שתף קטע נבחר

 

גרמניה: העבר היהודי יביא כבוד ל"מעוז ניאו-נאצי"

ארפורט, עיר הפועלת להיאבק בהתחזקות הניאו-נאצים בשטחה, מובילה יוזמה לקבלת הכרה מארגון המורשת אונסק"ו על העבר היהודי שלה, שהסתיים במאה ה-14 בפוגרום. איך גילתה העיר את עברה מחדש? ומה התוכניות לעתיד?

העיר הגרמנית ארפורט סובלת מבעיה קשה של ניאו-נאציזם, וממוקמת באזור שבה זוכה המפלגה הניאו-נאצית (NPD) באופן מסורתי לרמות האהדה הגבוהות ביותר בגרמניה (כ-5%). אולם דווקא עיר זו מבקשת לשמר את עברהּ היהודית ואף להיכנס לרשימת אתרי המורשת העולמיים של אונסק"ו. 

 

האוצר היהודי של ארפורט התגלה כמעט במקרה. במהלך חפירות שנערכו בעיר העתיקה התגלה קיר חלול, ובתוכו שלל כלי כסף ומאות מטבעות זהב יקרי ערך מימי הביניים. בין היתר, מצאו הארכיאולוגים גם טבעת זהב מרשימה שעליה נחקקה בעברית הברכה "מזל טוב".

 

אחד ממטמיני האוצר היה קלמן פון-ויהה, יהודי מארפורט שעסק בהלוואה בריבית. ב-1349 בחר פון-ויהה להחביא את אוצרו מחשש שפוגרום ביהודים מתקרב, לאחר שאלה הואשמו בהרעלת בארות שגרמה להתפשטות דבר בעיר. ואכן, ב-21 במארס אותה שנה התנפל המון על 900 היהודים שהתגוררו בארפורט וחיל את הקהילה. היהודים נעלמו מארפורט, אבל האוצר נשאר.

 

כעת, כ-650 שנה לאחר מכן ייתכן שהטבעת של פון-ויהה תעניק לעיר הגרמנית את המעמד המכובד של אתר מורשת עולמי. בשבועות האחרונים חברה ארפורט לעוד שלוש ערים - שפייר, וורמס ומיינץ - בניסיון להגיש בקשה משותפת להנציח את החיים היהודיים שהתקיימו בהן כאתרי מורשת.

 

אך בעוד שבשפייר, וורמס ומיינץ (קהילות שו"ם) ההיסטוריה היהודית היא דבר מוכר, בארפורט השוכנת במזרח גרמניה לשעבר, החל המחקר ההיסטורי הרציני רק אחרי נפילת חומת ברלין ב-1989. בעשורים האחרונים נחשף בעיר בית כנסת עתיק, שככל הנראה הוחרם על ידי רשויות העיר המשגשגת דאז אחרי הפוגרום, ונמסר לתושב מקומי שהפך אותו למחסן פשוט. מומחים קבעו כי בית הכנסת נבנה ב-1094, מועד שהופך אותו לבית הכנסת העתיק ביותר בגרמניה, ואחד העתיקים ביותר במרכז אירופה.

 

שלטונות מדינת תורינגיה, שבתחומה נמצאת ארפורט, הפכו את בית הכנסת העתיק למוזיאון שנפתח באוקטובר שעבר. "מכיוון שאונסק"ו מציב מגבלה לבקשה אחת מגרמניה בשנה, חשבנו שהדרך הטובה ביותר להתקבל תהיה לחבור לערים מפורסמות בהיסטוריה היהודית שלהן בחלקים אחרים של גרמניה",

אמר ל-ynet אינגו מליינק, האחראי על הפרויקט בעיריית ארפורט. למרות תדמיתה של העיר כסובלת מבעיה ניאו-נאצית, טוען מליינק: "התושבים בארפורט אוהבים את בית הכנסת העתיק ומתגאים בהיסטוריה היהודית של העיר".

 

הוא הוסיף כי בניגוד לוורמס, שם הותקף והוצת בית הכנסת העתיק, שאותו פקד רש"י עצמו, לא נרשמו תקיפות אנטישמיות נגד בית הכנסת העתיק בארפורט. הוא סיפק גם את ההסבר לכך: "אנחנו פוקחים עין על הפעילות סביב בית הכנסת". יש לציין כי נגד בית הכנסת החדש, שהוחרב בליל הבדולח ושוקם מאז, נרשמו כמה התקפות ניאו-נאציות בשנים האחרונות. הבקשה למעמד אתר מורשת עולמי של אונסק"ו תידון במשרד התרבות הגרמני ב-2012.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים