פרלמנט תלוי באוסטרליה: הכוח בידי הירוקים
האוסטרלים בחרו "פרלמנט תלוי", שבו אף מפלגה לא מחזיקה ברוב מכריע, לראשונה זה עשרות שנים. כעת מחזרות המפלגות הגדולות אחר המפלגה הירוקה שהפכה ללשון המאזניים. רון בן ישי עקב מקרוב אחר ההצבעה ואף פגש נציג מ"סיעת הפלאפל"
ראש ממשלת אוסטרליה, ג'וליה גילארד, נופפה בידה לפעילי מפלגתה שהתאמצו להריע לה, חייכה נוגות והכריזה: "העם אמר את דברו, אבל ייקח קצת זמן להבין מה הוא אמר". לגילארד אין זכויות יוצרים על משפט אלמותי זה, שנוסח לראשונה על ידי נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון. אבל אין ספק שהוא מתמצת בדייקנות את המבוי הסתום שאליו נקלעה המערכת הפוליטית במדינה.
בבחירות שנערכו אתמול (שבת) באוסטרליה לא זכתה אף מפלגה ברוב מכריע מתוך 150 המושבים בבית התחתון של הפרלמנט ומתוך 76 החברים בסנאט. אחרי ספירת 80 אחוזים מהקולות התברר שמפלגת הלייבור, בראשות גילארד, זכתה ב-70 מושבים בבית הנבחרים. המפלגה השמרנית-ליברלית, בראשות טוני אבוט, זכתה ב-72 מושבים וייתכן שבתום הספירה תזכה במושב נוסף. יתר המושבים נחלקו בין שלושה מועמדים עצמאים והמפלגה הירוקה.
גילארד ואבוט פתחו הבוקר בדיונים קדחתניים עם שלושה חברי פרלמנט עצמאים ועם המפלגה הירוקה בניסיון לזכות בתמיכתם להקמת ממשלה חדשה. שיטת הבחירות האוסטרלית לא מאפשרת הקמת קואליציה אלא מחייבת את מפלגת השלטון לממש את מצעהּ. לכן, במקרה של "פרלמנט תלוי", שבו לאף מפלגה אין רוב, יש רק שתי אפשרויות: להקים ממשלת מיעוט בתמיכת מפלגות קטנות - או להכריז על בחירות חדשות.
"השאלה שניצבת בפנינו היא זו: איזו מפלגה יכולה להקים ממשלה יותר יציבה ויותר יעילה?", אמרה גילארד בנאום אחרי הבחירות. ראש הממשלה מקווה לשמור על תפקידה באמצעות המפלגה הירוקה, שהפכה ללשון המאזניים. ואכן, נראה שהלייבור היא בעלת ברית טבעית למפלגת השלטון, מאחר שאבוט מטיל ספק בטענות מדענים לגבי שינויי האקלים ומסרב לפעול נגד פליטת גזי חממה.
טוני ווינדזור העצמאי אמר שבכוונתו להיפגש עם בוב קטר ורוב אוקשוט העצמאים אף הם כדי לנסות להקים חזית מאוחדת למשא ומתן עם אבוט וגילארד. "אנחנו זקוקים ליציבות ולשמירה על היציבות כדי שהממשלה תוכל לתפקד", אמר ווינדזור אך הדגיש שתמיכתו במי מהמועמדים אינה מובטחת. "ייתכן שנאלץ לשוב לקלפי".
גם להם יש פלאפל
זו הפעם הראשונה מאז 1943 שמתעוררים האוסטרלים ל"פרלמנט תלוי" ולא יודעים מי ינהיג את ממשלתם הבאה. המושלת הכללית, נציגת מלכת בריטניה באוסטרליה, היא זו שתבחר באחד המועמדים להרכיב את הממשלה, אך במצב הנוכחי לא ברור מי בעל הסיכויים הטובים. רבים מאזרחי המדינה כלל לא היו בחיים בפעם האחרונה שנרשמה תוצאה כזו, המוכרת היטב לבוחרים הישראלים.
במטה הבחירות של מלקולם טרנבול, מועמד מטעם המפלגה הליברלית, חגגו את העובדה שזכו ברוב, גם אם לא מכריע. "זה טוב מדי מכדי שזה יהיה נכון", אמרה ל-ynet פעילה ליברלית, בעוד היא ושאר אנשי המטה גמעו כוסיות שמפניה ובירה לסירוגין.
הממשלה בידיהם. הירוקים שנבחרו לפרלמנט (צילום: AFP)
השמחה הגיעה לשיאה כשטרנבול ובני משפחתו נכנסו למועדון הרוגבי המקומי אחרי סגירת הקלפיות. טרנבול נחשב בעבר למועמד להנהיג את הליברלים, אך אבוט חסם את דרכו כשניצח אותו בדיון על איכות הסביבה. טרנבול קרא לפעול נגד גזי החממה, ואבוט התעקש שהכלכלה חשובה יותר.
אבל לטרנבול לא היתה לדאוג כשהתמודד במחוז הבחירה העשיר. אחת הסיבות לכך היתה תמיכתו הגורפת בישראל ובקהילה היהודית. שלושה נציגי חב"ד ביקרו אותו לאחר זכייתו כדי לברך אותו, והם ציינו שיהודים רבים גם תרמו למסע הבחירות שלו.
"אני מצדד בישראל מפני שאני מאמין בה ובערכים שהיא מייצגת, שהם גם ערכיי" אמר טרנבול ל-ynet. "שתי המפלגות הגדולות באוסטרליה
תומכות בישראל ובנושא זה אין כמעט הבדל ביניהן. קווין ראד (ראש הממשלה שהודח השנה) סטה מהקו הזה כשגינה את ישראל (בפרשת הדרכונים המזוייפים ובפרשת המשט) אבל זו היתה סטייה שלא יהיה לה המשך".
ואכן, גם מייקל דאנבי, ציר בית הנבחרים היהודי ממפלגת הלייבור, הביע עמדה דומה. דאנבי סיפר ל-ynet כי ישנה קבוצה המונה כ-30 חברי בית הנבחרים משתי המפלגות התומכת בישראל ואשר הנמנים עליה מכנים עצמם "סיעת הפלאפל". עם זאת, עמדת הממשלה הבאה ביחס לישראל יכולה להשתנות. הירוקים הם למעשה למעשה חברי האגף השמאלי של הלייבור שפרשו מהמפלגה. עמדותיהם ביחס לסכסוך הישראלי-ערבי אינן נוטות לתמוך בממשלות בירושלים.