הבאות. ניתוח הוא ניתוח, וככזה הוא מסוכן יותר לאם ולא בטוח באופן מוחלט גם לעובר".
בישראל, הוא מציין, מנסים ב65%- מהמקרים לאפשר לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי, ומתוך הנשים הללו אצל כ70%- זה מצליח. "אם הסיבה לבחירה בניתוח קיסרי בלידה הראשונה לא קשורה למבנה הגוף, והיולדת בריאה ועוברה בריא ובמצג ראש - מומלץ לנסות לידה וגינאלית," אומר פרופ' גלזרמן. "כשיש חשד לאי-התאמה בין גודל העובר לאגן האם, וכשנלקחים בחשבון גורמים נוספים המנבאים הצלחה או אי-הצלחה, כמו משקל היולדת, או מצב צוואר הרחם - צריך לבחון אם התועלת ליולדת ולעובר מצדיקה את הניסיון או מצדיקה דווקא ניתוח קיסרי. אם נראה שהסיכוי ללידה רגילה גבוה, יש טעם לנסות. אם הסיכוי להצלחה נמוך, חבל לנסות לידה וגינאלית ואחר כך למהר לניתוח קיסרי דחוף."
בארה"ב, למשל, שיעור הניתוחים הקיסריים גבוה בהרבה. שם, מתברר, נעשה ניסיון לאפשר לידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי רק ב30%- מהמקרים, ורק 10% מהלידות מסתיימות כך. הסיבה לכך נעוצה בחששם של הרופאים ובתי החולים מתביעות משפטיות, וככל הנראה גם בכך שניתוחים קיסריים פרטיים מכניסים הרבה כסף למבצעיהם. לדברי פרופ' גלזרמן, כמחצית מהרופאים וכשליש מבתי החולים בארה"ב לא מציגים כלל בפני הנשים את האפשרות ללדת בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי.
אחד הסיכונים הידועים בלידה וגינאלית אחרי ניתוח קיסרי הוא קרע של הרחם. "זה מאוד מפחיד, כמובן," אומר פרופ' גלזרמן, "אבל זה מאוד נדיר ומתרחש בפחות מאחוז אחד מהלידות הווגינאליות שאחרי ניתוח קיסרי. הסיכון מצטמצם עוד כשמדובר באישה שילדה פעם אחת בניתוח קיסרי, פעם נוספת בלידה רגילה ומדובר בלידה השלישית שלה. צריך גם לזכור שהדברים קורים בבית חולים, ובמצב כזה הלידות מנוטרות בצורה קפדנית ביותר, ואם חלילה יש חשד לקרע
של הרחם - מריצים את האישה מיידית לחדר הניתוח, כך שעוברות 10-5 דקות בלבד מרגע שצץ החשד ועד שהתינוק יוצא לאוויר העולם." גם בניתוח קיסרי חוזר יש סיכונים: אם שיעור התמותה האמהית בלידה וגינאלית אחרי ניתוח קיסרי עומד על ארבעה מקרים לכל 100 אלף יולדות, הרי שבניתוח קיסרי חוזר מדובר על 14 מקרים לכל 100 אלף יולדות.
ההחלטה, מסכם פרופ' גלזרמן, מתקבלת בהתחשב במצב היולדת, גילה והסבירות שתרצה שוב ללדת. בארה"ב פורסמו לאחרונה ההנחיות הקוראות לרופאים להעלות את מספר הלידות הרגילות לאחר ניתוחים קיסריים. ד"ר וויליאם ברובמן, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת נורת'ווסטרן, שהשתתף בחיבור ההנחיות, ציין: "יש ליידע את הנשים לגבי הסיכונים והיתרונות שבלידה רגילה כדי שיוכלו להגיע להחלטה מושכלת לגבי אופי הלידה העתידית שלהן."