המדינה לבג"ץ: נממן טיפול בזונות שחלו באיידס
שתי זונות שהוברחו לארץ על-ידי סוחרי נשים יזכו לכיסוי נרחב של עלות הטיפול בהן מכספי הציבור. עם זאת, נקבע כי לאחר חצי שנה יוחזרו השתיים לאוקראינה
המדינה תשקיע כ-63 אלף שקלים בטיפול בשתי זונות חולות איידס ודלקת הכבד שהוברחו ארצה על-ידי סוחרי בני אדם והועסקו בכפייה. שופטי בג"ץ, איילה פרוקצ'יה, עדנה ארבל ואליקים רובינשטיין קיבלו היום (א') את עמדת מדינה ואישרו כי הטיפול בשתיים ייארך חצי שנה, ובסופו - יוכלו הרשויות להשיבן אל מולדתן, אוקראינה.
שתי הזונות הגישו את העתירה בעזרת מוקד הסיוע לעובדים זרים, הוועד למלחמה באיידס וארגון רופאים לזכויות אדם. אחת מהן הגיעה לישראל ב-2001 והשנייה ב-2004 באמצעות רשת סוחרי אדם, שאנשיה כפו עליהן לעסוק בזנות.
לאחר תקופה, הצליחה כל אחת מהן לברוח וניסתה לשקם את חייה, אולם עם הזמן התברר כי בשל עיסוקן לקו במחלות קשות. הן אושפזו במוסדות ממשלתיים שונים לגמילה מסמים ומשם הועברו למקלט לקורבנות סחר בבני אדם וניצול מיני, ובכך הוארך פעם אחר פעם רישיון שהייתן בישראל.
עם אבחון המחלות, אושפזו השתיים למשך פרקי זמן ממושכים בבתי חולים במימון ציבורי, וגם לאחר ששוחררו זכו לטיפול שחלקו כוסה על-ידי משרד הבריאות. בין היתר, הן טענו בעתירה כי אם ייאלצו לשוב לאוקראינה, לא יזכו שם לטיפול רפואי הולם וסביר כי היחס החברתי אליהן, בשל עברן, יהיה קשה.
הן טענו שהמדינה אחראית למצבן בשל אי מניעת הסחר בנשים וכן בשל העובדה שלא ננקטו צעדים כלפי הלקוחות שצרכו את שירותי הזנות שאולצו להעניק. לכן, כך טענו, המדינה אחראית לטפל בהן.
"לבנו עם העותרות, שידעו סבל בחייהן וכיום הן מתמודדות גם עם מחלות קשות", כתבו השופטים בהכרעתם. "אנו מאחלים להן רפואה שלמה והחלמה מהירה, אך בלא שנתעלם מכך, יש לזכור גם כי השתיים קיבלו עד כה טיפול רפואי נרחב במימון ציבורי".
ממוקד סיוע לעובדים זרים וארגון רופאים לזכויות אדם נמסר בתגובה: "אנו מברכים על החלטת המדינה להכיר באחריותה לבריאותן של קרבנות הסחר שנדבקו באיידס, אך סבורים כי מדובר בהכרה חלקית בלבד. על המדינה להכיר באחריותה המלאה ולממן לנשים אלה טיפול רפואי מלא ככל שיידרש, ללא הגבלת זמן. יש לזכור כי נשים אלה נסחרו בשטח מדינת ישראל, על ידי סוחרי נשים ישראלים, ואף נדבקו במחלות אלה מידי גברים ישראלים כאשר עסקו בזנות. הפקרתן ושליחתן בחזרה לאוקראינה - פירושה גזר דין מוות לאותן נשים".
Read this article in English