באן בפקיסטן: "מעולם לא ראיתי אסון טבע כזה"
בתום יום של סיורים באזורים שנפגעו בשטפונות המונסון, נשמע מזכ"ל האו"ם המום וכואב: "זה היה יום מכמיר לב עבורי. לא אוכל לשכוח הרס וסבל כמו זה שראיתי. כבר ראיתי אסונות טבע ברחבי העולם, אף אחד אינו משתווה לזה". ובינתיים, העולם אינו להוט לשלוח כוחות סיוע והצלה לשטחי הטליבאן ואל-קאעידה
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמר הערב (יום א') כי השטפונות בפקיסטן הן אסון הטבע החמור ביותר שראה בחייו, וקרא לקהילה הבינלאומית להגביר את הסיוע ההומניטארי ואת הסיוע הכספי למדינה שכ-20 מיליון מתושביה נפגעו. לדבריו, רק 20% מתוך 460 מיליון דולר שביקש האו"ם לסיוע מיידי - כבר הועברו.
"זה היה יום מכמיר לב עבורי", אמר באן בתום טיסה שקיים עם נשיא פקיסטן, אסיף עלי זרדרי, באזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר.
"לעולם לא אשכח את ההרס ואת הסבל שבו חזיתי היום. ראיתי בעבר אסונות טבע רבים ברחבי העולם, אך אף אחד מהם אינו משתווה לזה. גלים של שטפונות צריכים להיענות לגלים של תמיכה מהעולם. אני כאן כדי לדרוש מהעולם להגביר את הסיוע". לדברי באן, 1 מכל 10 פקיסטנים נפגע ישירות או בעקיפין מהשטפונות.
ההצפות בפקיסטן עקב גשמי המונסון החלו לפני כשבועיים באזור ההררי הסמוך לגבול אפגניסטן, אולם מאז גברו והתפשטו לרבע משטח המדינה. מרבית השטחים שנפגעו הם האזורים החקלאיים שבמרכז פקיסטן. מניין ההרוגים עומד לפי שעה על כ-1,500 - מספר קטן באופן יחסי להיקף השטפונות.
בפקיסטן ממתינים כעת לירידת גובה מפלס המים, כדי להעריך את הנזקים המלאים של השטפונות. להערכת השלטונות באיסלמבאד, הם יזדקקו למיליארדי דולרים כדי לשקם את בתיהם ואת מקומות העבודה של מיליוני תושבים, בצל חשש מפגיעה בצמיחה הכלכלית ומחסור בדלק. לפחות 32 מיליון דונמים של אדמות חקלאיות נפגעו וייבולים שלמים של כותנה, סוכר וחיטה - הושמדו.
בתוך כך, הולכת וגוברת הביקורת על אופן טיפולו של הנשיא זרדרי באסון, ובעיקר על העובדה שבחר להמשיך בביקור באירופה בעוד המשבר רק הולך ומעצים. מאז ששב לפקיסטן, ביקר זרדרי פעמיים באזורים שנפגעו, אך צילומים בהם הוא נראה נופש יחד עם בני משפחתו באחוזה בצרפת, משפיעים הרבה יותר על מיליוני אזרחים המשוועים לסיוע.
בראיון טלוויזיוני ראשון מאז ששב לפקיסטן, ניסה זרדרי להגן על ממשלתו ואמר כי היא "הגיבה בצורה אחראית למצב".
לדבריו, "הצבא, המשטרה, הצי והרשויות - כולם עובדים כדי להקל על הסבל" וקרא לתקשורת "להבין את מימדי האסון". הוא ציין כי לפקיסטן ייקח לפחות שנתיים להשתקם וכי עונת המונסונים עדיין לא הגיעה לסיומה.
אמש הזהיר ראש ממשלת פקיסטן, רזה יוסף גילאני, מפני התפרצות של מגפות באזורים שנפגעו ואמר כי מדובר ב"איום רציני, שיכול רק לסבך את המצב הקשה גם כך". מאוריציו גיוליאניו, דובר משרד האו"ם לעניינים הומניטריים, הודיע כי בעיירה מינגורה שבמחוז סוואט כבר התגלה מקרה ראשון של כולרה, בעוד שלפחות 36 אלף בני אדם סובלים משלשול חמור.
מדינות העולם, ובראשן מדינות המערב, אינן להוטות לשלוח כוחות סיוע גדולים לפקיסטן - בין היתר בשל המצב הביטחוני הרעוע ופעילותן של חוליות אל-קאעידה וטליבאן ורבים מאזורי האסון. מזכ"ל האו"ם ניסה להקל על חשש וזה ואמר כי האו"ם הסיר את המגבלות על מתן אשרות למשלחות ההומניטריות הרוצות להיכנס לפקיסטן.