שתף קטע נבחר

נלחמים באנורקסיה: תרופות משלשלות - רק במרשם

משרד הבריאות החליט כי התרופות המשלשלות יימכרו רק באמצעות מרשם רופא. המטרה: להילחם בתופעה בה נערות אנורקסיות משתמשות בתרופות כדי לרדת במשקל. רוקח: "זה צעד פופוליסטי. מדובר בתופעה שולית"

האם הפתרון לאנורקסיה הוא במרשם רופא לתרופות משלשלות? במשרד הבריאות חושבים שכן. במטרה להילחם בתופעת הנערות הנוטלות תכשירים משלשלים כדי לרדת במשקל, החליט משרד הבריאות כי מכירתם תוגבל. בהנחיה שהפיץ אגף הרוקחות במשרד נכתב כי הוחלט לחייב מכירת תכשירים משלשלים באמצעות מרשם רופא בלבד "כיוון שקיים חשש לשימוש לרעה בתכשירים אלו, במיוחד על ידי צעירים ובני נוער".

 

מדובר בתרופות המכילות את החומרים סנה וביסקודיל ונמכרות תחת השמות לקסעדין, עצירות X ולקסיקל פורטה, שעלותן כ-17 שקלים לחפיסה. הודעה בנושא נשלחה ליצרני התרופות וההנחיה צפוייה להיכנס לתוקף בחודשים הקרובים.

 

נוטלות עד 150 כדורים משלשלים ביום

את ההמלצות החדשות קיבלה ועדה שמינה מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו. חברי הוועדה ציינו כי התרשמו "באופן מדאיג" משימוש לרעה בתרופות אלו וכי הצורך במרשם רופא עשוי להפחית את הצריכה הבלתי מבוקרת.

 

"הצורך בבקשת מרשם מהרופא תגרום לבקרה ומעקב על ידי הרופא המטפל, וכך יימנע שימוש בלתי מבוקר בתכשירים משלשלים", נכתב במכתב שהעביר אגף הרוקחות.

 

ח"כ ד"ר רחל אדטו, שהגישה הצעת חוק בנושא לפיה יש להגביל מכירת כדורים משלשלים לבני נוער מתחת גיל 24 ולחייב מכירה במרשם רופא, ברכה על המהלך. "בנות מנצלות את הכדורים הללו לצורך ירידה במשקל", אמרה אדטו ל-ynet. "חלק מתכשירים עלולים להיות ממכרים, דבר המהווה סיכון רפואי למשתמשים בהם. מומחים המטפלים בהפרעות אכילה דיווחו כי בשל השימוש החוזר, בחלק מהתכשירים יעילות הכדורים קטנה ובמקרים רבים בני נוער בוחרים ליטול יותר כדורים בכל פעם, כדי להגביר את יעילותם. כך נוצר מצב בו הם נוטלים עשרות כדורים מדי יום, ואף יותר מכך, דבר המסכן את בריאותם ואף את חייהם".

 

לדברי אדטו במסגרת היכרותה עם הנושא היא נפגשה עם בנות שעשו שימוש בכדורים במטרה לרזות. "ישנן בנות שנוטלות עד 150 משלשלים ליום. פגשתי באחת מהן במוסד לטיפול באנורקסיות שבו סיירתי. נטילת כדורים משלשלים היא דבר נפוץ מאוד בקרב בנות נוער, לצורך דיאטות. זה נותן להן, לדבריהן, תחושה 'שהבטן נדבקת לגב'".

 

הביקורת: הצורך במרשם יקשה על קשישים

אך לא כולם מרוצים מההגבלה הגורפת עליה החליט משרד הבריאות. חבר בארגון הרוקחות, למשל, חושב שההגבלה מיותרת. "תופעת ה'התמכרות' קיימת, אך היא בשוליים", הוא מסביר. "לצערי משרד הבריאות לא התייעץ בנושא עם ארגוני הרוקחות. חשוב לדעת שרוקחים לא נותנים יותר מקופסה, מקסימום שתיים, ומזהירים את הבנות האלו. לרוקחים הקהילתיים יש מספיק יושרה ואחריות כדי לא לנפק בכמויות גדולות את התרופות המשלשלות".

 

הרוקח מודה כי ישנה תופעה של בנות העוברות מבית מרקחת אחד לשני, וכך רוכשות מספר רב של חפיסות, אך מציין כי מכירה במרשם לא תמנע לדעתו שימוש לרעה בתרופות. "יש דרכים לעקוף את הנושא", הוא מסביר. "ניתן לקחת מרשם מהרופא, לסרוק אותו וכך לרכוש את התרופה במספר בתי מרקחת".

 

לדברי הרוקח ההנחיות החדשות לא רק שלא יסייעו לטיפול באותן בנות, אלא יקשו

על מי שרוצים לעשות שימוש בתרופה למטרה שלשמה היא נועדה. "זה צעד פופוליסטי", הוא אומר. "ההנחיות החדשות פשוט יקשו על אותם אנשים שנוטלים את התרופות הללו לשימוש האמיתי שלהם, כלומר קשישים או אנשים שנוטלים את התרופות עבור בדיקות כאלו ואחרות. בנוסף, אחד החומרים שימכרו במרשם הוא צמח בשם סנה, שנמכר בשווקים בשקים ולא ניתן לפקח עליו".

 

ח"כ אדטו נמצאת גם היא בין המבקרים על ההחלטה להטיל את ההגבלות על כלל האוכלוסייה. "אני לא רוצה שיקרה מצב בו קשישים, למשל, שנוטלים את התרופות הללו יצטרכו לרוץ לרופאים כדי לקבל מרשמים. אם רוצים שזה יהיה כלי עזר למלחמה באנורקסיה כדאי להתייחס רק לקבוצת הגיל הרלבנטית, ולא לכלל הציבור".  


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אנורקסיה. הנערות נוטלות עשרות משלשלים ביום
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים