החטיפה והטבח במנילה: "המו"מ מוצה מהר מדי"
עופר רוזנמן, שמאחוריו עשרות שנות סיכול טרור, מעניק ציון נכשל לכוחות הביטחון הפיליפיניים: "אירוע בו נהרגים ונפצעים מרבית יושבי האוטובוס הוא כישלון מבצעי. היו צריכים ללמוד את הפרופיל האישיותי של החוטף". קו 300, גרסת המזרח הרחוק
"מוקדם מדי להעריך מה בדיוק התרחש באירוע חטיפת האוטובוס במנילה , אולם נראה כי שלב המשא-ומתן מוצה מהר מדי - ולפיכך אנו עדים לסיום לא קל של האירוע". כך אמר אמש (יום ב') ל-ynet עופר רוזנמן, ששירת בעבר בשב"כ ולאחר מכן ביחידת ה"גדעונים" של המשטרה העוסקת בסיכול ומניעת טרור במישור המבצעי ומודיעני.
רוזנמן, מייסד ובעלים של חברת "עילית אבטחה" המעניקה שירותי ייעוץ, הדרכה ואימון מאבטחים לגופים אזרחיים ומוסדיים, נעזר בנסיונו כדי לנתח את ההתרחשויות באירוע הדרמטי: "על פי התמונות, נראה שלאנשי היחידה המשתלטת לא היו האמצעים הרלוונטים לטיפול באירוע כזה".
עם זאת, לדבריו, "בשנים האחרונות עוברות יחידות משטרה באסיה שינוי תפיסתי". לתהליך זה שותפות חברות ישראליות, שיוצאות באופן תדיר למזרח הרחוק ומעניקות הכשרה ואימונים ליחידות צבא ומשטרה. "גם באסיה מבינים שהכשרה של יחידות משטרתיות, לנוכח האיומים המתגברים מבית ומחוץ, היא חשובה כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע".
לדבריו, לאירוע במנילה יש לא מעט קווי דמיון לפיגוע קו 300 המפורסם. "אז השתלטו ארבעה מחבלים חמושים על אוטובוס מלא אנשים. הם יצאו למשימת התאבדות מבחינתם. אבל האירוע הסתיים בדרך אחרת מבחינת בני הערובה - רק הרוגה אחת, והשתלטות על המחבלים".
"אירוע בו נהרגים ונפצעים מרבית יושבי האוטובוס הוא כישלון מבצעי", הוא מסכם את האירוע הנוכחי. "מדובר בשוטר המוכר לרשיות המדינה.
ניתן היה ללמוד את הפרופיל האישיותי שלו, ניתן היה להפעיל עליו לחץ פסיכולוגי - מה שלא קורה עם מחבלים שאין לנו בשלב הראשוני מידע אודות מאפייני האישיות שלהם".
"מקריאה ולמידה של המאפיינים הראשונים, אני סבור שהיה פה כשלון מבצעי", הוא מוסיף. "ניתן היה לנטרלו באופן מהיר, עם מספר נפגעים קטן יותר. באירועים כאלו ניתן להכיל פגיעה מינורית, אולם פגיעה רחבה בחפים מפשע תביא את המשטרה הפילפינית לבדק בית רציני יותר, לגבי אופן ושיטת ההפעלה של מערך הטיפול באירוע בו מעורבים בני ערובה וחמושים".