נסיגה מאפגניסטן? גייטס ופטריוס לא יודעים מתי
על-רקע האמרת מספר ההרוגים הזרים בתשע שנות הלחימה ל-2,000, התראיינו מזכיר ההגנה ומפקדו הבכיר בשטח לכלי תקשורת אמריקנים וניסו לעודד את הציבור האמריקני המותש. פטריוס: אין קיצורי דרך, אמליץ להשעות את תחילת הנסיגה
מתי צפויה להתחיל הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן? מסתבר שגם מזכיר ההגנה רוברט גייטס, ומפקדו הבכיר בשטח הגנרל דיוויד פטראוס - חלוקים בדעתם. השניים העניקו בסוף השבוע סדרת ראיונות לתקשורת האמריקנית, על-רקע האמרת מספר ההרוגים הזרים ל-2,000 במהלך תשע שנות המלחמה.
בראיון שהעניק הבוקר (יום ב') לעיתון "לוס אנג'לס טיימס" אמר גייטס כי יולי 2011 - התאריך שנקבע בתוכנית האסטרטגית של הנשיא אובמה - כתאריך שבו תתחיל וושינגטון בדילול הכוחות הוא תאריך חקוק בסלע. "אין ספק בקרב איש שאנו מתכוונים להתחיל להחזיר את חיילנו ביולי 2011", אמר גייטס.
דבריו של מזכיר ההגנה עומדים בניגוד להצהרותיו של פטריוס, שבסדרת ראיונות שהעניק בסוף השבוע אמר כי לא ניתן לעשות קיצורי דרך וכי בכוונתו להמליץ לממשל אובמה להשעות את תוכניות הנסיגה. "אני חושב שהנשיא דיבר בצורה ברורה כשאמר שהנסיגה היא תהליך - לא אירוע - ושקיים תנאים עבורה", אמר פטריוס לתוכנית "פגוש את העיתונות" של רשת NBC.
המלחמה שמנהלים כוחות נאט"ו נגד הטליבאן ואל-קאעידה ברחבי אפגניסטן הסתבכה מאוד בשנה האחרונה. מספר ההרוגים בקרב החיילים האמריקנים הגיע לשיא של 66 בחודש יולי. בסך הכל, נהרגו מאז הפלישה ב-2001 1,226 חיילים אמריקנים.
למרות התגבורת לה זכה הצבא האמריקני בעקבות דילול הכוחות המאסיבי בעיראק, ארה"ב עדיין אינה מצליחה להשיג שליטה במחוזות הלמנד וקנדהאר - הנחשבים למעוזי הטליבאן. במקביל, הידרדרה התמיכה במלחמה בקרב הציבור האמריקני לשפל חסר תקדים, דבר שמלחיץ מאוד את הנשיא אובמה - המחפש באופן נואש הישגים לקראת בחירות אמצע הקדנציה בקונגרס.
בראיונות ניסו גייטס ופטריוס לחזק את אמון הציבור האמריקני והבטיחו כי ניתן לנצח במלחמה. פטריוס אמר לעיתון "ניו-יורק טיימס" כי אינו רוצה רק להוביל "נסיגה מכובדת", ואילו גייטס המשיך לנסות להיתלות בתאריכים כשהצהיר כי העברת הסמכויות לכוחות הביטחון האפגניים עשויה להתחיל כבר באביב הבא.
מפקד הכוחות באפגניסטן, שזוכה למוניטין עצום בציבור האמריקני ובקרב מקבלי ההחלטות בוושינגטון לאור הצלחתו בעיראק, ציין כי אין בכוונתו לשאת ולתת עם חמושים "עם דם על הידיים" והדגיש כי הוא מאמין שלתהליך החיבור השלטוני באפגניסטן בדרגות זוטרות ובדרגי ביניים - תהיה השפעה משמעותית על תהליך הפיוס במדינה.