בכל שעה ביממה: ארוחת בוקר פרטית
יש משהו בארוחת הבוקר שמפתה אותנו להתעורר מוקדם, גם בימים בהם אנחנו יכולים לישון עד מאוחר. אלומה בליליוס אוהבת את הקונספט אבל לא מוכנה לוותר על השינה המתוקה, לכן היא מכינה את הארוחה האולטימטיבית שלה שלא נופלת ממה שמכינים בכל מסעדה
רוב חברותיי יכולות לבלות ימים כלילות בארוחות בוקר בכל מיני מסעדות גורמה בגוש דן או במושבים מרוחקים, כמו גם בבתי קפה שמגישים ארוחה טעימה, מחדשת ובעיקר מרגשת.
לומר את האמת, אם היה לי את הזמן או הכוח לקום בבוקר מוקדם, להיות רעבה בזמן, הייתי גם אני משתתפת איתן בתחביב. אני זוכרת את התקופה ההיא, כשהייתי מתאמצת לקום בשבת ב-9:00 בבוקר כדי להיפגש בשעה 10:30 עם חבורת חברות עייפות, מפוהקות עם פנים תפוחות, כאילו הכריחו אותן להתנתק בכוח מהשינה המתוקה רק כדי להגיע לבופה הטעים של רביבה וסיליה. הייתי טורפת את האוכל, מתבאסת שהמקושקשת לא נוזלית וקרמית כמו שאני מחבבת, וחוזרת הביתה ישר למיטה כדי להשלים שעות שינה שהתבזבזו לי בבוקר. אחרי כמה בקרים מעייפים כאלו החלטתי לפרוש מהמרוץ והודעתי לחברותיי שהבוקר שלי מתחיל פורמלית כשכל ארוחות הבוקר בבתי הקפה נסגרות, דהיינו בשעה 12:30 בצהרי היום.
מכיוון שאין לי את הפריבילגיה לקבל חביתה איכותית אחרי השעה 13:00, כשאני טורחת להתמתח מהשינה המענגת, וכל המסעדות הטעימות מגישות בשעה הזו סטייק עסיסי, החלטתי לשנס מותניים וליצור לי ארוחת בוקר אלטרנטיבית, טעימה ובגדול יכולה להיאכל לאורך כל היום.
שאלתי את חברותיי למה הצורך התמידי הזה ללכת לארוחות בוקר במסעדות, למה שם כל כך מיוחד ולמה, לעזאזל, צריך לשלם למעלה מ-60 שקל על חביתה ומאפה דייניש? כולן ענו לי שזה במקום לאכול חביתה לבד, שבד"כ מסריחה קצת את הבית, מלכלכת כוס, צלחת, תרווד ומחבת, כאמור כל זה רק בשביל חביתה אחת, ואפילו בלי הסלט הקטן ליד, הגבינה, וכמובן הלחם הטרי עם הקרום הכל כך קראנצ'י. ובל נשכח את גולת הכותרת, לאף אחת אין את הכוח להכין יומיים לפני את כל תהליך הדייניש, שמרוב עבודה מוציא להן את החשק לאכול אותו לאחר האפייה. בקיצור, הבנתי שכנראה את ארוחת הבוקר המפוארת שהן הולכות לאכול על בסיס קבוע בימי שישי ושבת אני לא יכולה לשבש אבל אני יכולה לחשוב על אלטרנטיבה טעימה שכוללת את הלחמניה הטעימה, הגבינה לצדה, הכריך עם הביס המושלם ואת המתיקות שאנחנו הנשים כל כך זקוקות לה אחרי ארוחה.
עם חמוציות (צילום: יולה זובריצקי)
מכאן הגיעה המחשבה להכין לחמניית גאודה/צ'דר במילוי מלוח ומתוק. לצד הלחמנייה הריחנית הזאת החלטתי להוסיף גבינה איכותית, ירקות, ואם ממש בא לי להזמין אורחים לטגן כמה חביתות והנה, יש לנו ארוחת בוקר/ברנצ' טעימה ולא פחות טובה מכל היצע המסעדות ששוטפות את מרכז הארץ.
טעמה של הלחמנייה קשור בקשר ישיר לסוג הגבינה שאתם בוחרים. אתם, כמובן, יכולים לבחור בגבינה צהובה פשוטה, אך אתם תפסידו את החריפות והניחוח שהגבינה האיכותית תביא איתה. לכן, כשאני ניגשת להכנת הלחמניות אני אוטומטית נכנסת לכל מיני בוטיקי גבינות ובוחרת לי גבינת גאודה תוצרת חוץ או גבינת צ'דר בריטית (ולא אמריקאית). אם בא לי ניחוח נוסף אני בוחרת את הגאודה מעושנת או מפולפלת, או את הצד'ר עם חמוציות, או זאת שמושרת ביין אדום. בקיצור, יש אין-ספור שילובים של גבינות שיכולות להשפיע על טעם הלחמניה, אז אל תתעצלו, לכו לחנות הבוטיק הקרובה לביתכם ותקנו לכם גבינה איכותית וריחנית כך הלחמנייה תצדיק את אסיפת החברות שלכן בסלון ואת סרחון הכנת החביתות.
יחד עם הגבינה יש אפשרויות נוספות שישדרגו את הלחמנייה. כמו שגיליתי לכם בעבר, אני מאוד אוהבת אורגנו טרי, אז לשלי הוספתי אורגנו טרי קצוץ. אפשר להוסיף פטרוזיליה, טימין טרי, רוזמרין קצוץ או כל שילוב אחר של עשבי תיבול. אפשר גם להוסיף זיתי קלמנטה קצוצים דק או קצח, כפית של גרגרי כוסברה טחונים או 2 כפות של גרגירי חרדל יבשים. לא בא לכם על כיוון של מלוח? אתם יכולים להוסיף, כמוני, חמוציות, משמשים מיובשים קצוצים, או דבלים קצוצות או כל דבר אחר שנראה לכם מתאים.
לאחר שהלחמנייה יוצאת חמה מהתנור, חותכים עם סכין במרכזה ומוסיפים את התוספות שאתם אוהבים. אני ללחמניית האורגנו הוספתי גבינת עיזים (פרומעז) עם עגבניה וכל מיני נבטוטים, ללחמניית החמוציות הוספתי גבינת שמנת עם חמוציות ואפשר גם להוסיף ריבה טעימה עם קצת חמאה. בקיצור, תשתוללו עם הטעמים שאתם אוהבים ותיהנו מבוקר שישי/שבת איכותי עם חברות או חברים שלא יפסיקו לשבח את המעדן שהכנתם. תוכלו להכין שני סוגי טעמים לאותה כמות הבצק, פשוט חלקו את כמות הבצק לשני חצאים והוסיפו, לכל אחד מהחלקים, את התוספת שאתם אוהבים.
(צילום: יולה זובריצקי)
לחמניות גאודה או צ'דר
המרכיבים (ל-25 לחמניות בקוטר של 5 ס"מ):
4 כוסות (560 גרם) קמח לבן
1 כף (12 גרם) סוכר
1 שקית או 2 כפיות (10 גרם) אבקת אפיה
1 כפית סודה לשתיה
2 כפיות מלח דק
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
150 גרם חמאה חתוכה לקוביות
2 כוסות מדידה (160 גרם) גבינת גאודה / צ'דר מגורדת
1/2 1 כוסות (360 גרם) שמנת חמוצה/יוגורט
עלים קצוצים מ-6-7 גבעולי אורגנו או 1 כוס (120 גרם) חמוציות
1 חלמון ביצה עם כפית חומץ להברקה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום של 220 מעלות.
- מכניסים לקערה את כל החומרים היבשים ומנפים לקערת המקסר/מעבד מזון. מוסיפים את קוביות החמאה ומפעילים את המקסר עם וו הגיטרה עד שנוצרים פירורים שנראים כמו חול. אם משתמשים במעבד מזון יש לעבוד על פולסים קצרים עד לתוצאה של אותו המרקם.
- לאחר שמשיגים את המרקם המתאים, מוסיפים את הגבינה המגורדת ואת התוספת שבחרתם, ומערבבים עוד כדקה. לאחר דקה מוסיפים את השמנת החמוצה ומערבבים עד לאיחוד של הבצק. אין לערבב יתר על המידה את הבצק - הבצק הוא פריך.
- מעבירים את הבצק למשטח מקומח מעט ויוצרים כדור. לאחר מכן משטחים את הכדור לעובי של 3 ס"מ וקורצים ממנו, בעזרת קורצן בקוטר של 3-5 ס"מ, ומעבירים למגש עם נייר אפיה. לא רוצים לקרוץ? מגלגלים לכדורים בגודל של כדור פינג-פונג ומשטחים מעט את הבצק ומניחים על המגש.
- בסיום הכנת כל הבצק מברישים, בעזרת מברשת, את החלמון על החלק העליון של הבצק. מי שרוצה יכול להוסיף קצח / סומסום / גבינה / זיתים מלמעלה.
- מכניסים לתנור למשך 15 דקות. הדרך הטובה לדעת אם הלחמניה מוכנה היא לבדוק את צבעה בתחתית – אם הוא זהוב הלחמניה מוכנה.
- אלומה בליליוס היא שפית וקונדיטורית המציעה שירותי קייטרינג לאירועים
- צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי