אין כמו הטעמים של יפו
בין ערבים ליהודים ובין ישן לחדש, התפתחה ביפו סצינה קולינרית לא רעה בכלל. אבל זה לא שווה אם לא טורחים להכיר את מי שמאחורי האוכל. הנה כמה נקודות שבהן תמצאו אוכל טרי שעושים אנשים טובים
אתם מכירים את יפו, העיר שמחוברת לתל אביב, זו שנוסעים אליה כדי לבקר בטברנה נחמדה או לאכול פיתה בייגל במאפייה המפורסמת שאפילו לא צריך להזכיר את שמה. אבל יש מקומות נוספים בעיר העתיקה הזו שמספרת סיפור היסטורי מרתק וברחובותיה טמונים סודות ישנים, מקומות שמעניקים את האפשרות להכיר את האנשים שמאחורי האוכל, לראות איך הם קולים את הפיצוחים שתקנו לשבת, מה הם שמים במאפה וכמה אהבה הם משקיעים בפיתה שאח"כ תנגבו איתה חומוס חם.
עכשיו יש לכם שתי הזדמנויות מיוחדות לביקור בעיר, הראשונה היא פסטיבל נמל יפו לאוכל ומוזיקה אותנטיים, שמתקיים בימים אלה (25-24 באוגוסט, החל מהשעה 18:00), ומאפשר לכם להכיר את החומוסיות והמסעדות האתניות, לבקר בשוק שמני הזית והתבלינים ולהאזין לשורת אומנים מובילים שיתארחו על במה מרכזית. הזדמנות נוספת היא הסיורים של "עמותת התיירות של תל אביב-יפו", בהדרכתה של רעות בירן. אלו נותנים הצצה אל מאחורי הקלעים של הכנת מטעמים מוכרים ומיוחדים, וכמובן מאפשרים טעימות. בירן תוביל אתכם בין סמטאות, תספר לכם מסיפורי המקום ותכיר לכם את המקומות הקטנים שקל לפספס, וכל כך חבל להפסיד.
מה אוכלים?
פיצוחי אלברט אברהם
מה הסיפור: חנות קטנה וריחנית, הקלייה ידנית ונעשית במקום, נחמד לראות איך הופכים כל כמה דקות את אלפי הגרעינים. השיווק הוא בעיקר לסיטונאים, אבל בימי שישי מוזמנים גם יחידים לקנות וליהנות מ-30 סוגי פיצוחים וכל מיני המצאות הבית כמו זרעי כוסברה מקורמלים, גלעיני משמש, סוגי שקדים שונים, פיסטוקים ועוד.
מה שווה: אם מצאתם פיסטוק סגור אתם יכולים להחזיר ויחליפו לכם לאחד פתוח.
כתובת: פנחס בן יאיר 5 (מול פרג'י מאכלים טריפוליטאים)
מתי: שישי 6:00-17:00
טלפון: 052-3340234
מתחייבים על פיצוחים פתוחים (צילום: איוי לרר)
בורקס ליאון
מה הסיפור: הכל התחיל עם סבתא ג'ולי שעלתה לארץ בשנת 1948. העיסוק בבצק הפילו הבולגרי, הביקוש של הטועמים לעוד מוצרים והצורך בפרנסה הביא אותה לפתוח עסק בתחום הבורקס. כשעלה הביקוש צירפה אליה אליה את בנה ליאון, וזה הפך את המקום למוסד עוד בחייו. לפני 6 שנים נפטר ליאון ועכשיו אלי ואברהם, הבנים, הם האחראים למקום.
מה שווה: הסיפור על שומן הטרנס והמילוי הלא טבעי מרתיעים רבים מאכילת בורקס, אבל משום שכאן משתמשים בבצק פילו, שמן קנולה במקום מרגרינה, ואת המילוי עושים במקום מכל מיני גבינות ותוספות טבעיות, אפשר לומר שזה בורקס (כמעט) בריא.
כתובת: עולי ציון 17
מתי: א-ה 5:00-17:00; שישי 5:00-16:00
טלפון: 03-6833123
המורשת של סבתא, הבורקס של לאון (צילום: איוי לרר)
חומוס אבו חסן (עלי קרוואן)
מה הסיפור: טוב, אתם לא באמת צריכים סיפורים והסברים. קשה למצוא אנשים, גם כאלו שלא אוהבים חומוס, שלא מכירים את השם. בשעה 12:00 המקום מלא באנשים עד אפס מקום, השולחנות עמוסים באוכלים שהושבו איפה שפנוי. חומוס, פול, מסבחה - אי אפשר לטעות, ויש שגידו להתחרות, בטעם. המקום? רק מוסיף.
מה שווה: הכל.
כתובת: הדולפין 1
מתי: כל יום עד השעות 14:00-15:00
טלפון: 03-6828255
מאפיית עטייה
מה הסיפור: איך עושים פיתה? נשמע לא מסובך במיוחד, אבל איך עושים 2,000 פיתות ביום או 400 בבת-אחת, ועוד כאלו שמגיעות היישר לחומוסיית אבו חסן כדי להתנגב בחומוס?
מה שווה: חוץ מהמאפים הלוהטים? בקשו לראות את מכונת הפיתות בפעולה, פיתות חמות נזרקות לסלסלות ועוברות תהליך קירור שמזכיר מסלול של מירוץ מכוניות שעובר לכם מעל הראש. הצוות המקסים יסביר על כל מאפה, איך הוא נעשה, ואולי גם יתנו לכם לשפוך קמח למערבל הענק.
כתובת: יפת 39
מתי: 6:00-21:00
טלפון: 03-6814616
בכל שנייה פיתה חדשה נולדת (צילום: איוי לרר)
פטיסרי נפוליאון
מה הסיפור: אם אחרי סיור בכיכר קדומים מתחשק לכם אספרסו ומשהו מתוק שיעורר אתכם, בית הקפה הקטנטן של הקונדיטור לירן גרודה מתאים בדיוק. חוץ מהמאפים המתוקים, תוכלו לשבת בחוץ, להשקיף על התיירים המסתובבים ומקשקשים בשפות זרות ולחלום לרגע שאתם בכלל באיזו עיירת קיט אירופאית.
מה שווה: הנוף, המתוק, הקפה והאווירה.
כתובת: כיכר קדומים 15 (סמוך למוזיאון אילנה גור)
מתי: א'-שבת: 07:00-23:00
טלפון: 077-4030258
מה אוכלים?
חומוס אבו מרוואן
בתהליך הכנת החומוס משתמשים באבקת האפייה על מנת להלבין את החומוס. הסוד וגולת הכותרת בהכנת חומוס טוב באמת, על פי מרוואן, הוא בבחירת גרגירים טובים ובתהליך הטחינה שלהם. מרוואן נוהג להתאים את החומוס שלו לעונות השנה המתחלפות ולחיך הישראלי המעודן: בחורף הוא מבשל חומוס סמיך ובקיץ הוא דואג לדלל אותו.
המרכיבים (ל-4 אנשים):
300 גרם גרגרי חומוס לאחר השרייה של 12 שעות במים
1/2 כפית אבקת אפייה
150 גרם טחינה גולמית
1 כוס מים
שום לפי הטעם
מלח לפי הטעם
לימון
שמן זית
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את גרגירי החומוס.
- ממלאים סיר במים עד לכיסוי הגרגירים בכ-2-3 ס"מ. מבשלים עד שהמים רותחים ומוסיפים חצי כפית אבקת אפייה.
- מבשלים את הגרגירים עד שהם רכים לחלוטין, מכבים את האש ומשרים את גרגירי החומוס במיץ ובנוזלים בהם בושלו.
- אחרי שהגרגירים מצטננים, מכניסים למקרר עד לקירור מוחלט.
- מערבבים בבלנדר את הגרגירים יחד עם הטחינה, מוסיפים מלח, לימון, קצת שום, מים ושמן זית.
מלאבי
באדיבות "גלידת אנדרי"
המרכיבים (ל-5 אנשים):
3/4 ליטר חלב
1/4 מיכל שמנת מתוקה
100 גרם עמילן תירס שמומס בכוס חלב
100 גרם סוכר
כפית תמצית וניל
כפית מי ורדים
אופן ההכנה:
- מרתיחים את 3/4 ליטר החלב עם השמנת, כשהנוזלים רותחים מנמיכים את האש.
- ממיסים את העמילן המומס ומערבבים.
- מוסיפים את הסוכר, תמצית הוניל ומי הורדים ומערבבים עד לקבלת תמיסה סמיכה.
- ממשיכים לבשל כ-5 דקות.
(צילום: אייל קרן)