המטכ"ל של גלנט: "שינויים מקצה לקצה"
אחרי ההודעה על מינוי הרמטכ"ל, ממבט ב"מסמך גלנט" נראה שלא מעט מתוכנו התממש - ויש קצינים שטוענים כי אסור להזניח את הטיפול בפרשה. המטה הכללי בעידן החדש יכלול חילופי גברי בכל החזיתות. ואולי גם אלופה ראשונה
לאחר ההכרזה על זהות הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, יואב גלנט, נעלמה כמעט לגמרי מסדר היום הפרשה הכי מדוברת בשבועיים האחרונים - "מסמך גלנט", או "המסמך האסטרטגי" שהפך ל"מסמך המזויף". בעוד שהערכה היא שבסביבתו של הרמטכ"ל הנכנס ינסו להוריד פרופיל בעניין, יש קצינים שטוענים שחשוב מאוד לעסוק בו גם כעת, ואף רומזים כי ייתכן שיתגלו דברים שישפיעו על המטה הכללי הבא. לטענתם, עיון במסמך המקורי ביום ההכרזה על הרמטכ"ל החדש, מעלה כי לא מעט מתוכנו התממש במציאות.
הרמטכ"ל הבא - כל הדיווחים ב-ynet
- רמטכ"ל ראשון מהשייטת: "אוהב שטח וסמכותי". פרופיל
- אשכנזי בירך את גלנט וקרא לאלופים: הישארו
- "אשכנזי חבול, שוקל את צעדיו". ומי עוד יפרוש?
- השכנים במושב בירכו: גלנט יסתדר עם ה"נחשים"
"במסמך יש תכנית שעיקרה להחליש את מעמדו של הרמטכ"ל גבי אשכנזי, דבר שאכן התרחש באופן כה או אחר, עוד לפני שהפרשה התפוצצה", אמר גורם צבאי.
"כמובן שצצו לא מעט כותרות חיוביות על גלנט בתקשורת כפי שכתוב במסמך, גם ההצעות לצמצם את 'איום' המתמודדים האחרים בהצעות לתפקידים אחרים, זה משהו שנראה שקרה". עם זאת, הוא הודה כי חלק מהדברים במסמך לא הגיוניים או כתובים במעין קוד שקשה לפענח.
מנגד, אומרים קצינים שעקבו אחר הפרשה מראשיתה, כי באותה מידה ניתן לומר שהמסמך רק נועד לתת תחושה כאילו ידו של גלנט בתכנית אסטרטגית כדי להשחירו. "למשל", הדגימו, "מתיחות עם הרמטכ"ל על רקע עופרת יצוקה, זה לא עניין חדש, גם האפשרות שאחד המתמודדים האחרים ימונה לראש המוסד, היא קצת מתיימרת ולא בידיים של גלנט".
השמות והתפקידים הפתוחים
עוד לפני שהדיון במסמך יסתיים, יצטרך גלנט לבנות את המטה הכללי של צה"ל מודל 2011. אלוף בני גנץ צפוי לפרוש מצה"ל והשאלה המרכזית מי ימונה לסגן הרמטכ"ל. אמנם קיימת מתיחות בין גלנט לאלוף גדי אייזנקוט, אך אם זו תתפוגג, רבים הסיכויים כי אייזנקוט יעבור מלשכתו בצפת לקומה ה-14 בקריה. את מקומו, כך מעריכים בצה"ל, עשוי לתפוס אלוף פיקוד העורף יאיר גולן, שזוכה להערכה רבה.
ראש אגף המודיעין, אלוף עמוס ידלין, ממלא את תפקידו כבר כמעט שש שנים וצפוי לפרוש. המועמד המרכזי להחליפו הוא תא"ל אביב כוכבי, לשעבר ראש חטיבת המבצעים ומפקד אוגדת עזה. לפיקוד הדרום עשוי להגיע אלוף טל רוסו, ראש אגף המבצעים - ואת מקומו ימלא אחד מהתא"לים שממתינים למינוי.
בפיקוד מרכז יישאר אלוף אבי מזרחי, אלא אם ימונה לסגן רמטכ"ל או יפרוש במפתיע. גם אלוף גדי שמני, הנספח בארה"ב, ימתין לראות מה קורה בכסא הסגן, אחרת סיכוייו להישאר בצה"ל לאחר התפקיד הנוכחי - קטנים.
רשימת התא"לים שממתינה למינוי גדולה, מעבר לכוכבי, גם אייל אייזנברג (מפקד אוגדת עזה הנוכחי), יואל סטריק (מפקד אוגדת הגליל), יעקב עייש (בכיר באגף התכנון), יואב הר אבן (ראש מטה זרוע היבשה). גם ראש אגף התקשו"ב, אלוף עמי שפרן צפוי לפרוש וכן מפקד המכללות, אלוף גרשון הכהן, את התפקיד הזה עשוי גלנט לתת לתא"ל אורנה ברביבאי, כיום רמ"ט אגף כוח אדם, ובכך לעשות היסטוריה כאלופה הראשונה בצה"ל.
כמו כן, גם מפקד חיל הים, אלוף אלי מרום, הפרקליט הצבאי הראשי אלוף אבי מנדלביט ודובר צה"ל, תא"ל אבי בניהו, צפויים לסיים את תפקידיהם בשנה הבאה. קצינים בצה"ל אמרו היום כי בתוך כמה חודשים קשה יהיה להכיר את צמרת צה"ל. "אלה שינויים מקצה לקצה, ויש חשיבות אדירה לבנות נבחרת טובה", אמרו.
שאלה מסקרנת נודעת לגורלם של קצינים בכירים שפרשו בשנים האחרונות, כך למשל תא"ל משה (צ'יקו) תמיר , שהרמטכ"ל אשכנזי החליט כי לא ימשיך בצה"ל לאור פרשת הטרקטורון, כמו גם תא"ל עימאד פארס . על אף היכרותם הטובה גם גלנט, קלושים הסיכויים כי ישובו ללבוש מדים. עם זאת, לא מן הנמנע כי תא"ל (מיל') שמואל זכאי, לשעבר מפקד אוגדת עזה, ותא"ל (מיל') גל הירש , שפרש בעקבות מלחמת לבנון השנייה אחרי שהיה מפקד אוגדת הגליל - ייקראו לשוב לדגל.