שתף קטע נבחר
 

מדד המחירים לצרכן ביולי עלה ב-0.5%

ההתייקרות של הקיץ הייתה נמוכה הפעם. מדד המחירים לצרכן לחודש יולי עלה בשיעור נמוך מהצפוי למרות הנהירה לנמלי התעופה בחופשת הקיץ. מחירי הטיסות עלו ב-9.4% ונרשמה עלייה במחיר הסיגריות וספרי הקריאה

חודש יולי לא היכה השנה במלוא עוצמתו. גם היום (א'), כבכל שנה, עלה מדד המחירים לצרכן לחודש יולי בשיעור גבוה מהרגיל. אלא שהפעם נרשמה עלייה של 0.5% בלבד, שיעור נמוך יחסית ליולי 2009 (1.1%) ולהערכות המוקדמות שדיברו על זינוק של 0.8%.

 

העלייה נרשמה הן מסיבות עונתיות (עלייה של 9.4% במחיר כרטיסי הטיסה לחו"ל) והן מסיבות חד-פעמיות, כמו המשך העלייה במחירי הדיור והעלאת המס על הדלקים והסיגריות שעליה החליט משרד האוצר לפני כחודש וחצי.

 

בשנה שעברה, כאמור, טיפס מדד יולי ב-1.1%. מסיבה זאת, המדד הנוכחי מוריד את שיעור האינפלציה בישראל למרות שמדובר בעלייה חדה יותר מזו שנרשמה בחודש שעבר (0.3%). אחוז האינפלציה במשק מחושב לפי ממוצא המדדים של שנים-עשר החודשים שחלפו ומכיוון שמדד יולי הנוכחי נמוך ממדד יולי 2009, ירד כעת שיעור האינפלציה מ-2.4% ל-2.35%. נתון זו קרוב יותר לנקודת האמצע של יעד האינפלציה שקבע בנק ישראל (1%-3%).

 

התקרבות האינפלציה למרכז טווח היעד מחזקת את ההערכות כי נגיד בנק ישראל ימנע מהעלאה נוספת של הריבית ב-23 לאוגוסט, על אף העלייה החדה במדד המחירים. חשיבות הגורם העונתי שבמדד יולי, לצד הירידה הכללית באינפלציה, צפויים להרגיע את החששות בבנק ישראל מעלייה ביוקר המחייה השוחקת את ערכו של הכסף.

 

מנגד, העלאה נוספת של הריבית תחזק עוד יותר את המטבע הישראלי מול מטבעות מחו"ל, בייחוד על רקע הריבית הנמוכה בארה"ב ובאירופה. התחזקות שכזו פוגעת ברווחי הייצואנים בישראל והיא עשויה להוביל להאטה במשק ולעלייה באבטלה. 

 

בראש הרשימה - ספרים וסיגריות

מעיון בסעיפי המדד, עולה כי להחלטת משרד האוצר להגדיל את המס על הסיגריות הייתה השפעה ניכרת על המדד. מרכיב הסיגריות היה המרכיב הבולט במדד יולי 2010 ומחירן עלה ב-10.1%.

 

המוצר היחיד שהתייקר באחוז משמעותי יותר הוא ספרי הקריאה, שמחירן דווקא ירד בחודשים שקדמו לחודש יולי. מחיר הספרים עלה ב-16.1%.

 

ירידת מחירים משמעותית נרשמה בסעיף ההלבשה (10.1%-) וההנעלה (5.4%-). סעיף הדיור ממשיך להוות גורם משמעותי בעליית המחירים. עלייה של 1% נרשמה במחיר הדירות למכירה ועלייה של 0.5% נרשמה במחיר הדירות להשכרה.  

 

"בנק ישראל יכול למצוא לכאורה נחמה במדד הנמוך מהציפיות, אך בנוגע לשוק הדיור המציאות פחות נעימה עם המשך עלייה במחירי הדירות בקצב של למעלה מ-20%", אומר רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון.

 

"גם מדד זה ממשיך להצביע על השונות שבין ההתפתחויות בשוק הדיור לבין יתר המוצרים. למעשה מדובר בשינוי מחירים יחסי ולא באינפלציה כך שעליית מחירי הדירות מגבילה את כוח הקנייה של הצרכנים ליתר המוצרים. לפיכך, התפתחות זו תומכת בהמשך צעדים מרסנים ספציפיים לשוק הנדל"ן על חשבון העלאות ריבית".


פורסם לראשונה 15/08/2010 18:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התייקרות מסורתית במחיר הטיסות
צילום: ירון ברנר
מומלצים