שתף קטע נבחר

גם להורים מגיע חופש: טיול זוגי בחיק הטבע

עם תום החופש הגדול לילדים ושובם לבית הספר, גם ההורים זקוקים למנוחה בעצמם. דרך מצויינת לעשות זאת היא בטיול בחיק הטבע, באחד היערות הקהילתיים הפזורים ברחבי הארץ

היום (ד') הסתיים החופש הגדול לילדים והם שבו אל בתי הספר, חטיבות הביניים והתיכונים. ההורים, שהיו עסוקים בחודשיים האחרונים בניסיון להעסיק ולממן אותם, או לשמור עליהם ועל חבריהם, זקוקים אף הם למעט מנוחה, גם אם לא כזו ארוכה. אפשרות טובה לאיוורור הראש ולחליצת עצמות קלה לקראת השנה החדשה היא טיול זוגי רגוע ומרענן בחיק הטבע. אין צורך לתכנן מסלול מיוחד, אלא רק לצאת מפתח הבית, ותוך כמה דקות להגיע לאחד היערות הקהילתיים שברחבי הארץ.

 

החיבור הטמון בין יער למתחם עירוני תופס תאוצה בעולם, וגם בישראל החלה מגמה כזו בסיוע קק"ל, המטפחת את היערות בסביבת הערים והיישובים, כדי לשפר את איכות החיים של התושבים ולהכניס לבתיהם קצת טבע. ההחלטות לגבי אופיו וטיפוחו של היער נעשות בשיתוף הקהילה המקומית, ומכאן נולד המושג "יער קהילתי".

 

זהו המקום לאתנחתא קלה באמצע היום, לצעוד, לרוץ או סתם להתבודד, להקשיב לציוץ הציפורים או לחפש פטריות אחרי הגשם. ריכזנו עבורכם את רשימת היערות הקהילתיים כדי שתוכלו גם אתם לתת קפיצה קטנה לטבע.

 

יער ראש העין

יער זה משתרע על פני שטח של כ-1,050 דונם, וגובל בשכונות הצפוניות של ראש העין: גבעת הסלעים, גבעת טל ונווה אפק. קק"ל החלה בנטיעת היער בשנת 1976, השוכן על שיפולי הרי שומרון בגבול המזרחי של מישור החוף. לאורכו עובר ערוץ נחל רבה, אחד מיובלי הירקון. בתחומי היער מצויים אתרים ארכיאולוגים, שהחשוב שבהם הוא עזבת צרטה, המזוהה עם היישוב המקראי אבן העזר.


נאמני חורש אמיצים בטיול ביער ראש העין (צילום: משה שלר, קק"ל)

 

ביער נקודות תצפית אל מישור החוף והשומרון מהן ניתן לצפות בסתיו ובאביב בנדידת הציפורים, ולאורך הדרך הראשית שבו הוכשרו כמה חניונים לפיקניקים. בשיתוף עם עיריית ראש העין, אנשי הקהילה ובתי הספר, הוכשרו גם שבילי הליכה, מסלול ריצה וניווט ובנוסף טופח אתר אבן העזר, וב-2005 ניטעו ביער מגוון של מיני עצי חורש ויער בשיתוף התושבים.

 

לבאים ברכב, הכניסה הראשית ליער היא מצומת הרחובות נחל רבה וקיבוץ גלויות ומסומנת בירוק. הדרך עוברת לצד אפיקו של נחל רבה שמים זורמים בו, לעיתים, בעונת הגשמים. ממשיכים מזרחה, חוצים את הערוץ ומגיעים לאחד מחניוני הפיקניק, ממנו ממשיך שביל טיול רגלי ביער המסומן אדום ואורכו כקילומטר. בעונת הסתיו מתמלא השטח בעמודי תפרחת החצב וחבצלת קטנת עלים.

 

  • איך מגיעים: מרחוב קיבוץ גלויות ונחל רבה נוסעים בדרך המותאמת למעבר כלי רכב. כניסות נוספות מהשכונות ליער, מיועדות להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד.

 

פארק יער שהם

פארק יער שהם נמצא ממזרח לשטח הבנוי של היישוב שהם ובתחום שיפוטו, משתרע על שטח של כ-200 דונם על גבעות השפלה. קק"ל, בשיתוף עם המועצה המקומית שהם וחברי הקהילה,פועלים לקידומו של מרחב ייחודי זה, במטרה להפוך את היער למרכז פעילויות שטח מגוונות, טיולים ברגל ובאופניים, פעילויות ניווט ואירועי תרבות בחיק הטבע.


שרידים ארכיאולוגיים ביער הקהילתי בשוהם (צילום: משה שלר, קק"ל)

 

כדי לטייל בפארק נכנסים בשביל עפר המוביל אל היער ובנקודת הפיצול פונים ימינה. האתר הבולט מימין לדרך מכונה "חורבת תנשמת", ובו נחשפו שרידי כנסייה ביזנטית, ריצפת פסיפס (המכוסה היום) ובית בד. בהמשך חולפים על פני מספר חניונים ובהם שולחנות לפיקניק ומתקני משחקים, ומגיעים אל גבעת תצפית שאליה מטפסים במדרגות עץ.


עיטורי הפסיפס ביער. כיום הם מכוסים (צילום: משה שלר, קק"ל)

 

שמה של הגבעה, "גבעת הספלולים", ניתן לה על שם הסלעים הפזורים בשטחה ומנוקבים בשקערוריות רבות. חוקרים סבורים כי בעבר שימשו הספלולים הקטנים לפולחן והגדולים שימשו לכתישת גרעינים. מפסגת הגבעה יש תצפית לעבר שהם, כפר טרומן, בית עריף וגוש דן. המסלול חוזר בדרך עפר מעגלית לנקודת המוצא.

 

  • איך מגיעים: לבאים מדרום, מול העיר שוהם על כביש 444 פונים ימינה ל"אזור התעשייה חבל מודיעין". נוסעים מזרחה, כקילומטר בדרך האספלט אל יער שהם ופונים ימינה אל דרך עפר.

 

יער פסגת זאב-נוה יעקב

על פני כ-1000 דונם משתרע יער זה ומהווה רצועה ירוקה הנושקת לשכונות של צפון ירושלים. נטיעתו החלה ב-1982 וקק"ל מיקמה אותו במורדות ההר, בסמוך לערוץ נחל וואדי אל חפי, אחד מיובליו העליונים של נחל פרת, הוא וואדי קלט הזורם לכיוון יריחו ונהר הירדן. ייחודו של היער במיקומו על ספר המדבר, ממזרח לקו פרשת המים, וראשו "מושלג" לעיתים בעונת החורף ורגליו נוגעות בגבול מדבר יהודה. ביער, שאורכו כקילומטר וחצי ורוחבו מאות מטרים בודדים, מצויים אתרים ארכיאולוגיים כגון גתות, כבשני סיד ומערות קבורה ומגוון של פרחי בר ובעלי חיים, וגם שבעה מינים שונים של אקליפטוס.


יער פסגת זאב: עושר של צמחייה ובעלי חיים (צילום: גיא אסייג, קק"ל)

 

חובבי הטבע ימצאו ביער מגוון עשיר של צומח: אורן ירושלמי, אורן הגלעין וברוטיה, ברוש מצוי ואריזוני, אלות אטלנטיות ואיקליפטוסים. בסתיו, החל מספטמבר, פורחים עצי האקליפטוס ומעטרים את היער. אם תטיילו בשקט ותמתינו בסבלנות ייתכן שתבחינו באזור בצבאים, שפני סלע, שועלים או בחזירי בר, שחלקם פעילים בלילה. ישנם גם ציפורי שיר, משפחות של חוגלות, עורבים ובעונת החורף גם נחליאלים. בעלי המזל עשויים אף לשמוע את תקתוק מקורו של הנקר הסורי על גזעי העצים.


היער ממש נושק לשכונות של צפון ירושלים (צילום: גיא אסייג, קק"ל)

 

המסלול הקצר מסומן באדום ומתחיל בשמורת פרחי בר, וממנו יורדים במערכת מדרגות ובשביל נוח בינות לעצי אורן צעירים. באזור זה ניתן להבחין בשפני סלע בין האבנים. השביל מוביל לעבר אנדרטת הצנחנים, בה נמצא חניון מסודר עם שולחנות, ואת הדרך חזרה ניתן לעשות באותו מסלול או בכיוון דרום לעבר רחוב משה דיין, עלייה של כ-500 מ' במעלה הנחל בתוך יער מוצל.

 

  • איך מגיעים: משמורת פרחי הבר הנמצאת בצד המערבי של רחוב מזל טלה בשכונת נווה יעקב, חונים בצד הכביש, ויורדים במסלול רגלי לכיוון דרום-מזרח במערכת המדרגות הנוחות שמובילות לעבר אנדרטת הצנחנים.

 

יער מיתר

גם בדרום הארץ יש לנו יער קהילתי, הסובב את היישוב מיתר, ודרך נוף שנסללה בו משמשת גם כשביל להליכה ספורטיבית בחיק הטבע לתושבים. ניתן ליהנות ביער מצעידה במסלולים המסומנים והמשולטים על גבי עמודי העץ, שעליהם חרותים משפטי מפתח מעולם הבריאות המעודדים את התושבים לחיי נפש בריאה בגוף בריא. תוואי הדרך ופני שטח, שאינם מפולסים, מאפשרים שילוב של הליכה קלה והליכה מאומצת. בתום הצעידה אפשר לתפוס שלווה בצל העצים על אחד הספסלים בחניון.

 

המסלול חולף על פני אתר היסטורי, ה"מאגורה", או בשמה הערבי - "מחרבה". זהו בור ממנו שאבו החקלאים והרועים המקומיים מים לצרכי חקלאות ומחייה. כיום הוא מגודר, אולם התוכנית היא לשחזרו לשם שימור. הדרך מטפסת אל נקודת תצפית ביער עם מגדל תצפית אש, וגם כאן, ביום קיץ לוהט, ניתן ליהנות מבריזה צוננת בצל העצים.

 

  • איך מגיעים: מכביש 60, מעט אחרי הפנייה למיתר, יש שלט המכוון אל היער וסימון שבילים כחול עד לכביש הפנימי 316.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנינת נוי אריכאולוגית בלב המרכז. יער ראש העין
צילום: משה שלר, קק"ל
היער בשוהם. עתיקות וחורבות ביזנטיות
צילום: משה שלר, קק"ל
מומלצים