ארה"ב: אנשי מז"פ שיקרו, נאשמים הוצאו להורג
חקירה העלתה כי במשך 16 שנים, עובדי מעבדת זיהוי פלילי השמיטו, הגזימו או מסרו דיווחים שקריים על דגימות דם ב-190 תיקים, כדי לסייע לתובעים בהשגת הרשעות. ב-3 מהמקרים הוצאו נאשמים להורג, באחר הורשעו שניים ברצח אביו של מייקל ג'ורדן. החקירה כבר הובילה לזיכוי אדם אחרי 17 שנה בכלא
לידי סוכנות AP הגיעו ממצאי החקירה, הסוקרת בדיקות דם מ-230 תיקים במשך 16 שנים. החוקרים קוראים לערוך בדיקה מחודשת של 190 מהתיקים הללו, וקובעים כי "מידע שהיה יכול לסייע להגנתם של נאשמים הוסתר או שובש". בין התיקים האלו - עוד ארבעה מקרים שבהם נאשמים נידונו למוות אך גזר הדין טרם בוצע, ומקרה נוסף שבו גזר דין מוות הומתק למאסר עולם.
החקירה הוזמנה על ידי הממשל המקומי של המדינה, ונערכה על ידי שני סוכנים לשעבר בבולשת הפדרלית FBI. השניים גילו כי סוכנים בסוכנות הבילוש של המדינה (SBI) סייעו באופן שיטתי לתובעים להשיג הרשעות, בשנים 1987-2003. השיטה העיקרית הייתה סילוף ושיבוש של דגימות דם, והסתרת חלקים משמעותיהם מדו"חותיהם על אותן בדיקות מפרקליטי ההגנה.
הדו"ח אינו קובע כי בהכרח הורשעו אנשים חפים מפשע כתוצאה מהשיבושים הללו, ומבהיר כי לא בכל המקרים שימשו בדיקות הדם כראיות בבית המשפט, ובחלק מהמקרים אף הורשעו הנאשמים על פי הודאותיהם. עם זאת, קובע הדו"ח, בהחלט יש לבדוק אם דו"חות המעבדה המסולפים סייעו בסחיטת ההודאות הללו, ולבחון מחדש את כל 190 התיקים.
הממצאים שהוסתרו מזירת רצח ג'יימס ג'ורדן
את החקירה הזמין בחודש מרס התובע הכללי של צפון קרוליינה, רוי קופר, אחרי שסוכן של ה-SBI העיד כי למעבדת המז"פ היתה מדיניות של השמטת בדיקות דם מדו"חות שנמסרו לסנגורים לפני משפטים. לאחר מכן אישר מנהל ה-SBI לשעבר כי מדיניות זו אכן הייתה נהוגה. עדותו של הסוכן, דוויין דיבר, הביאה לזיכויו של אדם שישב בכלא 17 שנה.
הדו"ח קובע כי מאנשי המז"פ כנראה הפרו במעשיהם את החוק המחייב לחלוק כל מידע עם פרקליטי ההגנה. היא מחזקת מאוד טענות שהעלו סנגורים במשך שנים, לפיהן המעבדה הנייטרלית לכאורה למעשה "הייתה בכיס" של רשויות האכיפה.
בין 190 התיקים, גם רציחתו ב-1993 של ג'יימס ג'ורדן, אביו של כוכב ה-NBA הגדול בכל הזמנים, בעת שישן במכוניתו לצד כביש מהיר. על שני המורשעים ברצח נגזר מאסר עולם.
לפי הדו"ח, אנשי ה-SDI דיווחו כי דם נמצא בזירת הרצח, אך לא ציינו כי ארבע הבדיקות שנערכו לו לא העלו ממצאים חד משמעיים.
בכל התיקים המדוברים, מצא הדו"ח בעיות דומות: ממצאי מעבדה שסתרו ממצאים ראשוניים לגבי הימצאות דם בזירת הפשע הוסתרו באופן קבוע מפרקליטי ההגנה. הממצאים האלו הופיעו בדו"חות בכתב יד של עובדי המעבדה, אך לא בראיות שהוצגו בבית המשפט.
לפי הדו"ח, "הפגמים הללו נגרמו עקב מדיניות גרועה, התעלמות מנהלי דיווח מתוקנים וניהול ופיקוח לקויים". הוא ממליץ, בין היתר, להנהיג העברה אוטומטית של דו"חות מעבדה, פרסום פומבי של נהלי עבודה במעבדה ומינוי נציב קבילות שיבחן את כל המקרים.