איך מסתירים 10,000 דונם של פאנלים סולאריים?
העיכוב בהקמת תחנת הכוח הסולארית באשלים אינו בהכרח עניין שלילי. עבור התושבים למשל, זו הזדמנות למזער נזקים. בין השאר הוחלט לבחון הקמת "שטח ירוק" שיסתיר את הנוף הסולארי העתידי, או להשתמש במי התחנה להשקיית זיתים
האם בקרוב "ייעטף" היישוב המדברי אשלים בעצים ושטחים ירוקים - כדי שתושביו לא יראו רק פאנלים סולאריים מהחלון? אם זה תלוי בתושבים, התשובה לכך חיובית. הרעיון הזה, לצד רעיונות נוספים – כמו למשל שימוש במים מתחנת הכוח העתידית לטובת השקיה - נבחנים ומקודמים בחודשים האחרונים ברצינות רבה על ידם.
מטרת היוזמות הללו, כמו גם של המגעים שהם מקיימים מול גורמי המקצוע בפרויקט תחנת הכוח היא אחת: למזער נזקים.
תחנת הכוח הסולארית הצפויה להיבנות בסמוך לאשלים נחשבת לפרויקט הסולארי הגדול והחשוב במדינת ישראל - שיספק כ-2.5 אחוזים ממשק החשמל - ולאחד הגדולים מסוגו בעולם.
11 חלופות נבחנו במקור על ידי המועצה הארצית לתיכנון ובנייה, עד שאותר השטח הדרוש לתחנה באשלים. השטח שנבחר לבסוף כולל כאמור שלושה מתחמים, שישרתו למעשה אשכול של שלוש תחנות סולאריות.
שטח A ממוקם מערבית לקיבוץ אשלים וצפונית לכביש 211; הוא יכלול 4,500 דונם של טכנולוגיה תרמו-סולארית בהספק של כ-110 מגהוואט. גם שטח B, הממוקם דרומית-מזרחית ליישוב יתבסס על טכנולוגיה זו.
השטח השלישי, המיועד לטכנולוגיה פוטו-וולטאית (PV), ימוקם מערבית לשטח A; הוא יתפרש על פני 1,000 דונם וייצר כ-30 מגהוואט.
ישתנה עד לבלי הכר. הנוף באשלים (צילום: יעל דראל)
במקום מדבר - פאנלים סולאריים
כבר חודשים רבים שהפרויקט הלאומי סופג עיכובים במכרז, אבל מבחינת תושבי האזור, כאמור, כלל לא בטוח שהעיכוב הזה מהווה בעיה.
בחודשים שחלפו מאז הוצג להם הפרויקט לראשונה, הם עסוקים בניסיון להבין מה תהיה ההשפעה הסביבתית של פרויקט הענק. במונחים של נוף, במיוחד עבור מי שביקשו לקבוע את ביתם במדבר, מדובר בשינוי דרמטי: 10,000 דונם של פאנלים סולארים שעתידים להתפרש על פני הקרקע החולית וכמעט להקיף את היישוב הקטנטן מכל עבריו.
היום (ב') מגיע לאזור שר התשתיות, עוזי לנדאו. הביקור הקצר שהוא מתכנן יכלול בעיקר תצפית על האזור ומפגש עם נציגי המועצה והתושבים - שצפויים לחלוק עימו את חששותיהם.
"זה פרויקט לאומי ואנחנו מברכים עליו ורוצים שהוא יקום, אבל חייבים לוודא שהתושבים לא נפגעים ממנו", הסביר אחד מוותיקי היישוב בשיחה עם ynet. בין החששות שהם מעלים ישנו גם קו מתח עליון שעובר בסמוך לפרויקט, חשש מפני רעש וזיהום אוויר שייפלטו מטורבינות התחנה וסוגיית הנוף - שעתיד להשתנות לבלי הכר.
בנסיון לברר איך כל זה ייראה במציאות, מצויים התושבים בחודשים האחרונים במגעים מתמשכים עם המועצה וחברת ענבל, האחראית על ניהול המכרז. "שיתוף הפעולה עם שני הגורמים הללו קיים לאורך כל הדרך והוא חשוב. אין לנו כוונה לצאת למאבק נגד המדינה, כי ברור שמדובר בפרויקט בעל חשיבות גדולה למשק".
המים מתחנת הכוח - להשקיית כרמי זיתים
חלק לא מבוטל מהתשובות הללו יימצא בתסקיר ההשפעה על הסביבה, שהעבודה עליו עומדת בימים אלה בפני סיום. התסקיר יוגש בשבועות הקרובים למשרד להגנת הסביבה.
בינתיים, עד שיינתנו תשובות ברורות, נבחנות מספר יוזמות יצירתיות. אחת האפשרויות היא כאמור הרעיון להקיף את אשלים ב"שטח ירוק", במטרה לטשטש את הנוף הטכנולוגי שעומד להשתקף מבתי היישוב.
ערן דורון, מנהל הפרויקטים של המועצה האזורית רמת הנגב והאחראי על פיתוח אנרגיה חלופית, מבהיר כי "רעיון השטח הירוק הועלה ונבחן. המטרה היא להפסיק לעסוק בפרויקט, ולהתחיל לעסוק בעצמנו. אין ספק שעומד להיות כאן אתגר אדריכלי".
רעיונות אחרים שנבחנים בימים אלה מבקשים גם לרתום את פרויקט הענק לטובת הישוב. כך למשל, 500,000 קוב מים הנחוצים מדי שנה לתפעול תחנת הכוח, יוזרמו לאזור בתשתית של חברת "מקורות" וייפלטו מהמערכת לאחר השימוש.
התושבים זיהו במכסת המים האדירה הזו אפשרות: "נבחנת האפשרות להשקות במים האלה את כרמי הזיתים של היישוב, ואופציה נוספת היא לעשות בהם שימוש לטובת פארק שיוקם באזור", מציין דורון.
בימים אלה, עומד המכרז של תחנת הכוח בפני שלבים סופיים. אם לא יהיו שינויים, תאריך היעד שנקבע עבור סיום המכרז של מתחם A הוא אוקטובר וכחודש לאר מכן אמור להיסגר המכרז עבור מתחם B. בפברואר 2011 אמור להיסגר גם המכרז של מתחם התחנה הפוטו וולטאית.