חדש ומעורר מחלוקת: אתר למבקשים לתרום דם
בעקבות מותה של שני לבון מלוקמיה לפני 3 חודשים, הקים צעיר מב"ש אתר אינטרנט שמטרתו לאגור פרטים על המבקשים לתרום דם, כדי לפנות אליהם במקרה הצורך. "יש כל כך הרבה שרוצים לתרום - צריך למצוא דרך לקרוא להם", הוא מסביר, אך במד"א חולקים עליו: "זה אתר מיותר. יש גוף אחד במדינה שאחראי לזה"
"לפנות ישירות לאנשים שמעוניינים לתרום"
מקים האתר, צעיר מבאר שבע בשם אורן מירון, מסביר: "שני ואני יצאנו לפני כשנתיים וכך הכרנו. אחרי שהוריה פרסמו בתקשורת קריאה לתרומות, הוצאתי
מייל לתפוצה רחבה עם בקשה. כשראיתי את ההיענות, זה הדליק לי נורה שאולי יש מקום להקים מאגר. ככל שחולה זקוק לסוג דם נדיר יותר, כך הוא צריך לפנות לתפוצה רחבה יותר - במייל, בפייסבוק ודרך התקשורת. תוך כדי התהליך שעברנו עם שני, חשבתי: 'למה לא לחסוך לחולים ולמשפחות את העניין הזה', ושאנשים שזקוקם לתרומה יפנו רק לאנשים שמביעים רצון לתרום. כשראיתי את ההיענות המדהימה של אנשים שהיו מוכנים לתרום לשני מכל הארץ, אנשים שהיו מוכנים לנסוע מאשדוד ומאשקלון לחיפה כדי לתרום דם לבחורה שהם לא מכירים, אמרתי שאם יש כל כך הרבה שרוצים לתרום, צריך למצוא דרך לקרוא להם".
באתר שהקים מירון לזכר לבון, ושנקרא בפשטות "תרומת דם", מתבקשים הגולשים למלא כתובת מייל, אזור מגורים וסוג דם, כדי לקבל קריאות כאשר יש צורך בתרומה רלבנטית לאזור המגורים שלהם. לדברי מירון, פרטים מזהים נוספים כמו שם ותעודת זהות אינם נדרשים, והוא מתחייב שהפרטים לא יועברו לגורמים אחרים. עד כה נרשמו באתר 14,673 תורמים פוטנציאלים.
בימים אלו התקבלה בקשה ראשונה לאיתור של תרומת דם עבור חולה לוקמיה מאזור מודיעין, והודעה נשלחה, לדברי מירון, למועמדים מתאימים.
המערכת של האתר מאפשרת גם העברת עדכונים הנוגעים למצב החולה או בנושאים הקשורים לתרומה. "הבעיה העיקרית בשיטות של מייל שרשרת ובתקשורת היא שאין שליטה על מתי זה מגיע ולמי, מסביר מירון, "היו אנשים שקיבלו את המייל על שני שלושה חודשים אחרי שהיא נפטרה והתקשרו לאביה לשאול אם צריך לתרום דם. זה היה מאד לא נעים. בעזרת האתר שלנו, כשאני שולח מייל, אני קודם כל קוצב את התרומה בזמן. אני גם מבקש לא להעביר את המייל הלאה אלא להפנות לאתר, וכך יש למשפחה יכולת להפיץ מידע מטעמם".
למרות שרבים מאתנו מקבלים לתיבת המייל בקשות לתרומת דם לתינוקות חולים
או למבוגרים, פרופ' אילת שנער, מנהל שירותי הדם במד"א, מבקשת לצנן את ההתלהבות. לטענתה, אין צורך באתר החדש: "האתר הזה מיותר", היא מסבירה, "כי יש גוף אחד במדינת ישראל שהתפקיד שלו הוא לדאוג לתרומת מנות דם ומוצרי דם. כשבתי החולים פונים אלינו אז אנחנו מסייעים לגייס תרומות. במקרה של שני לבון איש לא פנה אלינו וכשראיתי את הפרסומים נרתמנו לעזור".
שנער אף ציינה כי למפעילי האתר אין יכולת לדעת מי מהגולשים מתאים לתרומת דם לפי נהלי בנק הדם מבחינת מצבו הבריאותי.