סרי-לנקה משתיקה ביקורת? הרמטכ"ל הורשע
הגנרל סרת פונסקה נחשב לאיש שהוביל את צבא סרי-לנקה לניצחון על הטמילים אחרי 25 שנות לחימה. אבל כשהחליט להתמודד לנשיאות וטען כי בכירים בממשל הורו על מעשים שהם בגדר פשעי מלחמה - הוא נשפט על מוערבות בפוליטיקה
רמטכ"ל צבא סרי-לנקה, הגנרל סרת פונסקה, הורשע בסוף השבוע בגין מעורבות בפוליטיקה בעודו במדים - צעד המעורר את חשדם של ארגוני זכויות אדם ברחבי העולם, כי השלטונות במדינה מנסים להשתיק את הקולות הטוענים לפשעי מלחמה במהלך המלחמה שניהלה סרי-לנקה עם המורדים הטמילים.
פונסקה נחשב לגיבור לאומי עבור רבים מתושבי סרי-לנקה. הוא האיש שהצליח להוביל להכנעת ארגון "הנמרים הטמילים" במאי 2009 אחרי 25 שנים של מלחמה עקובה מדם. פונסקה נחשב לאורך כל תקופת המלחמה לידידו ובן בריתו הקרוב של הנשיא, מהינדה רג'פקסה, אולם היחסים בין השניים עלו על שרטון כמה חודשים אחרי סיום הקרבות, כשפונסקה החל לפתח שאיפות פוליטיות.
חבר השופטים הרשיע את פונסקה כי בחודשים אוקטובר-נובמבר 2009 ניהל מגעים עם מפלגת האופוזיציה, על האפשרות שיהיה מועמדה בבחירות לנשיאות. יצויין כי פונסקה פשט מדים רק בשלהי חודש נובמבר וכשבועיים לאחר מכן כבר הודיע על מועמדתו לבחירות שהתקיימו בחודש ינואר.
במהלך קמפיין הבחירות הצהיר פונסקה כי בכירים בממשל נתנו לצבא הוראות שניתן בקלות לפרשן כהוראות לביצוע פשעי מלחמה. הוא האשים בין היתר את שר ההגנה ואחיו של הנשיא, גוטבייה רג'פקסה, כי הורה להוציא להורג את מנהיגי המורדים הטמילים למרות ההבטחות שהעמידם לדין. "אעשה הכל כדי לחשוף כל מי שביצע פשעי מלחמה. לא אגן על איש, מלמעלה עד למטה", אמר.
על-אף הפופולריות הרבה שלו, ניצח רג'פקסה את פונסקה בקלפי ומיד התפנה לנקמה בבן בריתו לשעבר. שבועיים אחרי הבחירות נעצר מפקד הצבא לשעבר והועמד לדין. כעת, עם הרשעתו, צפוי פונסקה לאבד את דרגותיו ואת העיטורים להם זכה לאורך השנים. לא ייגזר עליו עונש מאסר.
פסק דינו של פונסקה מגיע בשעה שוועדה מטעם האו"ם בוחנת את הנסיבות שהובילו לרצח יותר מ-7,000 טמילים בחודשים האחרונים של מלחמת האזרחים בסרי-לנקה. הוועדה מעוררת זעם רב במדינה, ובאקט מחאתי החליט שר השיכון לפתוח בשביתת רעב "עד המוות". מאות הצטרפו אליו וגרמו לסגירת משרדי האו"ם בבירה קולומבו.
בשנה שעברה פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית דו"ח מפורט ממנו עולה כי ממשלת סרי-לנקה אינה חוקרת את החשדות לפשעי מלחמה במהלך המלחמה עם המורדים הטמילים. בדו"ח מפורטים יותר מ-300 מקרים של התעללות, גיוס בכפייה של ילדים לצבא, הרג שבויים או לוחמים שביקשו להיכנע ומניעת מזון ותרופות מאזרחים.