הפלסטינים: אם הבנייה תחודש - נפרוש מהשיחות
שעות אחרי שקלינטון הכריזה על השקת משא ומתן ישיר "ללא תנאים" בין ישראל לפלסטינים, והביעה תקווה להסכם תוך שנה, הבהירו ברשות כי לא ימשיכו בשיחות אם ישראל תחדש הבנייה בהתנחלויות. בי-ם מתעקשים: "המשך ההקפאה לא על הפרק"
האופטימיות האמריקנית הייתה מוקדמת מדי? ההנהגה הפלסטינית הודיעה הלילה (שבת) כי היא מקבלת את הזמנת ארצות הברית להיכנס לשיחות ישירות עם ישראל, אך בכיריה התנו את ההתקדמות בשיחות בהמשך הקפאת הבנייה בהתנחלויות. מנגד, גורמים מדיניים בכירים בירושלים הבהירו כי המשך הקפאת הבנייה כלל אינו עומד על הפרק.
בתום ישיבת הוועד הפועל של אש"ף ברמאללה אמר הממונה על המשא ומתן מטעם הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, כי כל בנייה ישראלית חדשה על האדמות שהפלסטינים מעוניינים להקים עליהן את מדינתם תגרום לפלסטינים לסגת
מהשיחות. "אם ממשלת ישראל תחליט על מכרזים חדשים ב-26 בספטמבר, לא נוכל להמשיך בשיחות", הבהיר בהתייחס למועד שבו אמורה להסתיים הקפאת הבנייה.
גם בכיר אש"ף יאסר עבד-רבו הבהיר כי אם ישראל לא תפסיק לחלוטין את הבנייה באדמות הכבושות שבהן הפלסטינים שואפים להקים את מדינתם - הדבר יסכן את השיחות. הפלסטינים הבהירו כי כניסתם למשא ומתן נעשית על בסיס הודעת הקוורטט מאמש, ולא על בסיס הכרזת ארה"ב - אף שהוועד אמר כי הוא מקבל את הזמנת וושינגטון. בהודעת הקוורטט אין אזכור לשיחות בלי תנאים מוקדמים.
מהוועד הפועל נמסר עוד כי השיחות ייסובו סביב כל סוגיות הסדר הקבע ויושתתו בין השר על אי הכרת הרביעייה והקהילה הבינלאומית בסיפוח מזרח ירושלים.
ירושלים: יש החלטת ממשלה - ונעמוד בה
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הכריזה אמש כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, יגיעו לוושינגטון ב-1 בספטמבר לארוחת ערב עם נשיא ארה"ב ברק אובמה, נשיא מצרים חוסני מובארק ומלך ירדן עבדאללה השני. למחרת היא תארח את נתניהו ואבו מאזן לפגישה משולשת שבה יושקו השיחות הישירות.
קלינטון אמרה כי השיחות יתקיימו ללא תנאים מוקדמים, וכי ארה"ב מאמינה שאפשר להגיע להסדר בתוך שנה. במקביל פרסם גם הקוורטט, שבו חברים מלבד ארה"ב גם רוסיה, האו"ם והאיחוד האירופי, הודעה שבה קרא לחידוש השיחות ולסיומן בתוך שנה. בהודעה זו לא הייתה כאמור התייחסות לסוגייה של שיחות ללא תנאים מוקדמים.
ההתייחסות היחידה אמש של גורם אמריקני להקפאת הבנייה בהתנחלויות, הייתה מצד השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, שהשמיע הצהרה מעורפלת משהו: "עמדתנו בנוגע להתנחלויות ידועה ולא השתנתה. הבהרנו שהצדדים צריכים לייצר תנאים נוחים למשא ומתן. חשוב שמעשי הצדדים יסייעו למהלך ולא יפגעו בו", אמר.
אלא שגורמים מדיניים בכירים בירושלים הבהירו אמש ל-ynet כי המשך הקפאת הבנייה בהתנחלויות כלל אינו עומד על הפרק: "יש החלטת ממשלה - ונעמוד בה", הדגישו. בשביעייה יש רוב בראשות נתניהו התומך בסיום ההקפאה במועד המתוכנן, ורק שני שרים עשויים לתמוך בהארכתה - אהוד ברק ודן מרידור.
מחלוקות פנים פלסטיניות: "יותר גרוע מקמפ דיוויד"
ישיבת הוועד הפועל שהחלה אמש והסתיימה הלילה לא עברה ללא מחלוקות, ונשמעו בה גם קולות המתנגדים נחרצות לשיחות ישירות עם ישראל. גם ארגוני הסירוב לא המתינו זמן רב מדי, ופרסמו הודעות בגנות המשא ומתן.
חמאס דחתה את הקריאה למשא ומתן ישיר, ודובר הארגון, סמי אבו זוהרי, אמר כי מדובר בניסיון חדש לרמות את העם הפלסטיני. "העם הפלסטיני לא יהיה מחויב לתוצאות", הבהיר. גם בג'יהאד האסלאמי אמרו כי הדיון בוועד הפועל סביב השיחות הישירות הוא "כניעה לתכתיב אמריקני שנועד לשרת את האינטרס הישראלי".
בג'יהאד האסלאמי הבהירו כי "כל מה שייצא מהישיבה אינו מייצג את הקונצנזוס העממי והלאומי הפלסטיני, אלא רק את
האינטרס של קבוצה קטנה הגוזרת רווחים מהמשא ומתן והמשך הפילוג הפלסטיני".
גם חבר הפרלמנט הפלסטיני מוסטפא ברגותי, יו"ר תנועת "היוזמה הלאומית הפלסטינית", אמר כי המו"מ שאליו קראה קלינטון מסוכן יותר מזה שהתנהל בקמפ-דיוויד לפני כעשור, משום שהוא אינו מתבסס על הקפאת הבנייה בהתנחלויות ואין לו יסודות ברורים. "משא ומתן ללא התנאים המקובלים על הקהילה הבינלאומית והחוק הבינלאומי, משמעותו כישלון וניסיון לקעקע את היסודות שעליהם הושתת המשא ומתן המדיני עד כה".
Read this article in English