יותר מ-2,000 הרוגים לכוחות הזרים באפגניסטן
ביומיים האחרונים נהרגו שלושה חיילים נוספים ומניין ההרוגים חצה את הרף השלילי, כאשר רוב ההרוגים הם אמריקנים. כיצד ישפיעו הנתונים על מועד הנסיגה שקבע אובמה?
מאז פלש הכוח הבינלאומי לאפגניסטן בסוף 2001, נהרגו במדינה 2,002 חיילים זרים - כך עלה מנתונים שפרסמו אתמול (יום א') גורמים לא רשמיים העוקבים אחר דיווחי האבידות של הכוחות. ביומיים האחרונים דיווחו הרשויות על מותם של חייל אמריקני, חייל בריטי וחייל אוסטרלי. ציון הדרך השלילי מקבל משנה תוקף לאור הבחירות הקרבות בארצות הברית ובאפגניסטן, והחלטתן של כמה מחברות הקואליציה לבחון את המשך השתתפותן במערכה.
מהנתונים עלה כי 1,226 חיילים אמריקנים נהרגו במדינה - יותר מ-60% מאבידות הכוח הבינלאומי - 331 בריטים ושאר 445 ההרוגים מתפלגים בין 44 חברות הקואליציה האחרות. יש לציין כי מספר האזרחים האפגנים שנהרגו בעימות גבוה הרבה יותר. בדו"ח האו"ם שפורסם בשבוע שעבר נכתב כי מספרם עלה בצורה חדשה, למרות הירידה במקרי המוות של אזרחים כתוצאה מפעילות הכוחות הזרים.
למרות נוכחותם של כמעט 150,000 חיילים זרים, האלימות במדינה גואה והגיעה לרמתה הגבוהה ביותר מאז הופל משטר הטליבאן. המחבלים מרוכזים במעוזי הארגון בדרום ובמזרח המדינה ומבצעים פיגועים בצפון ובמערב.
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הבטיח לערוך בדצמבר הקרוב בחינה מחודשת של אופן ניהול המערכה, מיד לאחר הבחירות לקונגרס שייערכו בנובמבר. לחברי מפלגתו הדמוקרטים צפויה התמודדות קשה עם הביקורת ההולכת וגוברת בציבור האמריקני על העימות. בחודש הבא יתקיימו גם הבחירות לפרלמנט האפגני, והנשיא חמיד קרזאי מצוי בלחץ מתמיד להוכיח כי ייצא מתחת לכנפי החסות המערבית.
העימות באפגניסטן כבר גרם להפלתה של הממשלה בהולנד בבחירות בפברואר, שאף הודיעה מאוחר יותר על הסגת כוחותיה, ולהדחתו של הנשיא הגרמני בבחירות במאי. חברות נוספות בברית הצפון אטלנטית הודיעו על בחינת המשך שיתוף הפעולה עם הכוח הלוחם.
מפקד הכוחות הזרים באפגניסטן, הגנרל דיוויד פטריוס, תיאר אתמול בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית NBC את המלחמה בטליבאן כ"תהליך עם עליות ומורדות", ואמר כי מוקדם מדי להעריך את הצלחתה. כשנשאל האם יוכלו הכוחות לעמוד בתאריך הנסיגה המתוכננת שקבע הנשיא אובמה ליולי 2011, אמר כי זה יהיה תלוי בנסיבות באותה העת.