עולם הבירה: נכון או לא נכון
האם תמיד צריך להגיש בירה קרה? האם בירה מחבית טעימה יותר? האם בירה כהה חזקה יותר מבירה בהירה? בכל מה שקשור למשקה הכי פופולרי בפאב, יש כמה דברים שכדאי לדעת
בירה מחבית תמיד טובה יותר מבירה מבקבוק
לא נכון
תהליך הפסטור, שנועד להאריך את חיי המדף של הבירה, נוטה לפגוע בטעמה. בדרך כלל, הבירה שמשווקת בחבית עוברת תהליך פסטור קצר יותר לעומת הבירה שמשווקת בבקבוקים - ולכן עדיפה בטעמה. עם זאת, יש בירות (בלגיות בעיקר) המשווקות בבקבוק שלא עוברות תהליך של פסטור, בעוד שגרסת החבית שלהן כן עוברת תהליך פסטור. במקרה כזה דווקא גרסת הבקבוק תהיה עדיפה על גרסת החבית של אותה הבירה.
בירה לאגר תמיד בהירה
לא נכון
בירות לאגר ובירות אייל (Ale) נבדלות אחת מרעותה בסוג השמרים בהם נעשה שימוש בעת התסיסה. צבע הבירה נקבע על ידי תערובת גרעיני הלתת שמהם מופקת הבירה. ישנם לאגרים בהירים, אך גם לאגרים כהים - כגון קרושוביצה, סארופראמן, בקס דארק וגולדסטאר בלאק רוסט.
בירה משמינה
לא נכון
בירה מכילה בממוצע כ-45 קלוריות ל-100 מ"ל (כ-140 קלוריות לבקבוק של שליש ליטר). לשם השוואה, יין מכיל כ-80 קלוריות ל-100 מ"ל, מיץ תפוזים טרי - כ-45 קלוריות וחלב - כ-57 קלוריות. אולם כמו בכל משקה או מאכל אחר, צריכה מוגזמת של בירה תביא להשמנה.
בירה היא משקה אלכוהולי בריא
נכון
בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים הטוענים כי לצריכה מתונה של בירה יש השפעה חיובית על בריאות האדם. על פי מחקרים אלה, צריכה מתונה של בירה, כ-330 מ"ל ליום, עוזרת לחזק את המערכת החיסונית, מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת ואף לסוגים מסוימים של סרטן. הבירה עשירה בוויטמינים מקבוצת B, בחומרים נוגדי חמצון ובמינרלים. הדגש הוא על צריכה מתונה וקבועה של בירה. צריכה עודפת מבטלת את היתרונות שבשתייה ואף מסוכנת.
בהירה וקלה? (צילום: jupiter)
בירה תמיד מרה
לא נכון
ישנם סגנונות בירה מרים וישנם סגנונות בירה שאינם מרים, או עם מרירות נמוכה, כגון קריק, בראון אייל וחיטה. המרכיב בבירה התורם למרירות הוא הכְּשׁוּת. לעומת מרירות הכשות, הלֶתֶת, המהווה בסיס לבירה, הוא מתוק. הוספת הכשות באה, בין היתר, לאזן את מתיקות הלתת. ככל שכמות הכשות בבירה גדולה יותר כך הבירה מרה יותר.
הכי כדאי לשתות בירה כשהיא קרה
לא נכון
לכל בירה יש את טמפרטורת ההגשה המתאימה לה. ככל שנרצה ליהנות יותר מהבְּשֹׂמֶת (ארומה) של הבירה נשתה את הבירה בטמפרטורה גבוהה יותר. בירות מוגזות יותר יוגשו לרוב בטמפרטורה נמוכה יותר. באופן כללי אפשר לומר כי את רוב הבירות הבלגיות מומלץ לשתות בטמפרטורה של כ-12 מעלות ואילו את הלאגרים הבהירים מומלץ לשתות בטמפרטורה נמוכה של כ-4 מעלות.
בירות כהות חזקות יותר באלכוהול מאשר בירות בהירות
לא נכון
אין קשר בין צבע הבירה לרמת האלכוהול. רמת האלכוהול בבירה נקבעת על פי כמות הסוכרים לפני התסיסה וכמות הסוכרים בסוף תהליך התסיסה, שהיא, למעשה, הפיכת הסוכרים לאלכוהול על ידי השמרים. בירות הסטאוט הכהות, כגון גינס ומרפי'ז, הן חלשות באלכוהול ואילו בירות הטריפל הבלגיות הבהירות חזקות מאוד באלכוהול, עד 10%.
כשמוזגים לך כוס בירה עם קצף מרמים אותך
לא נכון
הבירה היא משקה עדין הנתון לסכנת חמצון. שכבת הקצף מעל הבירה, המורכבת בעיקר מפחמן דו חמצני, משמשת כמעין שמיכה שמגינה על הבירה מחמצון. מאמצים רבים מושקעים במעבדות מבשלות הבירה על מנת להבטיח ראש קצף סמיך ויציב.
עם הרבה קצף? (צילום: AFP)
לכל הבירות אותו טעם
לא נכון
מבחר הטעמים בעולם הבירה הוא רחב ביותר. ישנם עשרות סגנונות שונים של בירה שנבדלים זה מזה בטעם, בצבע, ברמת האלכוהול ובבשומת. רוב הבירות המיוצרות בעולם, מבחינת כמויות ייצור, הן לאגרים בהירים, אותם ניתן למצוא בכל חנות. אולם קיימים גם מותגים רבים בעלי מבחר טעמים עשיר. שוקולד מריר, קפה, ציפורן, בננה, שזיפים, דבש, פירות יער וליקריץ הם חלק קטן מאוד מהטעמים אותם ניתן למצוא בבירה.
בירה מקולקלת אינה מזיקה לבריאות
נכון
עקב היותה של הבירה משקה בעל חומציות גבוהה ועשיר בפחמן דו חמצני, הסיכוי להימצאות חיידקים פתוגניים המזיקים לגוף האדם הוא קטן. הקלקול בבירה מתייחס לטעמי לוואי שונים הנוצרים בבירה כתוצאה מהתרבות של אורגניזמים שונים שאינם שמרי הבירה, או משמירה של הבירה בתנאים לא ראויים. בירה "מקולקלת" תהיה לרוב בעלת טעם רע שיעיד מייד על הקלקול.
לא ניתן ליישן בירה
לא נכון
ישנם סוגי בירה שונים אותם ניתן ליישן. בדרך כלל אלה בירות כהות וחזקות באלכוהול. מספר יצרנים ממליצים ליישן את הבירה עד 15 שנה. טעמה של הבירה מתפתח עם הזמן ומשתנה משנה לשנה. ככל שהבירה מבוגרת יותר מודגשים בה טעמי הדבש והפירות "החומים". את הבירה רצוי ליישן בעמידה ובטמפרטורה של כ-16 מעלות.
בירה תמיד ארוזה בפחית או בקבוק עם פקק מתכת מעוך
לא נכון
כיום נפוצים בשוק בקבוקי בירה בנפחים של 750 מ"ל עם פקק שעם. בבקבוקים אלה הושקעו מאמצים רבים לשוות להם מראה מהודר. חלק מהבקבוקים מגיעים במארזי מתכת המוכרים מעולם הוויסקי.
יש חשיבות להגיש בירה בכוס "שלה"
נכון
בעיצוב כוסות הבירה הושקעה מחשבה רבה על מנת להעצים את הדרך בה תרגישו את טעם ובשומת הבירה. בנוסף נלקח גם בחשבון מראה הבירה. בירות ארומטיות יוגשו בכוסות בעלות פתח רחב המאפשר ליהנות מהבשומת. בירות בהן ירצו להדגיש את ראש הקצף יוגשו בכוסות בעלות "מותניים" צרים שיתמכו בתחתיתו של ראש הקצף. בירות בהירות וצלולות יוגשו בכוסות ארוכות להדגשה של הצבע והמראה.
יש להקפיד במצוות בייצור בירה כשרה
נכון
ככל מוצר מזון או משקה אחר, בירה זקוקה להשגחת רב על מנת להיחשב כשרה. אולם, שלא כמו ביין, בירה שיוצרה על ידי מי שאינו יהודי שומר מסורת אינה נחשבת ללא כשרה או לנסך. אין כאן גם נושא של "בישול" מכשיר. הסוגיה הבעייתית היחידה בכשרות הבירה היא איסור "חדש" של הדגן ממנו היא עשויה. זו הלכה שקשורה לזמני הזריעה של הדגנים. ברוב המקרים הבירה עשויה מחומרים טבעיים בלבד שמקורם מן הצומח.
בירה כשרה למהדרין (צילום: AFP)