שתף קטע נבחר
 

הפגיעה בחברות הישראליות גובה מחיר כבד

לא רק נורבגיה: החברות הישראליות מוחרמות על ידי מדינות רבות מסיבות פוליטיות. בעלים של מפעל זכוכית: החרם גרם לי נזק אדיר

ההחלטה שלשום של קרן הנפט הלאומית של נורבגיה להוציא את השקעותיה מאפריקה ישראל ודניה סיבוס, בטענה כי הן מעורבות בבנייה בלתי חוקית בשטחים, היא רק האחרונה בשורה הולכת ומתארכת של החלטות מצד חברות ממשלתיות ופרטיות באירופה להחרים חברות ישראליות מסיבות פוליטיות.

 

 מרצה בבן-גוריון מעודד חרם על ישראל

 

ברוב המקרים, הטענות הן שהמוצרים יוצרו מעבר לקו הירוק ולפיכך ב"שטחים כבושים". לעתים מדובר במחאה פוליטית נגד מדיניות ישראל כלפי הפלסטינים, כמו בתגובה לאירועי המשט. בדבר אחד אין ספק: בחודשים האחרונים חלה החרפה בהחרמת מותגים ישראלים מסיבות פוליטיות.

 

"מאז שהפלסטינים הכריזו על חרם על מוצרי השטחים יש לי בחודשים האחרונים ירידה של 40% בייצור", אמר אתמול אבי בן-צבי הבעלים של מפעל פלסטקו לייצור מוצרי זכוכית באריאל. "היצוא לאירופה פסק לחלוטין וסוחרים בשטחים הפסיקו לעבוד איתנו. הנזק הוא אדיר".

 

לדברי רון נחמן, ראש עיריית אריאל, מדובר בנזק גדול למפעלי האזור: "צריך ליזום פעולה ממשלתית נרחבת כדי לפנות למדינות המחרימות ולאיים עליהן שלא יהיו שותפות בתהליך המדיני".

 

ארגון זכויות האדם לחץ - שבדיה התנצלה

להחלטה של נורבגיה שלשום קדמה במרס האחרון החלטה של קרן פנסיה שבדית גדולה להחרים את אלביט מערכות הישראלית בגלל חלקה בבניית גדר ההפרדה. הקרן הודיעה כי מכרה את אחזקותיה באלביט בעקבות המלצה של ועדת האתיקה של הקרן שלא להשקיע במניות של חברות המעורבות בהפרה של אמנות בינלאומיות.

 

אלביט נפגעה מחרם גם לפני כן: קרן הפנסיה הממשלתית של נורבגיה הודיעה בספטמבר שעבר כי תפסיק להשקיע באלביט בשל חלקה בבניית הגדר. בסוף מאי האחרון הודיע דויטשה בנק הגרמני כי מכר את כל המניות שלו בחברת אלביט, ככל הנראה אחרי לחץ גדול שהופעל על הנהלת הבנק מנציגים של ארגוני אנטי-ישראליים ופרו-פלסטיניים.

 

לפני שנתיים התנצלה חברת הענק השבדית אסא אבלוי, הבעלים של מולטילוק הישראלית, על כך שהמפעל שלה פועל באזור התעשייה של ברקן, מעבר לקו הירוק. החברה הבטיחה להעביר את המפעל אל "תוך תחומי ישראל," בעקבות לחץ של ארגון זכויות אדם שבדי נוצרי.

 

"אירועים נקודתיים"

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר אתמול כי "מפעם לפעם גופים, בעיקר מסקנדינביה, מחרימים גוף כזה או אחר מישראל. בסופו של דבר, אלו אירועים נקודתיים שאינם משפיעים על כלל המסחר עם ישראל".

 

סודה קלאב נפגעה גם כן מחרם: עיריית פריז נאלצה להכחיש את השתתפותה של החברה הישראלית ביריד גדול לקידום שתיית מי ברז אחרי איומים שקיבלה מגורמים פרו-פלסטינים.

 

ביולי 2009 נודע גם שחברת התחבורה הצרפתית ואוליה, מפעילת הרכבת הקלה בירושלים, החליטה למכור את מניותיה בפרויקט. ואוליה לא ציינה מה הסיבה למכירה, אולם יכולה לרמז עליה הסכמתו של בית משפט בצרפת, כמה חודשים קודם לכן, לדון בתביעה נגד ואוליה בגלל בניית חלק מהקו בתוככי מזרח ירושלים, כדי לחבר שכונות יהודיות במזרח העיר למערבה.

 

אפריקה ישראל: "אפריקה והחברות הבנות אינן מעורבות מזה זמן בפיתוח נדל"ן או בבנייה למגורים בגדה המערבית. לפיכך, אין בסיס לטענות".

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" ובהכנתה השתתפו דניאל בטיני, נווית זומר ועופר פטרסבורג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיוון פרג'
לב לבייב, נפגע מהנורבגים
צילום: סיוון פרג'
מומלצים