אחרי 4 שנים גילו: האישה לא הופרתה מזרע בעלה
בני זוג ילדו תאומים אחרי טיפולי הפריה. כשביקשו לדעת אם נותרו מבחנות עם זרע האב נדהמו לשמוע: "כל המבחנות שלו עדיין כאן". בני הזוג, שתובעים עתה את המרכז הרפואי, אומרים ל"ידיעות אחרונות": "אין שום סכום שיפצה אותנו על הטרגדיה"
האושר של בני הזוג א' ממרכז הארץ לא ידע גבול כשנודע להם שלאחר טיפולי הפריה, הרתה האישה ונושאת ברחמה תאומים. במשך ארבע שנים וחצי גידלו ההורים את התאומים באהבה, בידיעה שהם מגדלים את ילדיהם הביולוגיים, אבל לפני שנתיים התהפך עולמם כשגילו שהזרע שהפרה את האישה לא היה של בעלה.
התמודדות עם סרטן
הכל החל לפני כ-12 שנה, זמן קצר לאחר נישואי בני הזוג, כשאצל הבעל התגלה גידול סרטני באשך והוא נאלץ לעבור טיפולים כימותרפיים. מכיוון שהיה סיכוי שהבעל יוותר עקר לאחר הטיפולים, הוצע לו לשמור מנות זרע לפני התחלת הטיפולים.
הבעל השתכנע ומסר ארבע מנות זרע לשמירה בבנק הזרע. לאחר טיפולים קשים וארוכים החלים מהסרטן וחמש שנים לאחר שנישאו החליטו בני הזוג להקים משפחה. לדאבונם, הניסיונות להרות באופן טבעי לא צלחו, והם פנו להליך של הפריה מלאכותית.
לדברי הזוג, הוסבר להם כי מנות הזרע שמסר הבעל בשעתו יופשרו לצורך ההפריה. עוד נאמר להם כי אם ההפריה בזרע הבעל לא תצלח, יוכלו בני הוג להשתמש בתאי זרע של תורם אנונימי שנשמרו על שם האישה למטרת גיבוי.
אבל ההפריה הצליחה, ובני הזוג ובני משפחותיהם חגגו את ההריון. לפני שש וחצי שנים נולדו התאומים - בן ובת. "לא ניתן לתאר את האור שהאיר אותנו. שנים של ציפייה ותפילה נענו, ובורכנו בתאומים משלנו", סיפרו בני הזוג. כשחגגו לתאומים ברית ובריתה לא הפסיקו כל הסובבים והמכרים להחמיא לאב הגאה על הדמיון בינו לבין צאצאיו. הוא היה מאושר.
"חוסר שינה, סחרחורות ובלבול"
במשך ארבע שנים וחצי גידלו בני הזוג את התאומים בידיעה שמדובר בילדיהם הביולוגיים. לפני כשנתיים ביקשו להרחיב את המשפחה. האישה התקשרה לבנק הזרע וביקשה לברר אם נותרה מנת זרע של בעלה שבה ניתן להשתמש לצורך הפריה נוספת. התשובה שקיבלה הותירה אותה המומה. "לא נעשה שום שימוש במנות של בעלך. כל המנות עדיין שמורות אצלנו", נאמר לה לדבריה.
"החזקתי את הטלפון ביד במשך דקות ארוכות לאחר שהשיחה נותקה. במשך שבועיים שמרתי לעצמי את הידיעה ורק אחרי שבועיים של חוסר שינה, של סחרחורת ובלבול אזרתי אומץ וסיפרתי לבעלי. הוא היה המום ומבולבל. זה היה כאילו ברק היכה בנו. לא הצלחנו לתפקד מעוצמת המכה. ניסינו לקלוט שהתאומים שגידלנו במשך שנים אינם ילדיו הביולוגיים של בעלי, אלא של אדם זר ואנונימי".
לדברי בני הזוג, מבירור שערכו עלה שהאישה הופרתה מתאי הגיבוי של התורם האנונימי ללא ידיעתם ובלי שנתנו לכך את הסכמתם. השניים נפגשו עם מנהל המחלקה להפריה חוץ גופית, ולדבריהם הוא הודה שמדובר בטעות וכי הורה לשנות מייד את הנוהל שאיפשר את הטעות.
"מנהל המחלקה הסביר שלפי הנוהל, מנות זרע מוזמנות ומובאות למעבדה על-ידי הצוות ולא על-ידי בני הזוג. לטענתו, מרבית ההפריות נעשות עבור נשים חד הוריות, ולפיכך אין תשומת לב למנות זרע של גברים נשואים השמורות בעבור נשותיהם. במקרה שלנו, המנות שהובאו היו מנות הגיבוי ולא מנות הזרע של הבעל", סיפרו בני הזוג.
בני הזוג: "טעות טרגית שפגעה גם בתאומים"
לפני כשנה וחצי הגישו בני הזוג תביעת ענק בסך 18.5 מיליון שקלים נגד המרכז הרפואי שבו בוצעה ההפריה ונגד המדינה. באמצעות בא כוחם, עו"ד גיא אורטל, הם טוענים שמדובר ברשלנות רבתי שפגעה בהם ובילדים. "אין שום סכום שיחזיר
את הגלגל לאחור ויפצה אותנו על הטרגדיה המשפחתית והחברתית שפקדה אותנו. העננה שמרחפת מעלינו ומעל הילדים תלווה אותנו כל חיינו," טוענים בני הזוג.
הנתבעים הכחישו את הרשלנות החמורה שיוחסה להם וטענו שבני הזוג רכשו מנה של תורם אנונימי מראש, לאחר שהוסבר להם שהשימוש בזרע של הבעל הוא חסר סיכוי אמיתי. לטענת הנתבעים, הסכימו בני הזוג לביצוע הפריה מזרע של תורם זר לאחר שקיבלו את כל ההסברים והיו מעוניינים בלידת ילדים גם אם אינם ילדיו הביולוגיים של האב. התביעה מתבררת עתה בבית המשפט המחוזי.
ההורים ההמומים מסכמים: "הטעות הטרגית הזו פגעה לא רק בנו אלא גם בתאומים, שעד היום לא יודעים שמי שהם קוראים לו 'אבא' כלל אינו אביהם".