שתף קטע נבחר
 

תמלוגי הגז: "נובל תוכל לתבוע את ישראל בהאג"

חוות דעת שהכין פרופ' איל בנבנישתי, מומחה עולמי למשפט הבינלאומי, קובעת כי שינוי בתמלוגים ובמיסוי לטובת המדינה יהווה "הפקעה לא חוקית" של זכויות נובל אנרג'י, והיא תוכל לתבוע על כך - גם בבית הדין הבינלאומי בהולנד

חברת נובל אנרג'י ומשקיעיה יוכלו לתבוע את ישראל גם בבית הדין הבינלאומי בהאג על פגיעה בהשקעותיה בישראל אם יוחלט לבצע שינויים במיסוי ובתמלוגים על הפקת גז ונפט. כך עולה מחוות דעת שהכין פרופ' איל בנבנישתי, משפטן בעל שם במשפט הבינלאומי.

 

 

בחוות הדעת, שתוגש בימים הקרובים לוועדת ששינסקי, טוען פרופ' בנבנישתי כי שינוי במדיניות התמלוגים והמסים יהווה "הפקעה לא חוקית" של זכויותיה של נובל אנרג'י, ובתי משפט יוכלו לחייב את ישראל לא לעשות זאת או לפצותה באופן משמעותי. מחוות הדעת עולה כי בהתאם לאמנה שעליה חתומות ישראל וארצות הברית, הממשל האמריקני הוא זה שיכול להיכנס בנעליה של חברת נובל אנרג'י ולנהל התדיינות ובוררות מול ממשלת ישראל.

 

ועדת ששינסקי, שבוחנת האם יש מקום לשנות את מדיניות גביית התמלוגים על נפט וגז טבעי, תחל בשבוע הבא לשמוע חוות דעת מטעם המשקיעים עצמם והציבור בנושא.

 

פרופ' בנבנישתי סבור שהמשפט הבינלאומי, שאינו מבחין בין שינוי בתמלוגים לשינוי במיסוי, מקנה לאזרחים זרים שמשקיעים במדינה אחרת, כמו חברת נובל אנרג'י בישראל, "הגנה מופלגת, שנוגסת בריבונות של המדינה". לדעתו, ההגנה הזו מגבילה את היכולת של מדינות "לפגוע או להגביל זכויות של זרים, אפילו כאשר ההגבלה נועדה לשרת מטרות ציבוריות נעלות כשמירה על הסביבה ועל הכלכלה המקומית".

 

בהתאם לחוות הדעת הזו, נובל תוכל לטעון כי שינוי מדיניות התמלוגים מהווה למעשה הפקעה של זכויותיה. להערכת פרופ' בנבנישתי היא אף תוכל לטעון שמדובר בהפקעה לא חוקית.

 

על-פי האמנות הבינלאומיות, הפקעת רכוש, או הפרת התחייבויות מחייבת פיצוי "מלא, מיידי ואפקטיבי" או החזרת המצב לקדמותו. בנבנישתי קובע שרישיונות, זיכיונות וכן הסכמים שלטוניים עם אזרח זר שמשקיע במדינה מוגדרים במשפט הבינלאומי כרכוש מוגן, וכי יש לפצותם גם בכל מקרה של הפקעת זכויות, לא רק כשההפקעה אינה עומדת בכללים אלה.

 

כללי המשפט הבינלאומי אינם אוסרים כמובן על מדינה להפקיע רכוש, אך הליך כזה יכול להתבצע רק באופן מידתי והוגן ולשם תכלית ציבורית ראויה ובכפוף לפיצוי. להערכת בנבנישתי, שינוי משטר תמלוגים בטענה של "טעות בכדאיות העסקה" שעשתה המדינה או "ריבונות המדינה על משאביה" ייחשבו כהפקעה לא חוקית של זכויותיה ורכושה של נובל אנרג'י. לדעתו, כאשר שר האוצר דוחה בראיונות את הטענות נגד שינוי מדיניות התמלוגים, הוא נועל את שיקול דעתו ופוגע בזכות הטיעון של החברה.

 

"פיצוי בגין הפקעה לא חוקית – וזה המצב שצפוי במקרה הנדון, אם יקרה – סביר שיכלול לא רק את שווי הפגיעה ברכוש לרבות הפסד רווח עתידי, אלא גם את ההוצאות שהוצאו להתמודדות עם ההפקעה", כותב בנבנישתי. לדעתו, שינוי במדינויות התמלוגים יהווה פגיעה בזכות ליחס הוגן, ותגרום למצב של מדיניות חסרת עקביות ומצב של חוסר ודאות והיעדר שקיפות לגבי תהליכים.

 

הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גז מול חופי ישראל (צילום אילוסטרציה)
צילום: "אלבטרוס"
מומלצים