רומן עם רומיין
שגיא קופר טועם שישה יינות מוצלחים שמגיעים משני יקבים קטנים - סוסון ים ויתיר
שני יקבים הפעם: אחד מסביבות ירושלים, הרי יהודה, והשני מהשיפולים הדרומיים של אותו רכס ממש: יתיר, מדרום הר חברון.
סוסון ים
זאב דוניה, איש סוסון ים, השיק ממש עכשיו שני יינות חדשים - אחד לבן (שנין בלאן) ואחד אדום (בלנד). שני היינות מצוינים. השנין בלאן יש בו איכויות של שרדונה טוב – יין מורכב, נעים, עגול - ועם זאת חומצי ורענן, בעת ובעונה אחת. 2009 – שנת הבציר של ה"ג'יימס" החדש – אולי היתה מאתגרת ובעייתית, אבל דוניה מוציא כאן בציר נוסף של היין הייחודי הזה.
אני אומר "שרדונה", והאמת שאין כל כך פלא: השנין של דוניה מתיישן בעץ, ולמרות שזהו עץ ישן, שהטעמים שלו לא ניכרים ביין, עדיין, הוא נותן לו משהו, ללא שום ספק. הצמדתי אותו השבוע לסטייק פילה, עם רוטב של שמנת ופלפל שחור, ופטריות, והיין הזה פשוט אהב להיות שם: הוא ריענן את רוטב השמנת החריף-אדמתי, ועם זאת היה מספיק בעל גוף כדי לא להיבהל מהבשר.
שנין בלאן 2009 – ג'יימס
היין ריחני ואוורירי, קצת מתקתק באף, ובעל חמיצות בינונית עד נמוכה, שאפשר למצוא בו קצת לימון ותפוזים, ובפה הוא מתובל מאוד בקלילות. הסיומת נעימה מאוד, וארוכה. זהו יין לבן נעים, יבש מאוד ועדין, נקי ומוצלח. 12.5% אלכוהול. מאוד יפה. כ-100 ש"ח ליין מומלץ.
רומיין (גארי) 2008
"בציר 2008 מתחיל לצאת עכשיו ולהתבטא, ונראה שזהו בציר טוב", אומר דוניה. הרומיין הוא בלנד קלאסי של קוט דו רון: גרנאש, סירה ומורבדר. זאת השנה הראשונה שהבלנד מורכב משלושה זנים, כשהמורבדר והסירה הם של זאב והגרנאש מצובה: מתוך עשרות הדונמים שלהם יש דונם אחד של גרנאש, שאותו לקח זאב. בשנה הבאה כבר יהיה לו גרנאש משלו, ואז כל היין יהיה מבר גיורא; בכל מקרה – יין אזורי-טרוארי מובהק, כשגם החביות משומשות, ובהן שוהה היין לכ-15 חודש התיישנות.
הרומיין 2008 פשוט מצוין והפרי מתבטא נפלא. יין מאוד ארומתי ובשרני ממש: מתחיל בצבע שלו – צבע דם צלול, כהה – ועם הארומות הבשרניות מגיעות גם ארומות של פרחים רעננים, ופלפל שחור וקצת עישון. אחר כך יוצאות ארומות פרי מתוק וטיפה ירקרקות של סלרי או שורש, קצת מינרליות, והטעמים ממשיכים ומשלימים בפה. הסיומת רעננה, בעלת חמיצות טובה. לשתות עכשיו, בכיף גדול. 90 ש"ח לצרכן.
יתיר
סוביניון בלאן 2009
הרבה מאוד פרי צהוב, לימוני וחד. אף מרענן, חד. בפה – טוב, קצת מתקתק. יין טוב לקיץ חם.
שיראז יתיר 2007
לא מעט קפה. יין מרוכז מאוד, ודי סגור כרגע. הפה עגול, פירותי מאוד. הטאנינים טובים, מאוזנים, מאותו סוג שישמור על היין בזמן ההתיישנות שלו. מתיקות פרי בסיומת, בשל. אהבתי את היין בטעימה מוקדמת לפני כמה חודשים, והרומן בינינו רק מתחיל, נראה לי.
קברנה סוביניון יתיר 2007
85% קברנה סוביניון, 9% מלבק והיתר – שיראז. היין מאוד סגור. הפה טוב, עז טעמים ובעל טאנינים טובים. יין טוב, בשלב צעיר שלו.
יער יתיר 2007
יער יתיר, יין הדגל של יתיר, הוא ממסך של 50% קברנה סוביניון, 36% פטי ורדו ואז מרלו ומלבק, שמתיישן 16 חודש בעץ צרפתי – שליש ממנו חדש – ועוד שנה, ביקב, בבקבוק. זהו יין כהה – בכל אספקט: הוא ממש אטום בצבע, סמיך, ובעל אף כבד, טוב ומרוכז מאוד. הפה מאוד מודרני: נכון, לא מעט מתיקות פרי, אבל גם עידון, ואלגנטיות. היער 2007 הוא יין עגול, רחב, שיש לו תיבוליות טובה ושמץ שבשמץ מינרליות. יין מוצלח ו"ארוז" היטב. 250 ש"ח. לקנות.
שגיא קופר הוא עורך אתר היין והאלכוהול בקבוק