רואים עולם: על צלם הסלבס של הימים ההם
דוד בן-גוריון, גולדה מאיר, מלכת אנגליה, ווינסטון צ'רצ'יל, מרק שאגאל ואחרים הם רק חלק מהדמויות שנתפסו בעדשתו של אדוריאן פֶרֶנס, צלם יהודי מברטיסלבה של לפני מלחמה"ע ה-2, שעלה ארצה בשנות ה-60 ותיעד אירועים מרכזיים בארץ ובעולם
הקשר עם אווה אדוריאן, מקיבוץ מעיין צבי, נוצר לי בדרך מקרית. אווה סיפרה לי שגיסה, פֶרֶנס, היה צלם יהודי עוד מברטיסלבה-צ'כוסלובקיה של לפני מלחמת העולם השנייה, ומצויים אצלה כמה מתצלומיו שיש בהם ערך היסטורי. באתי, ראיתי ואספר לכם בעזרת התצלומים המעטים על-אודות פרנצ'סקו (פֶרֶנס) אדוריאן.
פרנצ'סקו נולד בברטיסלבה בשנת 1908, ביחד עם אחיו התאום. אח נוסף, צעיר יותר, פטר שמו, נישא לאווה. הזוג חי שנים רבות בקיבוץ נאות מרדכי ולשם גם הגיע הגיס, פרנצ'סקו.
פרנצ’סקו למד צילום בגרמניה בעיר הופה. עם עליית הנאצים לשלטון עזב את גרמניה לברית המועצות, שם היה צלם אצל הבמאי היהודי-סובייטי, סרגיי אייזנשטיין ("פטיומקין", "אוקטובר"). בשנת 1936, עם פרוץ מלחמת האזרחים בספרד, מתנדבים התאומים לבריגדה הבינלאומית שלחמה בספרד כנגד הפשיסטים בהנהגתו של פרנקו.
פרנצ’סקו היה צלם ואחיו רופא. לאחר הכישלון בספרד, חזר פרנצ’סקו לצ'כוסלובקיה. שם, עם פרוץ מלחמת העולם, הוטל על צ'כוסלובקיה משטר הפרוטקטורט, היהודים נרדפו ופרנצ’סקו הצליח לצאת מצ'כוסלובקיה ולהצטרף לצבא הבריטי בזמן פינויו מדנקרק. הוא הגיע כפליט לאנגליה שבה הועסק כצלם עיתונות ברשת "הכסט", ומכיוון שידע רוסית טוב שימש כשדר בשפה זו בשידור ה-BBC.
לאחר המלחמה נשלח על ידי רשת הכסט להיות עיתונאי בברזיל. בראשית שנות ה-60 עלה פרנצ’סקו לישראל, למד באולפן עברית ועבד לפרנסתו כצלם של מוזיאון ישראל, שרק נפתח באותה תקופה. במלחמת ששת הימים הצטרף פרנצ’סקו לאחיו בנאות מרדכי ותיעד את הקיבוץ בתקופה ההמתנה. מיד לאחר המלחמה עלה לצלם ברמת הגולן. פרנצ’סקו חי והמשיך לצלם עד פטירתו בקיבוץ נאות מרדכי.
1 תעודה של אדוריאן בתקופה שהיה עם סרגיי אייזנשטיין בברית המועצות
2. מלחמת האזרחים בספרד. גנרל ג'וליו מנגדה, מפקד פרובינציה אלבסט בספרד, עם הקדשה לפרנצ'סקו אדוריאן
3. לונדון 1945, המלך ג'ורג' במרכבה בדרכו למצעד הניצחון
4. ביקור מלכת אנגליה אצל כוחות ארה"ב באנגליה (ארמיה 8 חיל האוויר)
5. יורש העצר האבסבורגי, הגולה בלונדון, מעלה את כלי רכבו לדירתו
6. במרכז: אדוארד בנש, נשיא צ'כוסלובקיה הגולה בלונדון
7. ועידה בינלאומית. במרכז: מולטוב, שר החוץ הסובייטי
8. משמאל: זמר הטנור האיטלקי, בנימינו ג'ילי ('או סולו מיו'), ליד תקליט יצירותיו
10-9. ראשית שנות ה-60 של המאה הקודמת, אדוריאן למד בירושלים באולפן לעברית וגם עסק בצילום. בתצלום: הצייר מארק שאגאל מכין את הסקיצות לויטראז'ים (12 שבטי ישראל) לבית הכנסת בהדסה עין כרם, ומשוחח עם קרובת משפחה של זלמן שזר , נשיאה השלישי של מדינת ישראל
10.
11. הויטראז'ים של שאגאל בבית הכנסת (צילום מתוך גלוית צבע)
12. מאי 1965, בטקס חנוכת מוזיאון ישראל בירושלים: גולדה מאיר מגיעה
13. מאי 1965, בטקס חנוכת מוזיאון ישראל בירושלים: ליד שולחן הכבוד: רה"מ לוי אשכול, הנשיא זלמן שזר, קדיש לוז יו"ר כנסת ישראל, דוד בן גוריון, טדי קולק ראש העיר ירושלים, זלמן ארן - שר החינוך
14. מאי 1965, בטקס חנוכת מוזיאון ישראל בירושלים: דוד ופולה בן גוריון
15. 5 ליוני 1967. ילדי נאות מרדכי עוקבים אחרי מטוסי חיל האוויר הטסים לעבר רמת הגולן
16. מיד עם שוך הירי ברמת הגולן, עלה אדוריאן לצלם באזור, ומצא מדי קצין שיעזרו לו במשימה
- לכל כתבות טיול לעבר