בריטניה: שריפות וכשלי אבטחה במאגר הגרעיני
בדיקת אבטחת מאגר הגרעין הגדול בבריטניה חשפה ממצאים מבהילים: שריפות רבות, חשיפה למתכות מסוכנות, הזנחת חומרים רדיואקטיביים והצפות שגרמו נזק במיליונים. "היינו כחוט השערה מהתרחיש הגרוע מכל", הזהירו ארגונים סביבתיים
על סף פיצוץ? נהלי הבטיחות של מאגר הנשק הגרעיני הגדול ביותר בבריטניה עוברים בימים אלה בדיקה מדוקדקת, בעקבות דו"ח חדש החושף התנהלות לקויה שהביאה עד כה להצפות, שריפות וכשלי אבטחה באחד המקומות הרגישים בממלכה.
העיתון הבריטי "אובזרבר" דיווח אתמול (יום א') כי חקירת נהלי המתקן החלה לפני כחודש, בעקבות שריפה שפרצה באזור רגיש ביותר בבסיס אלדרמסטון שבברקשייר, בו מיוצרים ומוחזקים רוב ראשי הנפץ הגרעיניים של בריטניה.
האש הביאה לפינויים של תושבי האזור בו נמצא הבסיס, ולפציעתו של אחד מאנשי הצוות - אולם נראה כי התוצאה הייתה יכולה להיות חמורה הרבה יותר.
"נראה כי היינו כחוט השערה מהתרחיש הגרוע מכל", אמר ראש הארגון העצמאי "שירות המידע הגרעיני", פיטר ברט. לדבריו, השריפה עשוייה היתה להוביל ל"אפקט דומינו" במסגרתו חומרי הנפץ שבמתקן היו מציתים אלו את אלו.
מוסד הנשק הגרעיני (The Atomic Weapons Establishment - AWE), הגוף שמפעיל ובחן את בטיחות מאגר הנשק, מצא כי בעקבות האש, נוצר זיהום אזבסט בבסיס הצבאי. דוברת ה-AWE מסרה כי "דגימות מהאתר מצאו כמויות קטנות של אזבסט בקרבת אחד הבניינים שנשרפו". עם זאת, היא ציינה כי איש לא נפגע כתוצאה מזיהום האזבסט, שמטופל.
לפי מסמכי הדו"ח שפורסם, השריפה שאירעה בחודש שעבר הייתה אחת מני רבות בחמש השנים האחרונות, ובמשך כמה חודשים בשנת 2008 היתה סכנה כי אנשי הצוות במתקן נחשפו למתכת הרעילה בריליום, שעשוייה לגרום לנזקים חמורים בדלקת הנשימה ואף לגידולים בריאות. בנוסף, בדו"ח נחשף מקרה מדאיג ביותר, במהלכו הועברה ב-2008 מתכת רדיואקטיבית למשטרת לונדון, כדי לסייע בתרגיל "מודעות לקרינה", ובתומו - היא פשוט נשארה בידי המשטרה.
כמעט-תאונה ליד מפעל גרעיני
הדו"ח חושף עוד שלל מקרים מדאיגים במתקני ה-AWE, בהם, בין היתר הצפה באחד המפעלים בהם מורכבים ראשי הנפץ הגרעיניים שגרמה לנזק בשווי 5 מיליון לירות שטרלינג והשביתה את המפעל לתשעה חודשים ב-2007. במקרה אחר, מתקן נפץ המשמש בכלי נשק גרעיניים הושאר על אחת השידות במפעל, מחוץ לאזור המוגן.
אחת התקריות הדאיגות שנחשפו ארעה כשכלי רכב שנשא חומרי נפץ אל המפעל הגרעיני התנגש בינואר 2008 בכלי רכב אחר שיצא מהמפעל. למרבה המזל, נראה כי באף אחד מהמקרים לא נגרם נזק של ממש, ככל הידוע עד כה.
אולם בזאת לא מסתיימת חשיפת השלומיאליות: מסתבר שהרגלי רישום לקויים הובילו לקושי ניכר במעקב אחר השימוש בחומרי גלם, חלקם חומרים רדיואקטיביים.
ארגונים סביבתיים בבריטניה מנסים למנוע את הקמתו של מתקן מחקרי גדול באלדרמסטון, שאמור להפוך את המתקן הצבאי למוביל בעולם בייצור נשק תרמו-גרעיני. כעת, ספק רב אם החברה הבריטית תזכה לאישור להקים מתקן הנשק החדש, ששמו אמור להיות "הידרוס". בעקבות חשיפת הדו"ח בעיתונות הבריטית, מופעל לחץ רב להעמיק ולהרחיב את הדיונים על הקמת המתקן, בו אמור להיות שימוש בפלוטוניום, אך המתקן לעיבוד הפסולת הגרעינית שתיווצר אמור לקום רק בשנת 2030.