ארה"ב שכנעה את ישראל: לאיראן ייקח עוד שנה
העיתון "ניו-יורק טיימס" דיווח כי הממשל האמריקני הציג לישראל מידע על בעיות טכניות נמשכות בתוכנית הגרעין האיראנית - דבר שמעכב אותה. "תזוזה איראנית" לעבר הפצצה תשאיר לארה"ב ולישראל די זמן לשקול את האופציה הצבאית
ממשל אובמה שיכנע את ישראל כי לאיראן ייקח שנה, ואולי אף יותר, להשלים את המירוץ שהיא מנהלת להשגת פצצה גרעינית ראשונה - כך דיווח הבוקר (יום ו') העיתון "ניו-יורק טיימס". על-פי הדיווח, הממשל האמריקני הציג בין היתר לישראל מידע על בעיות נמשכות בתוכנית הגרעין האיראנית, דבר המעכב את התקדמותה בפרויקט.
גורמים בבית הלבן אמרו לעיתון כי הם מאמינים שההערכה שהוצגה לישראל מקטינה את הסיכויים שהאחרונה תבצע מתקפת מנע על מתקני הגרעין האיראניים. "אנחנו סבורים שיש להם בערך עוד שנה. שנה זה פרק זמן ארוך מאוד", אמר יועצו הבכיר של הנשיא אובמה לענייני גרעין, ג'רי סימור.
ארה"ב וישראל חלוקות מזה תקופה ארוכה ביחס לשאלה מתי תגיע איראן אל "נקודת האל-חזור" וכמה זמן ייקח לה לייצר פצצה גרעינית מאותו רגע. בעוד קציני מודיעין ישראלים טוענים כי איראן תהיה מסוגלת לעשות שימוש במאגרי האורניום המועשר שלה ברמה נמוכה לטובת ייצור פצצה בהפרש של חודשים, האמריקנים סבורים כי מדובר בפרק זמן גדול יותר.
לישראל יהיה מספיק זמן לקבל החלטה
עוד נכתב בדיווח כי גורמים אמריקנים מאמינים שפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יכולים לאתר "תזוזה איראנית" לעבר הפצצה בתוך שבועות, ולהותיר לארה"ב ולישראל די זמן לשקול את האופציה הצבאית. לפי הדיווח, האיראנים נתקלים בבעיות טכניות בהעשרת האורניום - בעיות שלא ברור אם הן נגרמות מבלאי בצנטריפוגות, קשיים בהשגת רכיבים או בשל הפעילות המוגברת של המערב לחבל בפרויקט האיראני.
גורמים אמריקנים וישראלים, כך על-פי הדיווח, מאמינים כי גם אם איראן תבחר לגרש את פקחי סוכנות הגרעין - צעד שיעיד על כוונותיה הצבאיות בתחום הגרעין בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים - ייקח לה זמן ליצור אורניום ברמה הנדרשת לנשק גרעיני.
ישראל, כך על-פי הדיווח, הבהירה לארה"ב כי אם תבחר איראן בנתיב זה - היא תצא לפעולה צבאית ותעודד את ארה"ב להצטרף אליה.
גורמים נוספים הדגישו כי הם סבורים שמחיר הסנקציות שמטילים ארה"ב, האיחוד האירופי והאו"ם על איראן, ובמיוחד אלה המקשים על איראן לייבא תזקיקי נפט, יכול ליצור סדק בהנהגה האיראנית ולגרום לויכוח פנימי על עלויות הפיתוח הגרעיני לכלכלה האיראנית. "אנחנו מתחילים לראות מחלוקות בתוך המנהיגות האיראנית בשאלה הזו", אמר גורם בכיר בממשל.