הסערה בצבא: איך אפשר לעבוד בחשדנות הזו?
בכירי צה"ל יתכנסו הבוקר לישיבת המטכ"ל השבועית, שברקע חקירת "מסמך גלנט" וגביית העדויות במשטרה. קצין בכיר אמר ל-ynet: "צריך להגיע לחקר האמת, אחרת צל כבד מאוד יישאר במטה הכללי שיכול לשתק את העבודה"
לאחר שהמשטרה השיגה את "מסמך גלנט", כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, היא ממקדת את מאמציה בבדיקת השאלה האם מדובר בזיוף או במסמך אותנטי. אם יתברר שמדובר במסמך אותנטי תסתיים חקירת המשטרה, שלא תעסוק בסוגיות שצריכות להתברר במישור הציבורי. הקביעה לגבי אמינות המסמך תתאפשר רק לאחר שימוש באמצעי המעבדה המשוכללים שבמטה הארצי. היום (ב') ייפגשו הרמטכ"ל ואלופי צה"ל בישיבות עבודה של המטה הכללי.
בינתיים ממשיכים במשטרה בגביית העדויות. עם זאת, עדיין אין חשוד פוטנציאלי שנחקר באזהרה בנוגע למעורבותו בזיוף המסמך.
אתמול העידו במשטרה גורמים הקשורים ללשכת שר הביטחון. בין אלה שמסרו עדות היה גם יועצו של השר, יוני קורן.
גם ממנו ניסו החוקרים ללמוד על מערכת היחסים בין הגורמים הבכירים בצה"ל ובמשרד הביטחון. בכוונת המשטרה לגבות עדויות גם מקצינים הקשורים ללשכת הרמטכ"ל, שכן על פי השמועות שהגיעו גם לחוקרים - המסמך ומידע על קיומו הסתובב זמן רב לפני שפרסום.
במקביל, בצמרת צה"ל עוקבים בדריכות אחר חקירת המשטרה. קצין בכיר בצה"ל אמר ל-ynet: "אי אפשר להסתפק בידיעה שטחית שהמסמך אותנטי או חצי אותנטי. צריך להגיע לחקר האמת, אחרת צל כבד מאוד יישאר במטה הכללי שיכול לשתק את העבודה. איך אפשר יהיה לעבוד כשבין האלופים שוררת חשדנות". הקצין, כמו גם רבים אחרים, גורס כי המשטרה או כל גוף חקירתי אחר חייב למצות את החקירה עד תום.
"אם היה קשור לגלנט - היה קל להוכיח"
ככל שחקירת המשטרה סביב המסמך נמשכת, כך גוברת המתיחות בצמרת צה"ל ומתרבים לובשי המדים המזומנים למתן עדות. בצה"ל, גם הבכירים ביותר, אינם מקבלים כל עדכון על החקירה, ומסתפקים בהערכות בלבד. "מצעד הקצינים בצבא מצביע שיש יותר מחשד שמשהו במסמך לא בסדר. אם הוא היה קשור לגלנט, היה מאוד קל להוכיח זאת", אמר קצין בכיר.
השאלה שהכי מעסיקה את בכירי הצבא היא האם המסמך עבר בצה"ל טרם פרסומו בתקשורת, והאם בכירים בצבא ידעו על קיומו של המסמך והעדיפו שלא לבדוק את תוכנו והקשר שלו לכאורה לאלוף יואב גלנט. "זה עניין מדאיג ביותר", אמר גורם צבאי. "הרי כל שמועה על אירוע בעייתי ברמת הגדוד ישר נבדקת, שמא מישהו חרג מהנורמות או מהפקודות. פה עושה רושם שבמקום לעשות בדק בית, היו גורמים שעשו אחרת".
ככל הידוע, אלופי צה"ל טרם הגיעו לעדות, אבל קצינים אחרים בסביבתם, כבר היו במשטרה. כך למשל, לעדותו של אל"מ ארז ווינר, עוזר הרמטכ"ל, שסוכם בשבוע שעבר שימונה לתפקיד קצין חינוך ראשי ויועלה לדרגת תא"ל, יש חשיבות גבוהה באשר למה שהתרחש בלשכת הרמטכ"ל ימים ושעות טרם הפרסום. כך גם לעדותו של יוני קורן, ראש מטה שר הביטחון. קורן עצמו, ככל הידוע, דוחה כל קשר למסמך.
ההערכה היא ששר הביטחון, אהוד ברק, יקיים בקרוב סבב ראיונות נוסף עם חמשת המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל, אם החקירה טרם תגיע לסיומה. "השאלה הגדולה היא האם תהיה הכרזה על רמטכ"ל חדש לפני חגי תשרי, והחלטה כזאת עושים רק שכל האמת ידועה", סיכם הקצין הבכיר
האלוף משדר עסקים כרגיל
האלוף גלנט עצמו השתתף אמש בטקס חילופי מפקדי הגדודים רותם ושקד של חטיבת גבעתי. בטקס המאוחר יותר מבין השניים שנערך על המדשאה של קיבוץ נחל עוז, התחבק ממושכות עם הורים שכולים ושוחח עם מפקדים מאוגדת עזה וחטיבת גבעתי.
בטקס עצמו, מעל הבמה, לא נשא כלל דברים ומעדויות קצינים שנכחו כמה דקות קודם במעמד הענקת דרגת הסא"ל, למפקד
גדוד שקד הנכנס, אבי רחמים, העדיף גלנט להתמקד בדבריו הקצרים בפעילות המבצעית של החטיבה הסגולה.
לאחר הטקס, השיחות בין המפקדים היו סביב המסמך והאם גנלט, אותו הם מכירים היטב מפעילות ברצועת עזה, יהיה בסופו של דבר רמטכ"ל. "האלוף נראה רגוע", אמר אחד הקצינים, "בטוח שהנושא מעסיק אותו, אבל זה לא נראה בהתנהלות שלו ואנחנו מכירים אותו לא מהיום. נראה שהוא בטוח בעצמו". כמה מהנוכחים במקום אמרו כי בצה"ל יהיו חייבים לתת את הדעת נגד מי שניסה לפגוע בהליך התמודדות על תפקיד הרמטכ"ל בצורה כה מבישה.