מסורת לוב האובדת בקפסולת זמן
שליחותו של רפאל חדד לתיעוד יהדות לוב, שהסתיימה במעצר, היא רק חלק מהמאמץ לשימור המסורת של הקהילות שחיו שם. בניסיון לקרב את הצעירים לפיוטים, הוקלטו זקני העדה בבית הכנסת - ולשירה הוסיפו מוזיקה מודרנית
לפני פחות משבועיים חזר לישראל רפאל (רפרם) חדד, שיצא למסע בעקבות יהדות לוב ונעצר בחשד לריגול במשך כחצי שנה. עמותת "אור שלום", ששלחה את חדד למשימת התיעוד בארצו של קדאפי, דואגת לשימור המסורת גם בדרכים "מקובלות" יותר: בעוד כחודש, במסגרת "פסטיבל הפיוט 3", מעלה העמותה מופע פיוטים, שבחלקו מבוסס על הקלטות של זקני העדה שבוצעו ועובדו בשנים האחרונות.
יניב רבה, בן העדה הלובית, הוא המפיק והמעבד המוזיקלי של הערב, ויופיעו בו הפייטנים רפאל ויצחק חיון לצד אילן זוארץ. אלי לוזון יהיה אמן אורח.
"אחת ממטרות העמותה היא תיעוד רפרטואר הלחנים הרחב של פיוטי העדה, שכולל שירת קודש ושירי חול", אומר ל-ynet יו"ר העמותה, פדהצור בנעטיה. "ביצענו פרויקטים רבים של תיעוד הפיוטים מפי זקנים הבקיאים באותם לחנים, והקלטנו את השירים על דיסקים. כדי שלא לפגוע באותנטיות של השירה, הפייטנים הוקלטו ראשית לכל, ורק אחר-כך הוספנו עיבוד מוזיקלי לרצועות.
"בעולם המוזיקה נהוג שזמרים שרים על-פי פלייבק, אבל לא רצינו שהפייטנים יצטרכו לשנות ולו שינוי קל מהנוסח הקבוע שלהם, ולכן קודם כל הקלטנו אותם".
הדיסקים עם העיבוד המוזיקלי נועדו לקרב את צעירי העדה לפיוטים. אחד האלבומים, שכבר נמכר בקרב חברי העדה מזה תקופה, כולל 21 פיוטים ותפילות מהסליחות ומימים נוראים. קטעים אלו עובדו בסגנון מודרני על-ידי דן ציפורי, שעמו עובדת העמותה על דיסקים נוספים, בהם: פיוטי שבת, פיוטי חגים, ברית מילה ועוד.
האם הוספת המוזיקה לא פוגעת באותנטיות שעליה אתם מבקשים לשמור?
"הפיוט עצמו לא משתנה כלל, אם מוציאים את המוזיקה - נשאר הפייטן, בדיוק כפי שהוא נשמע בבית הכנסת. הקצב נשאר בדיוק אותו
הקצב, והשירה לא משתנה. אם בחור צעיר ישמע את הדיסקים ואחר כך יגיע לבית הכנסת הוא יידע לשיר את הפיוטים יחד עם כולם".
אבל ייתכן שעם מוזיקה זה ימצא חן בעיניו, ובלעדיה ישתעמם
"אולי יהיה מי שישתעמם, אבל הרבה יתחבר לפיוטים כי זה יהיה משהו שהם מכירים. חוץ מזה, חלק מהפיוטים בסגנון לוב הם כל-כך קצביים ומוזיקליים, שהם בעצם להיטי בתי כנסת. הנה למשל 'אל נורא עלילה' ששרים בתפילת הנעילה של יום כיפור. כולם שפוכים מהצום, אבל אז מתחיל השיר ופתאום אנרגיה שוטפת את בית הכנסת. שמעתי פיוטים של עדות אחרות, ולדעתי - אין משהו דומה לזה בשמחה ובמקצב. זו תפילה שהיא פשוט שיר. אם הייתה תחרות 'חזן נולד' או 'פיוט נולד', אני די בטוח שנוסח הלובי היה מנצח".