שתף קטע נבחר

 

ג'ימי קרטר בפיונגיאנג; יחזור עם שבוי אמריקני?

בפעם השנייה בחייו, הגיע נשיא ארה"ב לשעבר לבירה הצפון-קוריאנית כחלק ממשימה דיפלומטית. אלא שהפעם פועל קרטר לבדו, בניסיון להביא לשחרור אזרח אמריקני שחצה את הגבול מסין בתחילת השנה ונידון לשמונה שנות מאסר

נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר, הגיע הבוקר (יום ד') לפיונגיאנג במסגרת משימה פרטית לשחרור אזרח אמריקני מהשבי הצפון-קוריאני. סוכנות הידיעות של המדינה הקומוניסטית דיווחה כי קרטר ופמלייתו התקבלו בנמל התעופה על-ידי קים קי-גוון, השליח הצפון-קוריאני לשיחות הרב צדדיות בסוגיית הגרעין.

 

מטרת ביקורו של קרטר היא להביא לשחרורו של אייג'לון מאהלי גומז, אזרח אמריקני שהסתנן בתחילת השנה לצפון-קוריאה, לאחר שחצה את הגבול בינה לבין סין. גומז הועמד לדין, הורשע בהסגת גבול ונידון לשמונה שנות מאסר עם עבודות פרך. כמו כן, הוטל עליו קנס כספי כבד. למרות בקשת ארה"ב, סירבה צפון-קוריאה לגרש את גומז, אולם הביעה נכונות לבצע זאת - אם קרטר יבקר בפיונגיאנג.


קבלת פנים חמימה, קרטר בפיונגיאנג (צילום: רויטרס)  

 

כפועל יוצא מכך, החליט קרטר לצאת אל חצי האי הקוריאני יחד עם רעייתו, רוזלין, ונשיא "מרכז קרטר" ג'ון הרדמן. יצויין כי מדובר במשימה פרטית שאינה זוכה לגיבוי מצד הממשל האמריקני. קרטר ופמלייתו צפויים לשהות בבירה הצפון-קוריאנית כ-24 שעות.

 

דובר מחלקת המדינה, פיליפ קרואולי, סירב להתייחס למשימתו של קרטר עקב רגישות הנושא. "איננו רוצים להגיב כיוון שאיננו רוצים לסכן את האפשרות שגומז יחזור בשלום לארה"ב", אמר.

 יצויין כי הממשל האמריקני אינו יודע מדוע גומז - מורה לאנגלית העובד בדרום-קוריאה - נכנס למדינה המבודדת. בחודש שעבר דיווח כי השבוי בן ה-31, ניסה לשים קץ לחייו בכלא והובהל לבית חולים. 

  

זו הפעם השנייה שקרטר מגיע לצפון-קוריאה כחלק ממשימה דיפלומטית. ב-1994 הוביל הנשיא לשעבר משלחת שחתמה על הסכם עם בכירי הממשל בפיונגיאנג להשעיית תוכנית הגרעין הצפון-קוריאנית. קרטר אמר בזמנו כי המשימה היתה פרי רעיונו וזכתה לגיבוי מלא מצד הנשיא דאז, ביל קלינטון. ההסכם עליו חתם קרטר התמוטט בשנת 2002, לאחר שהתברר כי צפון-קוריאה המשיכה בהעשרת אורניום בחשאי.


פורסם לראשונה 25/08/2010 11:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים