שתף קטע נבחר

 
צילום: אורן אהרוני ואנטולי שפרן

היסטוריה בסעודיה: מדליה נשית ראשונה

דלמה מטבקאני, שיצאה באופן פרטי לאולימפיאדת הנוער, זכתה בתחרות רכיבת סוסים ועוררה סערה במדינה האסייתית

היסטוריה מעט מוזרה נרשמה אתמול (ג') באולימפיאדת הנוער בסינגפור - המתמודדת הראשונה אי פעם מסעודיה זכתה במדליית ארד הראשונה אי פעם למתחרה מהמדינה האסייתית, וזאת כשהיא כלל לא מייצגת את סעודיה.

 

 

כן, הבנתם נכון. סעודיה, שאינה שולחת ספורטאיות לייצגה באולימפיאדה, היתה נתונה מצד אחד ללחץ מצד הוועד האולימפי - לחץ שמופעל על כל מדינה - לשלוח לפחות ספורטאית אחת במשלחת. מצד שני נהנו הסעודים מרצונה של רוכבת הסוסים, דלמה מטבקאני, לצאת למשחקים.


דלמה מטבקאני בסינגפור. מתאמנת בכלל באיסטנבול (צילום: AFP)

 

הבעיה של מטבקאני היתה כי החוק בסעודיה אוסר על נשים לייצג את המדינה במשחקים האולימפיים. מטבקאני, 18, שבכלל מתאמנת באיסטנבול ברכיבת סוסים, רצתה מאד לצאת למשחקים ולבסוף ניצלה את הזמנת הוועד האולימפי והחליטה לצאת "באופן פרטי" כשהבהירה שאינה מייצגת את סעודיה במשחקים.

 

והנה, היא הצליחה במשחקים מעל למשוער. לאחר הופעה טובה היא זכתה במדליית ארד, כשמקדימות אותה המתמודדות מאורוגוואי וקולומביה. באופן טבעי מיהרו המנהלים לברך. כך, למשל, מנכ"ל הוועד האולימפי של אסיה, הכווייתי חסן מוסלם, אמר בעקבות הישגה: "אנו שמחים קודם כל על השתתפותה ואחר כך על התוצאה שלה. השקענו מאמץ רב בעשור האחרון בשילוב נשים".

 

אלא שדברים אלה אינם יכולים לעודד את דלמה מטבקאני. במיוחד, כשהוועד האולימפי מאיים להרחיק את סעודיה מלונדון 2012, אם תמשיך לאסור את שילובן של נשים במשחקים. מטבקאני, שמקפידה להתחרות עם כיסוי ראש ולבוש צנוע בהתאם למסורת האיסלאמית, זעמה על הלחצים. גם הייחוס המשפחתי והעובדה שאימה, ארווה, חברה בהתאחדות הרכיבה הסעודית לא הועילה.


מטבקאני על הפודיום. "דלמה היא מקור לגאווה לכל סעודי וסעודית" (AP)

 

"אנו מקפידים על מחויבויות הדת בכל פעולותינו והתנהגותנו", אמר סבה, ד"ר חאמד מטבקאני, אך הדבר לא הועיל. לכן, החליטה דלמה הצעירה לצאת בעצמה למשחקים ולייצג את עצמה בלבד, למרות שבמשחקים היא לבשה מדים בצבע ירוק-לבן - הדגל של בית המלוכה הסעודי - ואף ענדה על הז'קט את סמל ההתאחדות הסעודית.

 

"מטבקאני בכלל לבנונית שהובאה לסעודיה"

הצעד השנוי במחלוקת גרר אחריו באופן טבעי תגובות מגוונות. העיתונות הסעודית דיווחה על מי שבירכו אותה על "הצעד המבורך" ואמרו כי "דלמה היא מקור לגאווה לכל סעודי וסעודית. השתתפותה היא הזדמנות להציג את האסלאם הטוב בפני העולם המערבי בשל השילוב שבין תכונות הרכיבה הטובות של דלמה לחינוך הדתי-אסלאמי שקיבלה". רבים איחלו לה הצלחה וקיוו שתביא מדליה - כפי שאכן קרה.

 

מנגד, ולפי הדיווחים מדובר דווקא בחלק הארי, מרבית הקוראים הביעו את זעמם על הצעד ואמרו כי מדובר בצעד אסור וכי "יש לעצור את הצעירה הזאת". היו גם מי שהביעו ספק בקשר שלה לסעודיה. "אני אומר לכם שהיא לבנונית שהובאה לכאן כדי לייצג את סעודיה באולימפיאדה", הגיב אדם אחד ואילו האחרים הקפידו לומר כי היא "מייצגת רק את עצמה ולא את בנות סעודיה".

 

מי שלא הכחיש את העובדה שהיא אינה מייצגת את ארצו היה יו"ר הוועד האולימפי הסעודי, ראשד אל-חריול. הוא הדגיש בפני העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון כי נסיעתה למשחקים היא "פרטית" וכי היא אינה נכללת במשלחת הסעודית.

 

הוא נשאל האם לגבי העתיד של המשלחות האולימפיות של סעודיה ואמר: "אני לא מדבר על העתיד. שאלת אותי על ההשתתפות של דלמה ועניתי לך. היא השתתפה בעקבות פנייה של הוועד האולימפי הבינלאומי, היא משתתפת באופן פרטי ובמימון עצמאי".

 

למרות דבריו אלה, נראה כי המדליה בה זכתה מטבקאני היום דווקא תגביר את הלחץ הבינלאומי על סעודיה לקראת משחקי אולימפיאדת לונדון 2012.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים