כאב בעקב: איך מטפלים בדורבן?
הוא עלול להיווצר בשל פלטפוס, עודף משקל או נעליים לא מתאימות, ולגרום לכאב באזור הקרסול. אז איך ניתן לטפל בדורבן, אותה בליטה גרמית שמתפתחת בעקב?
במצב רגיל מצליחה המערכת החיסונית לתקן את אותם קרעים מיקרוסקופיים, אך במקרים רבים יכולת הריפוי העצמי של הגוף לא מספיקה להדביק את קצב הפירוק של הקולגן ולתקן אותם, מה שעלול לגרום לדורבן. כמו כן, ניסיונות של הגוף להצמיד רקמה זו לעצם יוצרים פעמים רבות "זיז גרמי", אותו רואים בדרך כלל בצילומי רנטגן של העקב.
היווצרות הדורבן גורמת לכאבים המופיעים בעיקר בזמן דריכה והליכה. תחושת הכאב מופיעה לרוב לאחר פעילות פיזית או בדריכה הראשונה לאחר מנוחה. עוצמת הכאב נעה מבינונית עד קשה, ויכולה להגיע לכדי קושי ניכר בהליכה ואף לצליעה. ללא טיפול מתאים עלולה הבעיה להפוך לכרונית ולגרום לפגיעה תפקודית משמעותית.
מהם הגורמים לדורבן?
- הפרעה גרמית של כף הרגל: פלטפוס (כף רגל שטוחה מדי) או קשת גבוהה מדי יוצרים בעיה בספיגת זעזועים בזמן ריצה או הליכה, שגורמת לרקמות הקולגן בכרית כף הרגל להיות מתוחות מדי, דבר היוצר מיקרו קרעים.
- ספורטאים עם עודף משקל: ספורטאים ואתלטים בעלי עודף משקל יוצרים לחץ רב ומיקרו קרעים באזור הפלאנטרי בזמן פעילות גופנית.
- הנעלה לא מתאימה: נעליים עם סוליה דקה מדי, נעליים ללא בולמי זעזועים, נעלי עקב גבוהות או נעליים גבוהות, גורמות לקיצור של גיד האכילס וכתוצאה מכך למתיחה של האזור הפלאנטרי.
- אנשים סביב גיל 48 (גיל העמידה): מבנה עקב כף הרגל מותאם לבלימת זעזועים ומניעת שחיקה ולכן העור בסוליית כף הרגל הוא עבה יותר מהעור במקומות אחרים בגוף. עקב תהליכי שחיקה טבעיים של הגוף עובי שכבות השומן התת עורי בגוף יורד, וירידה זו מתרחשת גם בעקב.
כיצד מאבחנים דורבן?
האבחון מתבצע על ידי שילוב של מספר סימנים וסימפטומים. בדרך כלל המטופל ידווח על כאבים באזור הקרסול בהליכה, ולאחר מנוחה ממושכת שגורמת לנפיחות קלה באזור. לעיתים ניתן יהיה להבחין בקיצור של גיד האכילס ובהגבלה בכיפוף של כף הרגל לכיוון הרגל עצמה. לרוב בצילום רנטגן, MRI או אולטראסאונד ניתן יהיה לראות את הזיז ולאשר סופית את האבחנה.
לרוב חשים בכאב מהדורבן גם לאחר מנוחה ממושכת (צילום: index open)
כיצד מטפלים בדורבן?
הטיפול בדורבן הינו טיפול משולב הנפרש למספר שלבים:
- השלב הראשוני: בשלב זה ההמלצה היא לנוח, להפחית במשקל ולהפחית בעומס על כף הרגל בזמן פעילות גופנית (אפשר להמשיך לבצע פעילות גופנית בשכיבה או בישיבה - אך לא בעמידה). יש צורך בנעילת מדרס אורטופדי או תמיכת סיליקון לעקב עם נעל מתאימה.
- השלב השני: במידה ועדיין ישנם כאבים מומלץ להתחיל בפיזיותרפיה, פעם עד פעמיים בשבוע למשך ארבעה עד שישה שבועות, ובטיפול בעזרת גלי הלם (גלי קול).
- השלב השלישי: במידה והכאב חזק מאוד ניתן להוסיף טיפול תרופתי אנטי דלקתי (NSAID) ובמקרים חמורים יותר הרופא יפנה את המטופל לקבלת זריקת סטרואידים לאזור. במקרים חריגים, ולאחר שכשלו הניסיונות לרפא את הדורבן באמצעות שלל הטיפולים הללו, יש לשקול ניתוח להסרת הדורבן. כמובן שניתוח צריך להיעשות בהמלצת ובפיקוח רופא.
האבחנה והטיפול הסיני
הרפואה הסינית מאבחנת את הדורבן על פי מיקומו, דרך התהוותו, וביטויו במטופל. לכן, אציג בכתבה זו שתי אבחנות נפוצות הקשורות לאותה בעיה:
- חסר יין הכליות עם סטגנצית דם: אבחנה זו נעשית לרוב במטופלים מבוגרים, מאחר והופעת הדורבן היא בכף הרגל, שנחשב לאזור השליטה בכליות. בנוסף, לאנשים מבוגרים יש ירידה ברקמת השומן בגוף בכלל ובכף הרגל בפרט (הכוונה בחסר יין היא מחסור ב"חומר"). תהליך זה יוצר נוקשות (חוסר אלסטיות) באזור כף הרגל וכתוצאה מכך עלול להיווצר הדורבן. ביטויו של הדורבן הוא כאב חזק וממוקד, שנחשב ברפואה הסינית כחסימה בתנועת הדם.
- חסר דם בכבד/כיס המרה וסטגנציה של צ'י ודם: אבחנה זו נפוצה במטופלים צעירים שעוסקים בספורט, דוגמת הליכה או ריצה, בצורה לא קבועה. לרוב מטופלים אלו ילכו עם "נעלי אצבע" או נעלי עקב. במטופלים אלו יזהה המטפל חוסר גמישות ואף נוקשות בגיד האכילס או ברצועות התומכות של כף הרגל, שנמצאים בשליטת הכבד וכיס המרה. אבחנה זו מעידה על חסר דם. הכאב במקרה זה יהיה קל יותר ויהווה ביטוי לחסימה בתנועת הצ'י ודם.
הטיפול על פי הרפואה הסינית
הטיפול הסיני ישלב מספר דרכי פעולה, וכמובן ייגזר מהאבחנה. לרוב לאחר האבחון ייערך טיפול בדיקור סיני מקומי, להנעת הצ'י והדם והרגעת הכאב, ודיקור סיסטמי, לחיזוק דם הכבד/יין הכליות או כל אבחנה אחרת. בנוסף, תינתן פורמולה המשלבת סוגים שונים של צמחי מרפא שיטפלו בבעיה בצורה שורשית, על מנת למנוע את חזרתה בעתיד.
בנוסף לטיפול הסיני לרוב ימליץ המטפל על סדרת טיפולים בפיזיותרפיה, שיסייעו להגמיש את הגידים והרצועות באזור.
הכותב הוא מומחה ברפואה סינית ומרצה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים