חגיגי אבל בריא: ארוחת חג אורגנית
אם גם אתם אוכלים יותר מדי בארוחות החג, לפחות תאכלו בריא. פיליס גלזר מוציאה ספר בישול חדש על טהרת המזון האורגני ומתוכו הרכיבה עבורכם תפריט לארוחת חג: מרק מינסטרונה, רול ממולא, קציצות ולקינוח - עוגת מוקה ושמפניה חמוציות
מרק מינסטרונה מעגבניות טריות
המרכיבים (ל-10-8- מנות):
2 ק"ג עגבניות טריות
2 עלי דפנה
1 קופסה קטנה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
1 כוס גזר, חתוך לקוביות קטנות
1/2 כוס סלרי אמריקאי, קצוץ דק או שורש סלרי חתוך לקוביות קטנות
5 כוסות מים רותחים
1 חציל בינוני, חתוך לקוביות גדולות
2 כפות שמן זית
2 גבעולי רוזמרין, שבורים לחתיכות
3 שיני שום, כתושות
1 כפית מרווה
2-1 כפות סוכר קנים (לא חובה)
1/2 כוס פסטה קטנטנה, כמו ריגטוני מקמח מלא
מלח גס ופלפל שחור, לפי הטעם
1/2 1 כפיות אורגנו יבש להגשה (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
- חורצים בסכין חדה X בבסיס כל עגבנייה. מעבירים לסיר עם מים רותחים כדי כיסוי העגבניות, ומבשלים כדקה, או עד שמופיעים בקליפה קרעים. מוציאים, מקלפים ומקצצים.
- את המים שנותרו בסיר שופכים או שומרים בכלי נפרד להכנת המרק
- מכניסים לסיר את העגבניות הקצוצות, מוסיפים את עלי הדפנה ומבשלים על אש קטנה, תוך כדי ערבוב, כ-15 דקות.
- מוסיפים לסיר את העגבניות המרוסקות, הגזר, הסלרי והמים, ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל על אש קטנה בזמן שמכינים את החציל.
- חציל: מערבבים את קוביות החציל עם שמן הזית, מעט מלח גס ופלפל שחור.
- מסדרים את הקוביות בתבנית אפייה גדולה מרופדת בנייר אפייה. מוסיפים את הרוזמרין. אופים בתנור החם למשך כ-15-18 דקות, עד שהקוביות מזהיבות, מדי פעם הופכים אותן.
- מוסיפים את הקוביות למרק יחד עם השום, המרווה והסוכר, ומבשלים כ-20 דקות. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים כוס (או יותר) מים רותחים. טועמים ומתקנים תיבול.
- מוסיפים את הפסטה ומבשלים עד שהיא מוכנה (כ–7 דקות או לפי הכתוב על גבי האריזה).
מרק מינסטרונה מעגבניות טריות (צילום: אנטולי מיכאלו)
רול עם עשבים, מנגו ואבוקדו בעטיפת אורז
סלט שהוא משחק של מרכיבים, צבעים ומרקמים. העיקרון: משתמשים בכמה סוגים של עשבי תיבול, נבטים, אבוקדו ומנגו (לרול מתוק) או פפאיה (לרול חמצמץ יותר). מגלגלים בעטיפת אורז קטנה ומגישים כמנה ראשונה או כנשנוש במסיבה (אפשר גם לתת לכל אורח לגלגל את הרול שלו לבד). כדי לחשב את כמות החומרים הדרושה, הכפילו את הכמויות לפי חישוב של 3 רולים לכל סועד.
חומרים לרולים:
1 חבילה עטיפות אורז קטנים (בקוטר 1/2 15 ס"מ)
עלי בזיליקום (ללא הגבעולים)
עלי נענע (ללא הגבעולים)
עלי כוסברה (ללא הגבעולים) או עשב תיבול אחר
עלי רוקט עדינים וצעירים, ללא הגבעולים (לא חובה)
חבילה נבטי אספסת או נבטי צנונית
מנגו בינוני
אבוקדו קטן-בינוני
עלי חסה (לא חובה)
בצל ירוק פרוס לפיסות באורך 7 ס"מ (פיסה אחת לכל רול)
לווינגרט-לימון:
1 שן שום כתושה
1/4 כפית מלח
2 כפות מיץ לימון
1/4 כפית חרדל דיז'ון
1/2 כוס שמן זית כתית מעולה
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים לרוטב בצנצנת עם מכסה ומנערים. מניחים בצד.
- מסדרים את העלים בערימות על משטח עבודה.
- מסירים 1-2 ס"מ מהקצוות התחתונים של הנבטים.
- מקלפים את המנגו והאבוקדו ופורסים לפרוסות ברוחב 1/2 ס"מ (האורך אינו משנה). מטפטפים כמה טיפות מהרוטב על האבוקדו ועל פרוסות המנגו, כדי למנוע מהם להשחיר עד שמתחילים בגלגול הרולים.
- טובלים עטיפת אורז במים פושרים לכמה שניות בלבד (היא תתרכך לבד בהמשך). מניחים אותה על משטח עבודה נקי. מסדרים במרכז העטיפה 4 עלי נענע, 4 עלי כוסברה ו-2-1 עלי בזיליקום (תלוי בגודל). מכסים בעלי רוקט, אם משתמשים.
- מניחים על העלים פרוסת מנגו ופרוסת אבוקדו. אם רוצים, מוסיפים גם חתיכת עלה חסה. מטפטפים מעט הרוטב. מניחים מעל מעט נבטים. שימו לב: אין למלא את העטיפה בכמות גדולה, שכן היא עלולה להיקרע.
- מקפלים את החלק התחתון של עטיפת האורז מעל המילוי. מקפלים את הצדדים פנימה. מגלגלים מלמטה למעלה. לפני הסיבוב האחרון, משחילים חתיכת בצל ירוק (הוא יבלוט החוצה כמו זנב) ומגלגלים עד הסוף. חוזרים על הפעולה עם יתר העטיפות וחומרי המילוי.
- מכסים כל עלה מגולגל בצלחת או במגבת נקייה לחה, כדי שלא יתייבש. אם לא מגישים מיד, מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר עד 3 שעות לפני ההגשה. מגישים עם יתרת הרוטב, כמטבל לרולים.
רול עם עשבים, מנגו ואבוקדו בעטיפת אורז (צילום: אנטולי מיכאלו)
קציצות עוף ובורגול ברוטב רימונים ומייפל
המרכיבים (ל-8-10 קציצות גדולות):
1 כוס בורגול בינוני-גס מבושל
1/2 ק"ג חזה עוף טחון
2 שיני שום כתושות
1/2 כוס פטרוזיליה
1/4 כוס בצל אדום או רגיל קצוץ דק
1/2 1 כפות שמן זית כתית מעולה
לרוטב:
1/2 כוס תרכיז רימונים
1/2 כוס מים חמים
1/4 כוס סירופ מייפל אמיתי
אופן ההכנה:
- בורגול: שמים את הבורגול המוכן בסיר, יוצקים עליו 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה נוספת, מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-8-10 דקות עד שהבורגול מוכן. משאירים עם המכסה 10 דקות ומסננים אם יש צורך. מביאים לטמפרטורת החדר.
- מערבבים את כל החומרים לקציצות ויוצרים 8-10 קציצות. מחממים את השמן על אש בינונית ומטגנים עד שהקציצות משחימות משני הצדדים.
- מערבבים את כל החומרים לרוטב ויוצקים על הקציצות. מבשלים על אש בינונית- נמוכה למשך 15 דקות ומגישים.
קציצות עוף ובורגול ברוטב רימונים ומייפל (צילום: אנטולי מיכאלו)
עוגת מוקה שיש
המרכיבים (לתבנית סיר פלא בקוטר 26 ס"מ או תבנית אינגליש קייק):
2 כוסות קמח מלא 70%, מנופה או 1 כוס קמח מלא ו–1 כוס קמח לבן
1/2 1 כפיות אבקת אפייה
1/4 כפית מלח
1/2 כוס קפה חזק מ-2 כפיות קפה ו-1/2 כוס מים רותחים בטמפרטורת החדר
1 כוס שמן קנולה
1/2 1 כוסות סוכר דמררה או סוכר קנים (סוכר מוזהב אורגני)
3 ביצים
1 כפית תמצית וניל טהור
75 גרם שוקולד מריר, רצוי לפחות 60% מוצקי קקאו
לקישוט (לא חובה):
אבקת סוכר / קקאו מנופה / אבקת חרובים מנופה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.
- משמנים ומקמחים את התבנית. הופכים את התבנית ומנערים קלות להוצאת עודפי קמח.
- מנפים לקערה קמח, אבקת אפייה ומלח.
- טורפים במערבל שמן, סוכר, ביצים ותמצית וניל במהירות בינונית, עד לקבלת תערובת בהירה ואוורירית. מנמיכים את המהירות ומוסיפים את תערובת הקמח לסירוגין עם הקפה. מערבבים בכף עץ, אך לא טורפים.
- ממיסים את השוקולד בסיר כפול או בקערה מעל מים רותחים. מערבבים היטב עם 1/3 כוס מהבלילה.
- יוצקים מחצית מבלילת הקפה לתוך תבנית האפייה. יוצקים מעליה מחצית מתערובת השוקולד. מכסים ביתרת בלילת הקפה ומסיימים עם יתרת תערובת השוקולד. מעבירים בתוך הבלילה כף עץ הפוכה בתנועות זיג זג או בחצי עיגולים כדי ליצור דוגמת שיש.
- אופים בתנור החם כ- 50 דקות, או עד שקיסם שהוחדר למרכז העוגה יוצא נקי מוציאים ומצננים על רשת במשך 10 דקות. הופכים את העוגה על צלחת.
- אם רוצים, בוזקים על העוגה אבקת סוכר או קקאו או אבקת חרובים מנופה.
עוגת מוקה שיש (צילום: אנטולי מיכאלו)
שמפניה חמוציות ביתית
המרכיבים לתרכיז:
4 כוסות מיץ חמוציות
2 פרוסות עבות ג'ינג'ר טרי
2 כפות אגבה או סוכר קנים (סוכר מוזהב אורגני)
5 מסמרי ציפורן
1 כוס מים מוגזים או סודה
אופן ההכנה:
- מערבבים בסיר מיץ חמוציות, ג'ינג'ר, אגבה וציפורן ומביאים לרתיחה.
- מבשלים על אש בינונית-קטנה עד שהכמות מצטמצמת ל– 2 כוסות.
- מסננים ומסלקים את הג'ינג'ר והציפורן.
- יוצקים 1/4 כוס תרכיז לכל כוס. מוסיפים מים מוגזים או סודה. שותים מיד.
שמפניה חמוציות ביתית (צילום: אנטולי מיכאלו)
- מתוך הספר "בישול בריא בקלי קלות" מאת פיליס גלזר, שרואה אור בימים אלה, בחסות הרדוף