אישום: הונה חולים הזקוקים להשתלות איברים
מכתב האישום שהוגש נגד סמי שם-טוב, בן 67, עולה כי בשנים 2006-2010 היה מעורב בתיווך בין חולים לתורמים פוטנציאלים באמצעות פרסום מודעות בעיתונים. אלא ששם-טוב נהג להונות את המוכרים ולשלשל לכיסו סכומים גדולים. את החולים נהג לשלוח לחו"ל תוך סיכון בריאותם וניצול מצוקתם
סמי שם-טוב, תושב ירושלים בן 67, הואשם היום (א') בבית המשפט המחוזי בעיר בסחר באיברים ב-12 מקרים בשנים 2006-2010. במעורבת בפרשה חשודים גם הידועה בציבור של שם-טוב, שולמית גושן, ועורך דינו רונן מילרד.
מכתב האישום עולה כי שם-טוב נהג לפרסם מודעות בעיתונים שונים, בהן נכתב כי דרוש תורם כליה במסגרת החוק החדש.
בעקבות המודעות, יצר שם-טוב קשר עם תורמים פוטנציאלים, המוכנים לוותר על אחת מכליותיהם בתמורה לתשלום, ותיווך ביניהם לבין הזקוקים להשתלה ובני משפחתם.
אלא ששם-טוב, כך על-פי כתב אישום, ביצע את התיווך עבור בצע כסף, תוך ניצול מצוקתם הכלכלית, הנפשית והפיזית של החולים, ותוך שהוא מנצל את מצבם וחוסר ניסיונם למצגי שווא ואיומים. הוא נפגש עם החולים והתורמים, הפנה אותם לבדיקות ואף שלח אותם למדינות בחו"ל, בהן הפיליפינים ואקוודור, לביצוע ההשתלות. מכתב האישום עולה כי שם-טוב גבה עבור שירותים אלה סכומי כסף גדולים בניגוד לחוק, והעביר רק חלק קטן ממנו למוכרים עצמם.
כך לדוגמא בשנת 2006 הגיע לשם-טוב מסמך של המרכז הרפואי רבין בפתח-תקווה, שבתחתיתו מופיע שמו של מנהל מחלקת ההשתלות, פרופסור איתן מור. שם-טוב, לפי כתב האישום, מחק את התאריך שעל גבי המסמך, שכפל אותו לעותקים רבים ונהג למסור אותו לידי המוכרים כדי שיוכלו להמשיך בביצוע בדיקות ההתאמה.
מכתב האישום עולה כי שם-טוב הונה את החולים ומוכרי הכליות, מבלי שמסר להם את כל המידע הרפואי הדרוש, מבלי שהסביר את הסיכונים הגופניים והנפשיים הכרוכים בכך, ובלי שהסביר את תופעות הלוואי והסיכונים האפשריים של הניתוח.
גושן ומילרד סייעו לשם-טוב, כך מכתב האישום, לבצע את פעולותיו ולרכוש את אמונם של המוכרים והחולים. מכתב האישום עולה כי עו"ד מילרד שימש בידיעה ובהסכמה מלאה, כצינור להעברת הכספים האסורים לשם-טוב, וסייע להסוואת מקורם ולהסתרת העסקות העומדות מאחוריהם. יצויין כי גושן ומילרד אינם חלק מכתב האישום.